Klasszikus

Barokk forgatag – Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok

2021.06.10. 15:50
Ajánlom
Minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok Vácon és Gödöllőn július 3. és 10. között. A műsorban különleges zenei csemegék is helyet kaptak, a professzorok között érkezik Malcolm Bilson és Simon Standage.

A Filharmónia Magyarország idén is visszarepíti az időben a Régi Zenei Napok közönségét. A július 3. és 10. között meghirdetett eseménysorozaton felidézik a barokk kor hétköznapi és ünnepi pillanatait, lesz zene, irodalom, tanulás és játék. 2021-ben több újdonsággal is készülnek a szervezők – derült ki az esemény június 10-én megtartott sajtótájékoztatóján. A beszédek elején Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, az élet újraindításának stafétája az orvosok és rendvédelmi dolgozók után most a művészek kezében van. „Lejárt a »gombnyomásos«, online kultúrafogyasztás ideje” – tette hozzá az államtitkár.

Az idei fesztivál egyik újdonsága, hogy Vác mellett a Gödöllői kastélyban is hallgathatunk koncerteket, ahol Sisi királyné élvezhette a hangversenyeket több mint száz éve. Az esemény izgalmas koncertkínálattal  várja az érdeklődőket és a historikus zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat. A művészek számára bővült a kurzuskínálat és pedagógusok számára is hirdetnek továbbképzést.

Hallgatokkoncertje-154128.jpg

A hallgatók koncertje a Régi Zenei napokon (Fotó/Forrás: Filharmonia Magyarország)

A kurzusok mellett Zenei Kalandtábort is szerveznek, ahol a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a klasszikus zene dallamaival, a pedagógusok pedig egy továbbképzés keretében sajátíthatnak el új tanítási módszereket, bővíthetik ismereteiket. A kalandtáborban résztvenni kívánók június 23-ig, a pedagógusok vagy tanárok pedig június 20-ig adhatják le jelentkezésüket.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, eddig hét országból csaknem hetvennégy hallgató jelentkezett a meghirdetett kurzusokra, ami az eddigi legnagyobb érdeklődés.

Idén is számos nagy tudású professzor tartja a kurzusokat.

Az énekesek nagyszámú jelentkezése miatt két oktató, Kovács Ágnes és Elisabeth Scholl foglalkozik majd az énektudásukat elmélyíteni kívánó hallgatókkal, de mesterkurzust tart még Vácon Balogh Vera (fuvola), Baranyay Piroska (barokk cselló), Sheng-Fang Chiu (furulya), Simon Standage (hegedű), Vashegyi György (kamarazene), valamint Malcolm Bilson (fortepiano), akinek tavaly végül le kellett mondania a részvételét, ám idén Magyarországra látogat sokunk örömére.

A nyitókoncerten a régizene-játszás világhírű, hazai együtteseivel, az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal nyitja meg kapuit a fesztivál a Fehérek templomában.

Este 20 órakor Vashegyi György vezényletével egy igazi kuriózum csendül fel, a 18. század óta elfeledett mű, Stölzel Passiója, amit újra hallhatunk. Idén először Gödöllő is becsatlakozik a programba: július 5-én és 7-én a festő szépségű Királyi Kastély Díszteremében hallhatjuk a nemzetközi régizenei-játszás legkiválóbb előadóinak koncertjeit.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország, ügyvezető igazgatója a sajtóeseményen elmondta, nagyon fontos, hogy a helyiek találkozhassanak a fesztiválon fellépő muzsikusokkal, ezért igyekeznek megteremteni ennek a lehetőségét. A váci és gödöllői lakosok a meghirdetett koncerteket nagy kedvezménnyel látogathatják.

Találkozások címmel július 4-én kötetlen szabadtéri zenei programokkal fűszerezve hozzák közelebb helyiekhez, a Régi Zenei napok résztvevőihez, a régióba feltöltődni, kikapcsolódni érkezőkhöz a régizenét. A programra látogatók megismerhetik a barokk város értékeit, gasztronómiai kincseit, a helyi kultúrát. Július 8-án a Capella Savaria, a Régi Zenei Napok visszatérő vendége egy Telemann esttel várja a nagyérdeműt. A koncerten közreműködik Bertalan Andrea fuvolaművésznő és Kalló Zsolt hegedűművész.

dsc_9609-154318.jpg

Mesterkurzus a Régi Zenei napokon (Fotó/Forrás: Filharmónia Magyarország)

A zárónapon, a váci Püspöki Palota Dísztermében a hallgatók koncertjével, a Barátok templomában a Helsinki Barokk Zenekar és a Purcell Kórus koncertjével búcsúzik majd a 2021-es Régi Zenei Napok. A koncertet Aapo Häkkinen vezényli. A zene mellett az irodalom is szerepet kap a programok között. Július 6-án Becze Szilvia, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője a régmúlt zeneműveit a ma irodalmával köti össze a Zenés irodalmi szurkapiszka című előadáson.

A programokkal kapcsolatos további információ itt olvasható.

A hangversenyek előtt a védettségi igazolvány felmutatása kötelező!

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Könyv

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Színház

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Klasszikus hír

Európa zenei szakemberei érkeznek júniusban Budapestre

Három eseményre csaknem kétszáz zenei szakembert várnak június folyamán.
Klasszikus hír

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Klasszikus hír

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.
Klasszikus ajánló

13 éves az Anima Musicae Kamarazenekar

Ünnepi koncerttel zárja évadát az Anima Musicae Kamarazenekar, az együttes június 20-án ünnepli 13. születésnapját. Egy ígéretes tehetség, a Virtuózokból is ismert Patricija Avšič csatlakozik az együtteshez.