Klasszikus

Barokk udvarlás

2022.08.02. 09:15
Ajánlom
Fedezzük fel együtt Szentendre belvárosának barokk udvarait és a barokk zenetörténet remekeit! Augusztus 12. és 14. között a Szentendrei Teátrum változatos programjain különböző nemzetek régizenéjében merülhetünk el.

Induljunk egy különleges időutazásra a török pusztítás után barokk építészeti remekekkel újraépült ezeréves festői kisváros rejtett történelmi emlékei között! A barokk kor udvari muzsikája szól Szentendre hűs udvaraiban: korhű hangszereken, korabeli játéktechnikával elevenedik meg a 17-18. század európai polgári miliője.

Nem hiányozhat ebből az operák világa sem: Pergolesi La serva padronája Novák Eszter kortalan-kortárs rendezésében, Zemlényi Eszter és Hámori Szabolcs énekesek, valamint Vatamány Atanáz színművész előadásában szólal meg, természetesen korhű hangszereken kísérve.

Lehull a lepel a „kamubarokkról” is: kiderül, melyek azok a népszerű művek, amelyek nem is több száz évesek, hanem XX. századi hamisítványok,

híres zeneszerzők nevével sikeresen eladott stílusgyakorlatok. Ugyanakkor belehallgathatunk a valódi barokk zenébe: az olasz, a német, a francia és az angol consortmuzsika és az énekesrepertoár remekeibe is.

ZemlenyiHamori-171036.jpg

Zemlényi Eszter, Hámori Szabolcs (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

A vasárnapi matinékoncerten barokk hangszersimogatón ismerkedhetnek meg a gyerekek a kor különleges hangszereivel, de egy kocsmai barokk improvizációs jam session és barokk táncház is várja az érdeklődőket.

A hangversenyek mellett minden nap ingyenes minikoncertekkel is találkozhat a közönség: a Szerb Múzeum udvarán és az Új Műhely Galéria belső udvarán az olasz, a német, a francia és az angol barokk consortzene remekműveit hallgathatjuk frissítő italok és cukrászsütemények élvezete közben.

A minifesztivál művészeti vezetője a hegedűművész és zenetörténész Illés Szabolcs, Sigiswald Kuijken flamand barokk hegedűművész, a régizenejátszás legendás alakjának egyetlen magyar növendéke

és hazai követője, mellette többek között a magyar és a nemzetközi régizenei élet kiváló képviselői: Edőcs Fanni, Lachegyi Anna, Hegyi Barnabás, Budai Dávid viola da gamba művész, a historikus improvizáció specialistája, valamint Márta Nóra és Gyurina Zsuzsanna barokk fuvolaművészek hallhatók.

Program:

augusztus 11. csütörtök: Kisfesztivál indító este

 • 20:30 Városháza udvara: Pergolesi: La serva padrona / Az úrhatnám szolgáló (rendező: Novák Eszter, szereplők: Zemlényi Eszter, Hámori Szabolcs, Vatamány Atanáz, zenei vezető: Illés Szabolcs) NYILVÁNOS FŐPRÓBA (regisztrációhoz kötött, regisztráció: szentendreiteatrum.hu)

augusztus 12. péntek: Velencétől Nápolyig: az olasz barokk napja

 • 18:00 Vujicsics Tihamér Zeneiskola udvara: hivatalos megnyitó
 • 18:30 Városháza udvara: „Kamubarokk” – zenetörténeti átverések Rohmann Ditta csellóművésszel és a Mátyás-templom barokk alapítású zenekarával (ingyenes)
 • 19.00 és 19.30 a Szerb Múzeum és az Új Műhely Galéria belső udvarán: ingyenes minikoncert barokk kamaraművekből, az adott nap tematikájához igazodva
 • 20:30 Városháza udvara: Pergolesi: La serva padrona / Az úrhatnám szolgáló (rendező: Novák Eszter, szereplők: Zemlényi Eszter, Hámori Szabolcs, Vatamány Atanáz, zenei vezető: Illés Szabolcs) jegyár: 3900.-

augusztus 13. szombat: Lipcsétől Hamburgig: a német barokk napja

 • 17:00 Dunaparti Művelődési Ház udvara: Consortok és Madrigálok – 17. századi német zene (ingyenes)
 • 19.00 és 19.30 a Szerb Múzeum és az Új Műhely Galéria belső udvarán: ingyenes minikoncert barokk kamaraművekből, az adott nap tematikájához igazodva
 • 20:30 Városháza udvara: Concerto-est – német későbarokk versenyművek (Fasch, Quantz, Telemann és Bach), jegyár:1500.-
 • 22:00 Dunaparti Művelődési Ház udvara: Barokk táncház Széll Ritával, majd kocsmai barokk improvizációs jam session zenészeknek Budai Dávid vezetésével (ingyenes)

augusztus 14. vasárnap: Versailles-tól Londonig: az angol és a francia barokk napja

 • 10:00 Dunaparti Művelődési Ház udvara: Matinékoncert és barokk hangszersimogató (ingyenes)
 • 18:00 Dunaparti Művelődési Ház udvara: Barokk udvarlás francia módra – párizsi francia est Marais, Rameau és Couperin műveiből (ingyenes)
 • 19.00 és 19.30 a Szerb Múzeum és az Új Műhely Galéria belső udvarán: ingyenes minikoncert barokk kamaraművekből, az adott nap tematikájához igazodva
 • 20:30 Városháza udvara: „Megindul a szívem” – zárókoncert angol barokk kórus- és zenekari muzsikával, jegyár: 1500.-

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Illés Szabolcs (fotó/forrás: Szentendrei Teátrum)

Szentendrei Teátrum

1969-ben színművészeti főiskolások ötlete nyomán Szentendre különleges atmoszférájú barokk főterén nyári színház született. A Szentendrei Teátrum több mint 50 éve ajándékozza meg felejthetetlen élményekkel a kultúra szerelmeseit. 2021 tavaszától Lőrinczy György igazgatja a színházat, hagyományait figyelembe véve, de mégis frissen, szem előtt tartva a mai közönség ízlését.

Számos összművészeti produkció mellett továbbra is a színházi és operabemutatók készülnek Szentendrére. Az új igazgató törekvései szerint egész évben várják majd a kultúra szerelmeseit a Teátrumba készülő produkciók.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.
Klasszikus interjú

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Klasszikus kritika

Történetek dallamokban, képekben, szavakban – ilyen volt a Fesztivál Akadémia Budapest

A hangszeres zene kiemelkedő jelentőségű előadói idén is felkeresték Budapestet, július 15. és 24. között került sor a Fesztivál Akadémia Budapest idei koncertsorozatára, amely során változatos karakterű hangversenyeken ismerkedhetett meg a hallgatóság a kamarazene gyöngyszemeivel.
Klasszikus kritika

Egyik szemem sír…

Megtartották Peter Caelen zongoraművész szólóestjét Keszthelyen, a Klassz a pARTon! Fesztivál keretében. Gyenge Enikő beszámolója.
Klasszikus ajánló

Fantasztikus látványvilággal vár az Attila opera a Margitszigeten

Legendák, titkok, múlt és jövő. 400 nm ledfal, 21. századi látványtechnika, filmes hatás. Varázslatos animációs környezet idézi meg a kor hangulatát Verdi monumentális és szenvedélyes zenéjével a magyar vonatkozású operában augusztus 12-én és 14-én a Margitszigeti Színház hatalmas színpadán.