Klasszikus

Barokk Estek a Budapesti Vonósokkal

2004.10.06. 00:00
Ajánlom
Október 9-én indul a Budapesti Vonósok Kamarazenekar Barokk Estek című bérletsorozata. A három koncertből álló ciklus helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia díszterme lesz. A nyitóhangverseny concertókból álló programjának szólistája Ágoston András hegedűművész.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból. 1982-ben a zenekar elnyerte a Belgrádi Nemzetközi Kamarazenekari Verseny díját.

Az együttes rendszeresen koncertezik a Zeneakadémia Nagytermében, a Vigadóban, az MTA Dísztermében és az ország egyéb jelentős koncerttermeiben. 1995-től a Strém Koncert Kft.-vel évente közösen rendezik meg Fertőd-Eszterházán a Nemzetközi Haydn Fesztivált. Itt olyan neves hazai és külföldi művészek közreműködnek, mint pl. Jandó Jenő, Reinhold Friedrich, Perényi Miklós, Ágoston András, Irena Grafenauer, Lencsés Lajos, Drahos Béla, Nicolas Daniel vagy a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

A 16 fős kamarazenekar ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival (Pauk György, Josef Suk, Maria Kliegel, Frankl Péter, Kocsis Zoltán, Stefan Vladar, Michael Martin Kofler, Paula Robison, Guy Touvron, Eugene Rousseau) koncertezik világszerte. Gyakran lépnek fel Európa, az Egyesült Államok és Japán koncerttermeiben. Gyakori vendégei a nemzetközi zenei világ fesztiváljainak (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Karintiai Nyár /Ausztria/, Danubius Fesztivál /Olaszország /, Norwich, Canterbury, Cricklade Fesztiválok /Anglia /, Vallon Fesztivál /Belgium/ és Lancut /Lengyelország/).

Koncertjeiket gyakran közvetíti és rögzíti a világ számos rádió- és televízió-társasága. Több kiadó számára is készítenek lemezeket (Hungaroton, Nuova Era, Naxos, Laserlight, Capriccio). A Delta Music-kal exkluzív szerződés keretében több mint 40 CD-felvételt rögzítettek. Előadásukban lemezsorozatok is megjelentek, ezek között J. Chr. Bach összes szimfónia concertantéja világpremier volt. Az együttes tagjai szólistaként 1999-ben Budapesten előadták Bach összes vonós hangszerre írt szólószonátáját és partitáját. Ugyanebben az évben öt kortárs szerző művét is bemutatták.

2001-ben a kamarazenekar megkapta Magyarország legrangosabb szakmai elismerését, a Bartók-Pásztori Díjat. 2002-ben hangversenysorozattal ünnepelték fennállásuk 25. jubileumát a Zeneakadémián, míg a 2004. esztendő a fertődi Haydn Fesztivál 10. évfordulója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.