Klasszikus

Barokk és Kodály

2007.12.14. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémia decemberi programjaival Kodály kórusművei és a barokk zene költözik a falak közé. Az Alma Mater sorozat következő koncertjén Perényi Eszter lép fel, Kodály születésnapjának 125 évfordulóját pedig budapesti és vidéki kórusok ünneplik.

A barokk zene játssza a főszerepet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Alma Mater koncertsorozatának következő állomásán. A Barokk Zenei Labirintus című hangversenyen a világszerte ismert hegedűművész és egykori zeneakadémiai növendék, Perényi Eszter lép fel a Zeneakadémia tehetséges hallgatóinak kíséretében 2007. december 14-én. A neves külföldi hangversenytermek gyakori vendége, nagy nemzetközi hegedűversenyek zsűritagja ezúttal szólójátékával kápráztatja el a Zeneakadémia közönségét. A különleges elnevezésű koncerten, Bach, Leclair és Vivaldi művek csendülnek fel, Vashegyi György vezényletével.

December 16-án, Kodály Zoltán születésnapjának 125. évfordulóján kerül megrendezésre az "Annyi áldás szálljon..." című nagyszabású hangverseny. A jeles esemény a Zeneakadémia és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA közös szervezésében valósul meg, melynek alkalmából kedvelt Kodály művek lesznek hallhatóak olyan kórusok előadásában, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Énekkara, a Magyar Rádió Gyermekkara, a Musica Nostra Énekegyüttes, az Angelica Leánykar, Cantate Vegyeskar, Budapesti Monteverdi Kórus és Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskara. Az ünnepi koncerten tiszteletét teszi Hiller István oktatási és kulturális miniszter is. A Zeneakadémia ezzel a nagyszabású eseménnyel búcsúztatja idén az Alma Mater koncertsorozatot a Liszt Ferenc téri Zenepalota hangversenytermében.

Nagy sikert aratott december 12-én a Zeneakadémia maratoni, 12 és fél órán át tartó koncertsorozata, melynek köszönhetően egész nap Kodály-dallamok árasztották el az épület szinte minden zeg-zugát. A jubileumi évad alkalmából megrendezett különleges zenei ünnepen kicsik és nagyok egyaránt lelkesedéssel fogadták a neves művészek közreműködésével előadott Kodály-műveket. Batta András, a Zeneakadémia rektora a zenei maraton sikerének kapcsán elmondta: "az egyedülálló hangversenysorozaton, mely tárt kapukkal várt minden érdeklődőt, Kodály Zoltán életművének keresztmetszete volt hallható, és méltó megemlékezése volt az ismert zeneszerző munkásságának".

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.