Klasszikus

Barenboimnak ítélték a Dönhoff-díjat

2013.09.09. 11:35
Ajánlom
A világhírű zongoraművész és karmester kapja idén a Die Zeit Marion Dönhoff-fődíját. Azokra a személyekre, akiket a Marion Hedda Ilse von Dönhoff grófnőről, német újságíróról és ellenállóról elnevezett díjra érdemesnek tartanak, a tekintélyes német lap olvasói tesznek javaslatot.

Marion Dönhoff részt vett a Hitler elleni merényletkísérlet előkészítésében Helmuth James von Moltke, Peter von Yorck Wartenburg és Claus Schenk von Stauffenberg mellett. A második világháború befejezése után lóháton átszökött az NDK-zónából Hamburgba, és hosszú éveken át szerkesztőként, illetve főszerkesztőként vezette a Die Zeit című hetilapot. A 2002-ben elhunyt humanista Marion Dönhoff szellemi örökségének életben tartásáért alapítványt hoztak létre, amely idén 11. alkalommal adja át díjait. Daniel Barenboim azon tevékenységéért kapja meg az elismerést, amelyet a Közel-Keleten zajló konfliktusok békés rendezéséért, a szemben álló felek közti párbeszéd előmozdításáért folytat.

A fődíj mellett átadnak egy másik, húszezer eurós pénzjutalommal járó Marion Dönhoff-díjat is, ezt Karoline Meyer nővér kapja, aki a latin-amerikai szegénység ellen küzdő Cristo Vive Europa szervezet munkáját irányítja. A díjátadó ünnepséget december elsején tartják a hamburgi Schauspielhausban. A döntést olyan személyek hozták meg, mint Helmut Schmidt volt kancellár, Richard von Weizsäcker volt szövetségi elnök, Theo Sommer publicista és Fritz Stern amerikai történész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.