Klasszikus

Barokk bűvölet a Zeneakadémián

2014.02.04. 18:38
Ajánlom
A MET-ben is rendszeresen fellépő Kate Lindsey lesz Thomas Hengelbrock és a Balthasar-Neumann-Ensemble szólistája február 16-án.

Korántsem szabványos karmester és szintúgy nem szabványos zenekar lép a Zeneakadémia Nagytermének pódiumára Thomas Hengelbrock és a Balthasar-Neumann-Ensemble muzsikusainak személyében. Az egykor Doráti Antal mellett is asszisztensként működött német hegedűs, zenetudós és karmester ugyanis a barokk historikus zenélés felől a jelenkor felé terjeszkedő repertoárjával kelt nemzetközi feltűnést: a Concentus Musicus Wien hegedűse, s a Freiburgi Barokk Zenekar egyik életre hívója 2011-ben már Tannhäusert vezényelt Bayreuthban.

Hasonlóan változatos, a barokktól a kortárs zenéig mindent, Verdit és Bachot egyaránt játszó együttes a Hengelbrock által 1995-ben megalapított freiburgi Balthasar-Neumann-Ensemble is. Budapesten fellépve működésük barokk vonulatát teszik majd élményszerűen érzékletessé, jól bizonyítva mindazonáltal működésük eredetiségét is. J. S. Bach D-dúr zenekari szvitje és Telemann D-dúr concerto grossója nyomában ugyanis egy különleges opera-pasticciót mutatnak be. Az Armida és Rinaldo című, barokk zenés színház hagyományait idéző, fényjátékkal gazdagított előadásban Thomas Hengelbrock egyetlen dramaturgiai fonálra fűz ismert és felfedezésre érdemes Händel-áriákat. A történet a szaracén varázslónő Armida - akit Kate Lindsey kelt életre - és a Steve Devislim által megformált keresztes lovag, Rinaldo kalandjait jeleníti meg.

Bár az összeállításban kisebbségben vannak - az eredetileg is más Händel-operákból összeollózott - Rinaldóból származó tételek, minden bizonnyal Hengelbrockék előadására is érvényesek lennének Fodor Géza szavai: „A zenei karakterek, az azonos affektuskörben is új meg új megfogalmazások színes kaleidoszkópja forog előttünk, folyamatosan ébren tartva figyelmünket és ostromolva érzékeinket. Egyetlen fáradt pillanata sincs a műnek, minden szám szuggesztív, frappáns vagy mély." Hagyjuk magunkat elbűvölni!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nyugdíj

Vladimir Ashkenazy visszavonul

A 82 éves zongoraművész-karmester visszavonulását ügynöksége, a HarrisonParrott jelentette be. Hiányozni fog!
Klasszikus videó

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Klasszikus ajánló

Februári kínálat az Óbudai Társaskörben

Dalest, hegedűest, gitármuzsika és kamarazenei koncertek is szerepelnek az Óbudai Társaskör februári programjai közt.
Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.