Klasszikus

Barokk forgatag – Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok

2021.06.10. 15:50
Ajánlom
Minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok Vácon és Gödöllőn július 3. és 10. között. A műsorban különleges zenei csemegék is helyet kaptak, a professzorok között érkezik Malcolm Bilson és Simon Standage.

A Filharmónia Magyarország idén is visszarepíti az időben a Régi Zenei Napok közönségét. A július 3. és 10. között meghirdetett eseménysorozaton felidézik a barokk kor hétköznapi és ünnepi pillanatait, lesz zene, irodalom, tanulás és játék. 2021-ben több újdonsággal is készülnek a szervezők – derült ki az esemény június 10-én megtartott sajtótájékoztatóján. A beszédek elején Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, az élet újraindításának stafétája az orvosok és rendvédelmi dolgozók után most a művészek kezében van. „Lejárt a »gombnyomásos«, online kultúrafogyasztás ideje” – tette hozzá az államtitkár.

Az idei fesztivál egyik újdonsága, hogy Vác mellett a Gödöllői kastélyban is hallgathatunk koncerteket, ahol Sisi királyné élvezhette a hangversenyeket több mint száz éve. Az esemény izgalmas koncertkínálattal  várja az érdeklődőket és a historikus zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat. A művészek számára bővült a kurzuskínálat és pedagógusok számára is hirdetnek továbbképzést.

Hallgatokkoncertje-154128.jpg

A hallgatók koncertje a Régi Zenei napokon (Fotó/Forrás: Filharmonia Magyarország)

A kurzusok mellett Zenei Kalandtábort is szerveznek, ahol a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a klasszikus zene dallamaival, a pedagógusok pedig egy továbbképzés keretében sajátíthatnak el új tanítási módszereket, bővíthetik ismereteiket. A kalandtáborban résztvenni kívánók június 23-ig, a pedagógusok vagy tanárok pedig június 20-ig adhatják le jelentkezésüket.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, eddig hét országból csaknem hetvennégy hallgató jelentkezett a meghirdetett kurzusokra, ami az eddigi legnagyobb érdeklődés.

Idén is számos nagy tudású professzor tartja a kurzusokat.

Az énekesek nagyszámú jelentkezése miatt két oktató, Kovács Ágnes és Elisabeth Scholl foglalkozik majd az énektudásukat elmélyíteni kívánó hallgatókkal, de mesterkurzust tart még Vácon Balogh Vera (fuvola), Baranyay Piroska (barokk cselló), Sheng-Fang Chiu (furulya), Simon Standage (hegedű), Vashegyi György (kamarazene), valamint Malcolm Bilson (fortepiano), akinek tavaly végül le kellett mondania a részvételét, ám idén Magyarországra látogat sokunk örömére.

A nyitókoncerten a régizene-játszás világhírű, hazai együtteseivel, az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal nyitja meg kapuit a fesztivál a Fehérek templomában.

Este 20 órakor Vashegyi György vezényletével egy igazi kuriózum csendül fel, a 18. század óta elfeledett mű, Stölzel Passiója, amit újra hallhatunk. Idén először Gödöllő is becsatlakozik a programba: július 5-én és 7-én a festő szépségű Királyi Kastély Díszteremében hallhatjuk a nemzetközi régizenei-játszás legkiválóbb előadóinak koncertjeit.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország, ügyvezető igazgatója a sajtóeseményen elmondta, nagyon fontos, hogy a helyiek találkozhassanak a fesztiválon fellépő muzsikusokkal, ezért igyekeznek megteremteni ennek a lehetőségét. A váci és gödöllői lakosok a meghirdetett koncerteket nagy kedvezménnyel látogathatják.

Találkozások címmel július 4-én kötetlen szabadtéri zenei programokkal fűszerezve hozzák közelebb helyiekhez, a Régi Zenei napok résztvevőihez, a régióba feltöltődni, kikapcsolódni érkezőkhöz a régizenét. A programra látogatók megismerhetik a barokk város értékeit, gasztronómiai kincseit, a helyi kultúrát. Július 8-án a Capella Savaria, a Régi Zenei Napok visszatérő vendége egy Telemann esttel várja a nagyérdeműt. A koncerten közreműködik Bertalan Andrea fuvolaművésznő és Kalló Zsolt hegedűművész.

dsc_9609-154318.jpg

Mesterkurzus a Régi Zenei napokon (Fotó/Forrás: Filharmónia Magyarország)

A zárónapon, a váci Püspöki Palota Dísztermében a hallgatók koncertjével, a Barátok templomában a Helsinki Barokk Zenekar és a Purcell Kórus koncertjével búcsúzik majd a 2021-es Régi Zenei Napok. A koncertet Aapo Häkkinen vezényli. A zene mellett az irodalom is szerepet kap a programok között. Július 6-án Becze Szilvia, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője a régmúlt zeneműveit a ma irodalmával köti össze a Zenés irodalmi szurkapiszka című előadáson.

A programokkal kapcsolatos további információ itt olvasható.

A hangversenyek előtt a védettségi igazolvány felmutatása kötelező!

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Nyáresti koncertek Budapest egyik legszebb történelmi emlékhelyén

Nyolc koncert, a szimfonikus zenekarok mellett a 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Bár fellépése is várja az érdeklődőket a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon július 1. és 29. között.
Klasszikus Nők a zenében

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Klasszikus ajánló

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.
Klasszikus ajánló

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus hír

Világsztárok a Müpában: klasszikusok és ősbemutatók az új évadban

Türelemre, alázatra és rugalmasságra tanított az előző időszak – idézte fel az elmúlt másfél évet Káel Csaba vezérigazgató a Müpa évadnyitó sajtótájékoztatóján, emlékeztetve rá, hogy ez a nyitás most többet és mást jelent mindenki számára. A következő szezon a megújulás jegyében telik: a visszatérő közönségkedvencek mellett számos új program érkezik az intézménybe, a magyar sztárok mellett pedig a nemzetközi művészvilág kiemelkedő alkotói is képviseltetik majd magukat a koncerttermekben.