Klasszikus

Barokk és Kodály

2007.12.14. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémia decemberi programjaival Kodály kórusművei és a barokk zene költözik a falak közé. Az Alma Mater sorozat következő koncertjén Perényi Eszter lép fel, Kodály születésnapjának 125 évfordulóját pedig budapesti és vidéki kórusok ünneplik.

A barokk zene játssza a főszerepet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Alma Mater koncertsorozatának következő állomásán. A Barokk Zenei Labirintus című hangversenyen a világszerte ismert hegedűművész és egykori zeneakadémiai növendék, Perényi Eszter lép fel a Zeneakadémia tehetséges hallgatóinak kíséretében 2007. december 14-én. A neves külföldi hangversenytermek gyakori vendége, nagy nemzetközi hegedűversenyek zsűritagja ezúttal szólójátékával kápráztatja el a Zeneakadémia közönségét. A különleges elnevezésű koncerten, Bach, Leclair és Vivaldi művek csendülnek fel, Vashegyi György vezényletével.

December 16-án, Kodály Zoltán születésnapjának 125. évfordulóján kerül megrendezésre az "Annyi áldás szálljon..." című nagyszabású hangverseny. A jeles esemény a Zeneakadémia és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA közös szervezésében valósul meg, melynek alkalmából kedvelt Kodály művek lesznek hallhatóak olyan kórusok előadásában, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Énekkara, a Magyar Rádió Gyermekkara, a Musica Nostra Énekegyüttes, az Angelica Leánykar, Cantate Vegyeskar, Budapesti Monteverdi Kórus és Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskara. Az ünnepi koncerten tiszteletét teszi Hiller István oktatási és kulturális miniszter is. A Zeneakadémia ezzel a nagyszabású eseménnyel búcsúztatja idén az Alma Mater koncertsorozatot a Liszt Ferenc téri Zenepalota hangversenytermében.

Nagy sikert aratott december 12-én a Zeneakadémia maratoni, 12 és fél órán át tartó koncertsorozata, melynek köszönhetően egész nap Kodály-dallamok árasztották el az épület szinte minden zeg-zugát. A jubileumi évad alkalmából megrendezett különleges zenei ünnepen kicsik és nagyok egyaránt lelkesedéssel fogadták a neves művészek közreműködésével előadott Kodály-műveket. Batta András, a Zeneakadémia rektora a zenei maraton sikerének kapcsán elmondta: "az egyedülálló hangversenysorozaton, mely tárt kapukkal várt minden érdeklődőt, Kodály Zoltán életművének keresztmetszete volt hallható, és méltó megemlékezése volt az ismert zeneszerző munkásságának".

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.