Klasszikus

Barokk forgatag – Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok

2021.06.10. 15:50
Ajánlom
Minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok Vácon és Gödöllőn július 3. és 10. között. A műsorban különleges zenei csemegék is helyet kaptak, a professzorok között érkezik Malcolm Bilson és Simon Standage.

A Filharmónia Magyarország idén is visszarepíti az időben a Régi Zenei Napok közönségét. A július 3. és 10. között meghirdetett eseménysorozaton felidézik a barokk kor hétköznapi és ünnepi pillanatait, lesz zene, irodalom, tanulás és játék. 2021-ben több újdonsággal is készülnek a szervezők – derült ki az esemény június 10-én megtartott sajtótájékoztatóján. A beszédek elején Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, az élet újraindításának stafétája az orvosok és rendvédelmi dolgozók után most a művészek kezében van. „Lejárt a »gombnyomásos«, online kultúrafogyasztás ideje” – tette hozzá az államtitkár.

Az idei fesztivál egyik újdonsága, hogy Vác mellett a Gödöllői kastélyban is hallgathatunk koncerteket, ahol Sisi királyné élvezhette a hangversenyeket több mint száz éve. Az esemény izgalmas koncertkínálattal  várja az érdeklődőket és a historikus zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat. A művészek számára bővült a kurzuskínálat és pedagógusok számára is hirdetnek továbbképzést.

Hallgatokkoncertje-154128.jpg

A hallgatók koncertje a Régi Zenei napokon (Fotó/Forrás: Filharmonia Magyarország)

A kurzusok mellett Zenei Kalandtábort is szerveznek, ahol a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a klasszikus zene dallamaival, a pedagógusok pedig egy továbbképzés keretében sajátíthatnak el új tanítási módszereket, bővíthetik ismereteiket. A kalandtáborban résztvenni kívánók június 23-ig, a pedagógusok vagy tanárok pedig június 20-ig adhatják le jelentkezésüket.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, eddig hét országból csaknem hetvennégy hallgató jelentkezett a meghirdetett kurzusokra, ami az eddigi legnagyobb érdeklődés.

Idén is számos nagy tudású professzor tartja a kurzusokat.

Az énekesek nagyszámú jelentkezése miatt két oktató, Kovács Ágnes és Elisabeth Scholl foglalkozik majd az énektudásukat elmélyíteni kívánó hallgatókkal, de mesterkurzust tart még Vácon Balogh Vera (fuvola), Baranyay Piroska (barokk cselló), Sheng-Fang Chiu (furulya), Simon Standage (hegedű), Vashegyi György (kamarazene), valamint Malcolm Bilson (fortepiano), akinek tavaly végül le kellett mondania a részvételét, ám idén Magyarországra látogat sokunk örömére.

A nyitókoncerten a régizene-játszás világhírű, hazai együtteseivel, az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal nyitja meg kapuit a fesztivál a Fehérek templomában.

Este 20 órakor Vashegyi György vezényletével egy igazi kuriózum csendül fel, a 18. század óta elfeledett mű, Stölzel Passiója, amit újra hallhatunk. Idén először Gödöllő is becsatlakozik a programba: július 5-én és 7-én a festő szépségű Királyi Kastély Díszteremében hallhatjuk a nemzetközi régizenei-játszás legkiválóbb előadóinak koncertjeit.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország, ügyvezető igazgatója a sajtóeseményen elmondta, nagyon fontos, hogy a helyiek találkozhassanak a fesztiválon fellépő muzsikusokkal, ezért igyekeznek megteremteni ennek a lehetőségét. A váci és gödöllői lakosok a meghirdetett koncerteket nagy kedvezménnyel látogathatják.

Találkozások címmel július 4-én kötetlen szabadtéri zenei programokkal fűszerezve hozzák közelebb helyiekhez, a Régi Zenei napok résztvevőihez, a régióba feltöltődni, kikapcsolódni érkezőkhöz a régizenét. A programra látogatók megismerhetik a barokk város értékeit, gasztronómiai kincseit, a helyi kultúrát. Július 8-án a Capella Savaria, a Régi Zenei Napok visszatérő vendége egy Telemann esttel várja a nagyérdeműt. A koncerten közreműködik Bertalan Andrea fuvolaművésznő és Kalló Zsolt hegedűművész.

dsc_9609-154318.jpg

Mesterkurzus a Régi Zenei napokon (Fotó/Forrás: Filharmónia Magyarország)

A zárónapon, a váci Püspöki Palota Dísztermében a hallgatók koncertjével, a Barátok templomában a Helsinki Barokk Zenekar és a Purcell Kórus koncertjével búcsúzik majd a 2021-es Régi Zenei Napok. A koncertet Aapo Häkkinen vezényli. A zene mellett az irodalom is szerepet kap a programok között. Július 6-án Becze Szilvia, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője a régmúlt zeneműveit a ma irodalmával köti össze a Zenés irodalmi szurkapiszka című előadáson.

A programokkal kapcsolatos további információ itt olvasható.

A hangversenyek előtt a védettségi igazolvány felmutatása kötelező!

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus hír

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus ajánló

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Klasszikus hír

A világ egyik legkeresettebb szólistája, Augustin Hadelich tart mesterkurzust a Concerto Budapestnél

Elisabeth Leonskaja és Christian Tetzlaff után Augustin Hadelich hegedűművész, a Yale School of Music professzora tart ingyenesen látogatható mesterkurzust május 29-én a Concerto Budapest Páva utcai székházában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.