Klasszikus

Barokk bűvölet a Zeneakadémián

2014.02.04. 18:38
Ajánlom
A MET-ben is rendszeresen fellépő Kate Lindsey lesz Thomas Hengelbrock és a Balthasar-Neumann-Ensemble szólistája február 16-án.

Korántsem szabványos karmester és szintúgy nem szabványos zenekar lép a Zeneakadémia Nagytermének pódiumára Thomas Hengelbrock és a Balthasar-Neumann-Ensemble muzsikusainak személyében. Az egykor Doráti Antal mellett is asszisztensként működött német hegedűs, zenetudós és karmester ugyanis a barokk historikus zenélés felől a jelenkor felé terjeszkedő repertoárjával kelt nemzetközi feltűnést: a Concentus Musicus Wien hegedűse, s a Freiburgi Barokk Zenekar egyik életre hívója 2011-ben már Tannhäusert vezényelt Bayreuthban.

Hasonlóan változatos, a barokktól a kortárs zenéig mindent, Verdit és Bachot egyaránt játszó együttes a Hengelbrock által 1995-ben megalapított freiburgi Balthasar-Neumann-Ensemble is. Budapesten fellépve működésük barokk vonulatát teszik majd élményszerűen érzékletessé, jól bizonyítva mindazonáltal működésük eredetiségét is. J. S. Bach D-dúr zenekari szvitje és Telemann D-dúr concerto grossója nyomában ugyanis egy különleges opera-pasticciót mutatnak be. Az Armida és Rinaldo című, barokk zenés színház hagyományait idéző, fényjátékkal gazdagított előadásban Thomas Hengelbrock egyetlen dramaturgiai fonálra fűz ismert és felfedezésre érdemes Händel-áriákat. A történet a szaracén varázslónő Armida - akit Kate Lindsey kelt életre - és a Steve Devislim által megformált keresztes lovag, Rinaldo kalandjait jeleníti meg.

Bár az összeállításban kisebbségben vannak - az eredetileg is más Händel-operákból összeollózott - Rinaldóból származó tételek, minden bizonnyal Hengelbrockék előadására is érvényesek lennének Fodor Géza szavai: „A zenei karakterek, az azonos affektuskörben is új meg új megfogalmazások színes kaleidoszkópja forog előttünk, folyamatosan ébren tartva figyelmünket és ostromolva érzékeinket. Egyetlen fáradt pillanata sincs a műnek, minden szám szuggesztív, frappáns vagy mély." Hagyjuk magunkat elbűvölni!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.