Klasszikus

Barokk udvarlás

2022.08.02. 09:15
Ajánlom
Fedezzük fel együtt Szentendre belvárosának barokk udvarait és a barokk zenetörténet remekeit! Augusztus 12. és 14. között a Szentendrei Teátrum változatos programjain különböző nemzetek régizenéjében merülhetünk el.

Induljunk egy különleges időutazásra a török pusztítás után barokk építészeti remekekkel újraépült ezeréves festői kisváros rejtett történelmi emlékei között! A barokk kor udvari muzsikája szól Szentendre hűs udvaraiban: korhű hangszereken, korabeli játéktechnikával elevenedik meg a 17-18. század európai polgári miliője.

Nem hiányozhat ebből az operák világa sem: Pergolesi La serva padronája Novák Eszter kortalan-kortárs rendezésében, Zemlényi Eszter és Hámori Szabolcs énekesek, valamint Vatamány Atanáz színművész előadásában szólal meg, természetesen korhű hangszereken kísérve.

Lehull a lepel a „kamubarokkról” is: kiderül, melyek azok a népszerű művek, amelyek nem is több száz évesek, hanem XX. századi hamisítványok,

híres zeneszerzők nevével sikeresen eladott stílusgyakorlatok. Ugyanakkor belehallgathatunk a valódi barokk zenébe: az olasz, a német, a francia és az angol consortmuzsika és az énekesrepertoár remekeibe is.

ZemlenyiHamori-171036.jpg

Zemlényi Eszter, Hámori Szabolcs (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

A vasárnapi matinékoncerten barokk hangszersimogatón ismerkedhetnek meg a gyerekek a kor különleges hangszereivel, de egy kocsmai barokk improvizációs jam session és barokk táncház is várja az érdeklődőket.

A hangversenyek mellett minden nap ingyenes minikoncertekkel is találkozhat a közönség: a Szerb Múzeum udvarán és az Új Műhely Galéria belső udvarán az olasz, a német, a francia és az angol barokk consortzene remekműveit hallgathatjuk frissítő italok és cukrászsütemények élvezete közben.

A minifesztivál művészeti vezetője a hegedűművész és zenetörténész Illés Szabolcs, Sigiswald Kuijken flamand barokk hegedűművész, a régizenejátszás legendás alakjának egyetlen magyar növendéke

és hazai követője, mellette többek között a magyar és a nemzetközi régizenei élet kiváló képviselői: Edőcs Fanni, Lachegyi Anna, Hegyi Barnabás, Budai Dávid viola da gamba művész, a historikus improvizáció specialistája, valamint Márta Nóra és Gyurina Zsuzsanna barokk fuvolaművészek hallhatók.

Program:

augusztus 11. csütörtök: Kisfesztivál indító este

 • 20:30 Városháza udvara: Pergolesi: La serva padrona / Az úrhatnám szolgáló (rendező: Novák Eszter, szereplők: Zemlényi Eszter, Hámori Szabolcs, Vatamány Atanáz, zenei vezető: Illés Szabolcs) NYILVÁNOS FŐPRÓBA (regisztrációhoz kötött, regisztráció: szentendreiteatrum.hu)

augusztus 12. péntek: Velencétől Nápolyig: az olasz barokk napja

 • 18:00 Vujicsics Tihamér Zeneiskola udvara: hivatalos megnyitó
 • 18:30 Városháza udvara: „Kamubarokk” – zenetörténeti átverések Rohmann Ditta csellóművésszel és a Mátyás-templom barokk alapítású zenekarával (ingyenes)
 • 19.00 és 19.30 a Szerb Múzeum és az Új Műhely Galéria belső udvarán: ingyenes minikoncert barokk kamaraművekből, az adott nap tematikájához igazodva
 • 20:30 Városháza udvara: Pergolesi: La serva padrona / Az úrhatnám szolgáló (rendező: Novák Eszter, szereplők: Zemlényi Eszter, Hámori Szabolcs, Vatamány Atanáz, zenei vezető: Illés Szabolcs) jegyár: 3900.-

augusztus 13. szombat: Lipcsétől Hamburgig: a német barokk napja

 • 17:00 Dunaparti Művelődési Ház udvara: Consortok és Madrigálok – 17. századi német zene (ingyenes)
 • 19.00 és 19.30 a Szerb Múzeum és az Új Műhely Galéria belső udvarán: ingyenes minikoncert barokk kamaraművekből, az adott nap tematikájához igazodva
 • 20:30 Városháza udvara: Concerto-est – német későbarokk versenyművek (Fasch, Quantz, Telemann és Bach), jegyár:1500.-
 • 22:00 Dunaparti Művelődési Ház udvara: Barokk táncház Széll Ritával, majd kocsmai barokk improvizációs jam session zenészeknek Budai Dávid vezetésével (ingyenes)

augusztus 14. vasárnap: Versailles-tól Londonig: az angol és a francia barokk napja

 • 10:00 Dunaparti Művelődési Ház udvara: Matinékoncert és barokk hangszersimogató (ingyenes)
 • 18:00 Dunaparti Művelődési Ház udvara: Barokk udvarlás francia módra – párizsi francia est Marais, Rameau és Couperin műveiből (ingyenes)
 • 19.00 és 19.30 a Szerb Múzeum és az Új Műhely Galéria belső udvarán: ingyenes minikoncert barokk kamaraművekből, az adott nap tematikájához igazodva
 • 20:30 Városháza udvara: „Megindul a szívem” – zárókoncert angol barokk kórus- és zenekari muzsikával, jegyár: 1500.-

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Illés Szabolcs (fotó/forrás: Szentendrei Teátrum)

Szentendrei Teátrum

1969-ben színművészeti főiskolások ötlete nyomán Szentendre különleges atmoszférájú barokk főterén nyári színház született. A Szentendrei Teátrum több mint 50 éve ajándékozza meg felejthetetlen élményekkel a kultúra szerelmeseit. 2021 tavaszától Lőrinczy György igazgatja a színházat, hagyományait figyelembe véve, de mégis frissen, szem előtt tartva a mai közönség ízlését.

Számos összművészeti produkció mellett továbbra is a színházi és operabemutatók készülnek Szentendrére. Az új igazgató törekvései szerint egész évben várják majd a kultúra szerelmeseit a Teátrumba készülő produkciók.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Klasszikus hír

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.