Klasszikus

Barokk forgatag – Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok

2021.06.10. 15:50
Ajánlom
Minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok Vácon és Gödöllőn július 3. és 10. között. A műsorban különleges zenei csemegék is helyet kaptak, a professzorok között érkezik Malcolm Bilson és Simon Standage.

A Filharmónia Magyarország idén is visszarepíti az időben a Régi Zenei Napok közönségét. A július 3. és 10. között meghirdetett eseménysorozaton felidézik a barokk kor hétköznapi és ünnepi pillanatait, lesz zene, irodalom, tanulás és játék. 2021-ben több újdonsággal is készülnek a szervezők – derült ki az esemény június 10-én megtartott sajtótájékoztatóján. A beszédek elején Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, az élet újraindításának stafétája az orvosok és rendvédelmi dolgozók után most a művészek kezében van. „Lejárt a »gombnyomásos«, online kultúrafogyasztás ideje” – tette hozzá az államtitkár.

Az idei fesztivál egyik újdonsága, hogy Vác mellett a Gödöllői kastélyban is hallgathatunk koncerteket, ahol Sisi királyné élvezhette a hangversenyeket több mint száz éve. Az esemény izgalmas koncertkínálattal  várja az érdeklődőket és a historikus zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat. A művészek számára bővült a kurzuskínálat és pedagógusok számára is hirdetnek továbbképzést.

Hallgatokkoncertje-154128.jpg

A hallgatók koncertje a Régi Zenei napokon (Fotó/Forrás: Filharmonia Magyarország)

A kurzusok mellett Zenei Kalandtábort is szerveznek, ahol a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a klasszikus zene dallamaival, a pedagógusok pedig egy továbbképzés keretében sajátíthatnak el új tanítási módszereket, bővíthetik ismereteiket. A kalandtáborban résztvenni kívánók június 23-ig, a pedagógusok vagy tanárok pedig június 20-ig adhatják le jelentkezésüket.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, eddig hét országból csaknem hetvennégy hallgató jelentkezett a meghirdetett kurzusokra, ami az eddigi legnagyobb érdeklődés.

Idén is számos nagy tudású professzor tartja a kurzusokat.

Az énekesek nagyszámú jelentkezése miatt két oktató, Kovács Ágnes és Elisabeth Scholl foglalkozik majd az énektudásukat elmélyíteni kívánó hallgatókkal, de mesterkurzust tart még Vácon Balogh Vera (fuvola), Baranyay Piroska (barokk cselló), Sheng-Fang Chiu (furulya), Simon Standage (hegedű), Vashegyi György (kamarazene), valamint Malcolm Bilson (fortepiano), akinek tavaly végül le kellett mondania a részvételét, ám idén Magyarországra látogat sokunk örömére.

A nyitókoncerten a régizene-játszás világhírű, hazai együtteseivel, az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal nyitja meg kapuit a fesztivál a Fehérek templomában.

Este 20 órakor Vashegyi György vezényletével egy igazi kuriózum csendül fel, a 18. század óta elfeledett mű, Stölzel Passiója, amit újra hallhatunk. Idén először Gödöllő is becsatlakozik a programba: július 5-én és 7-én a festő szépségű Királyi Kastély Díszteremében hallhatjuk a nemzetközi régizenei-játszás legkiválóbb előadóinak koncertjeit.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország, ügyvezető igazgatója a sajtóeseményen elmondta, nagyon fontos, hogy a helyiek találkozhassanak a fesztiválon fellépő muzsikusokkal, ezért igyekeznek megteremteni ennek a lehetőségét. A váci és gödöllői lakosok a meghirdetett koncerteket nagy kedvezménnyel látogathatják.

Találkozások címmel július 4-én kötetlen szabadtéri zenei programokkal fűszerezve hozzák közelebb helyiekhez, a Régi Zenei napok résztvevőihez, a régióba feltöltődni, kikapcsolódni érkezőkhöz a régizenét. A programra látogatók megismerhetik a barokk város értékeit, gasztronómiai kincseit, a helyi kultúrát. Július 8-án a Capella Savaria, a Régi Zenei Napok visszatérő vendége egy Telemann esttel várja a nagyérdeműt. A koncerten közreműködik Bertalan Andrea fuvolaművésznő és Kalló Zsolt hegedűművész.

dsc_9609-154318.jpg

Mesterkurzus a Régi Zenei napokon (Fotó/Forrás: Filharmónia Magyarország)

A zárónapon, a váci Püspöki Palota Dísztermében a hallgatók koncertjével, a Barátok templomában a Helsinki Barokk Zenekar és a Purcell Kórus koncertjével búcsúzik majd a 2021-es Régi Zenei Napok. A koncertet Aapo Häkkinen vezényli. A zene mellett az irodalom is szerepet kap a programok között. Július 6-án Becze Szilvia, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője a régmúlt zeneműveit a ma irodalmával köti össze a Zenés irodalmi szurkapiszka című előadáson.

A programokkal kapcsolatos további információ itt olvasható.

A hangversenyek előtt a védettségi igazolvány felmutatása kötelező!

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.