Klasszikus

Barokk nosztalgiák Győrött

2003.09.29. 00:00
Ajánlom
A Barokk nosztalgiák című művészeti fesztivált október 3-30. között rendezik meg Győrött, a Zichy-palotában. A barokk művészeti örökség ápolását szolgáló rendezvénysorozat jelmezes, kosztümös felvonulással kezdődik. A sokszínű programok gerincét a zenei események alkotják.

Vivaldi Négy évszak című művét október 7-én hallhatják a zenekedvelők a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Kamarazenekarának előadásában. Október 10-én A barokk zene gyöngyszemei címmel német és olasz zeneszerzők legszebb műveiből hallhatnak válogatást Molnárka Győző (ének) és Takács Szilvia (csembaló) előadásában. Brigitte Začek 18. századi zeneszerzők műveiből játszik korabeli húros hangszereken október 17-én; másnap Kónya István barokklant estjére kerül sor.

Október 20-án hangverseny és emléktábla-avatás lesz Istvánffy Benedek és Richter Antal jubileuma tiszteletére. Ez alkalomból Istvánffy: Szent Benedek mise, valamint Richter: II. litánia című műve hangzik el a Palestrina Kórus és a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével a győri bazilikában. A továbbiakban a Zichy-palotában még Fellegi Ádám zongorakoncertje lesz hallható – délelőtt és délután is –, valamint 29-én a Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézete diákjainak koncertje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.