Klasszikus

Barokk Estek a Budapesti Vonósokkal

2004.10.06. 00:00
Ajánlom
Október 9-én indul a Budapesti Vonósok Kamarazenekar Barokk Estek című bérletsorozata. A három koncertből álló ciklus helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia díszterme lesz. A nyitóhangverseny concertókból álló programjának szólistája Ágoston András hegedűművész.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból. 1982-ben a zenekar elnyerte a Belgrádi Nemzetközi Kamarazenekari Verseny díját.

Az együttes rendszeresen koncertezik a Zeneakadémia Nagytermében, a Vigadóban, az MTA Dísztermében és az ország egyéb jelentős koncerttermeiben. 1995-től a Strém Koncert Kft.-vel évente közösen rendezik meg Fertőd-Eszterházán a Nemzetközi Haydn Fesztivált. Itt olyan neves hazai és külföldi művészek közreműködnek, mint pl. Jandó Jenő, Reinhold Friedrich, Perényi Miklós, Ágoston András, Irena Grafenauer, Lencsés Lajos, Drahos Béla, Nicolas Daniel vagy a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

A 16 fős kamarazenekar ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival (Pauk György, Josef Suk, Maria Kliegel, Frankl Péter, Kocsis Zoltán, Stefan Vladar, Michael Martin Kofler, Paula Robison, Guy Touvron, Eugene Rousseau) koncertezik világszerte. Gyakran lépnek fel Európa, az Egyesült Államok és Japán koncerttermeiben. Gyakori vendégei a nemzetközi zenei világ fesztiváljainak (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Karintiai Nyár /Ausztria/, Danubius Fesztivál /Olaszország /, Norwich, Canterbury, Cricklade Fesztiválok /Anglia /, Vallon Fesztivál /Belgium/ és Lancut /Lengyelország/).

Koncertjeiket gyakran közvetíti és rögzíti a világ számos rádió- és televízió-társasága. Több kiadó számára is készítenek lemezeket (Hungaroton, Nuova Era, Naxos, Laserlight, Capriccio). A Delta Music-kal exkluzív szerződés keretében több mint 40 CD-felvételt rögzítettek. Előadásukban lemezsorozatok is megjelentek, ezek között J. Chr. Bach összes szimfónia concertantéja világpremier volt. Az együttes tagjai szólistaként 1999-ben Budapesten előadták Bach összes vonós hangszerre írt szólószonátáját és partitáját. Ugyanebben az évben öt kortárs szerző művét is bemutatták.

2001-ben a kamarazenekar megkapta Magyarország legrangosabb szakmai elismerését, a Bartók-Pásztori Díjat. 2002-ben hangversenysorozattal ünnepelték fennállásuk 25. jubileumát a Zeneakadémián, míg a 2004. esztendő a fertődi Haydn Fesztivál 10. évfordulója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.