Klasszikus

Barokk Vác és a Vigalom

2008.07.03. 00:00
Ajánlom
Vácot a Dunakanyar szívének tartják, 900 éves történelme során létrejött épített öröksége lévén méltó helyszíne a három napos Váci Világi Vigalomnak, amelyre július 25. és 27. között kerül sor.

A Vigalom ünnepi felvonulása megidézi azt a történelmi kort, amikor 1764-ben Migazzi váci püspök meghívására a városba érkezett Mária Terézia, hogy megtekinthesse a tiszteletére emelt diadalívet, amely azóta is az egyetlen az országban (a váciak Kőkapunak hívják). Az uralkodó látogatása alkalmából három napos világi vigasságot rendezett a város.

A közismert monda szerint az építményt az uralkodó érkezése előtt fejezték be, a császárnő egy baljóslatra hallgatva nem mert áthajtani a Diadalív alatt és kocsisával kikerültette azt. Ezt a történelmi pillanatot idézi fel a XVI. Váci Világi Vigalom ünnepélyes felvonulása 2008. július 26-án, szombaton délelőtt, amikor díszes korabeli jelmezekbe öltözve vonulnak végig a szereplők a Kőkaputól indulva a város két éve megújult főtérére.

A Váci Világi Vigalom rendezvénysorozat 1993-ban indult útjára, amikor nemzetközi nyilvánosságot is kapott, hiszen abban az évben ünnepelte Európa "Közép-Európa-i Barokk évét". A barokk kor az életörömet, látványosságot és a széleskörű szórakozási formákat jelképezi - a rendezvénysorozat alapító eszméje is ugyanezen gondolatokat foglalja magába: kulturális értékek közvetítése, szórakoztatatás és kikapcsolódás a barokk szellem jegyében. A szervezők ezért a történelmi háttér megismertetése mellett a mai kor kulturális életének helyi és közismert szereplőit is meghívják a három napos programra.

Kilenc színpadon mindenki megtalálhatja a kedvére valót, legyen az operett, gyerekműsor, jazz, vagy rock koncert. A város különleges hangulatú templomaiban is várják a hangversenyeket kedvelő közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.