Klasszikus

Barenboimnak ítélték a Dönhoff-díjat

2013.09.09. 11:35
Ajánlom
A világhírű zongoraművész és karmester kapja idén a Die Zeit Marion Dönhoff-fődíját. Azokra a személyekre, akiket a Marion Hedda Ilse von Dönhoff grófnőről, német újságíróról és ellenállóról elnevezett díjra érdemesnek tartanak, a tekintélyes német lap olvasói tesznek javaslatot.

Marion Dönhoff részt vett a Hitler elleni merényletkísérlet előkészítésében Helmuth James von Moltke, Peter von Yorck Wartenburg és Claus Schenk von Stauffenberg mellett. A második világháború befejezése után lóháton átszökött az NDK-zónából Hamburgba, és hosszú éveken át szerkesztőként, illetve főszerkesztőként vezette a Die Zeit című hetilapot. A 2002-ben elhunyt humanista Marion Dönhoff szellemi örökségének életben tartásáért alapítványt hoztak létre, amely idén 11. alkalommal adja át díjait. Daniel Barenboim azon tevékenységéért kapja meg az elismerést, amelyet a Közel-Keleten zajló konfliktusok békés rendezéséért, a szemben álló felek közti párbeszéd előmozdításáért folytat.

A fődíj mellett átadnak egy másik, húszezer eurós pénzjutalommal járó Marion Dönhoff-díjat is, ezt Karoline Meyer nővér kapja, aki a latin-amerikai szegénység ellen küzdő Cristo Vive Europa szervezet munkáját irányítja. A díjátadó ünnepséget december elsején tartják a hamburgi Schauspielhausban. A döntést olyan személyek hozták meg, mint Helmut Schmidt volt kancellár, Richard von Weizsäcker volt szövetségi elnök, Theo Sommer publicista és Fritz Stern amerikai történész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.