Klasszikus

Barokk zene a Festetics Palotában

2007.06.10. 00:00
Ajánlom
Június 18-án este a reprezentatív Festetics Kastélyban tizennyolcadik századi neves zeneszerzők kamarazenéje szólal meg Csalog Benedek barokk-fuvola és Shalev Ad-El csembalóművész előadásában.

Csalog Benedek, aki 1965-ben született, zongorázni, furulyázni majd fuvolázni tanult és 1987-ben Elek Tihamér osztályában szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Ez után Barthold Kuijken hágai osztályában tanult tovább, itt 1991-ben szerzett barokk-fuvola diplomát. Nemzetközi karrierje főiskolás évei alatt kezdődött, szólistaként a fontosabb európai fesztiválok (Flandriai Fesztivál, Holland Fesztivál, Musicora Paris, Innsbrucki Régi Zene Hetek, Avignoni Fesztivál) vendége volt. Azóta fellépett a legtöbb európai országban, Amerikában, Braziliában, Japánban, Oroszországban és a Közel-Keleten. 1992 óta a lipcsei "Hochschule für Musik und Theater" barokk-fuvola tanára, mesterkurzusokat tart rendszeresen Magyarországon kívül Tokióban, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban, a zürichi, lisszaboni és gdanski Zeneakadémián, Berlinben, Utrechtben és Braziliában, a budapesti Doppler Intézet vendégtanára és a Tokaji Régi Zene Nyári Egyetem művészeti vezetője. Szólistaként eddig tíz CD-t jelentetett meg a Hungarotonnál és német cégeknél.

Shalev Ad-El 1968-ban született Izraelben. Hamarosan Európa egyik legkeresettebb continuo-játékosáva vált. AICF ösztöndijjal végzett a Hágai Kiályi Zeneakadémián és 1987-ben első díjat nyert a Francois Shapira versenyen. Szólistaként Izrael vezető zenekaraival lépett fel, így az Izraeli Filharmónikusokkal, az Izraeli Kamarazenekarral, a Haifai Szimfonikusokkal. Karmesterként és csembalistaként is koncertezett egész Európában, a Távol-Keleten, Dél- és Közép-Amerikában, az Egyesült Államokban. 1992-ben néhány kiváló norvég szólistával megalapította az Osloi Barokk Szólisták kamarakórust. Ezt az együttest vezényelte többek között a Prágai, Flandriai (Brugge, Gent), Münsteri Fesztiválon, a Fasch Fesztiválon, Dijonban, lipcsei Gewandhausban, az Izraeli Fesztiválon, New Yorkban és a hallei Haendel-Festspiele-n. 1997-től vendégkarmestere a Hallei Filharmónikusoknak. Shalev Ad-El több mint 45 CD-t vett fel.Tagja az "Il Gardelino" (B), a "The Dorian Consort" (CH) együtteseknek, és művészeti vezetője az Academia Daniel (It) együttesnek. Shalev Ad-El tanára volt a Drezdai Régi Zene Akadémianak, a brunni Masaryk Egyetemnek és a Bostoni Egyetemnek, valamint mesterkurzusokat tartott a moszkvai Csajkovszkij Konzervatoriumban, Tallinban, Rheinsbergben, a Floridai Állami Egyetemen, Interlockenben, Bloomingtonban, a Longy School of Music-ban, a Fukuoka Fesztiválon, a pekingi, havannai, limai es la paz-i zeneakadémiákon, a Buenos Aires Katolikus Egyetemen és a Rio de Janeiró-i UNIRIO-n.

(2007. június 18. 19:30 Festetics Palota (Budapest) - Csalog Benedek (barokk fuvola) és Shalev Ad-El (csembaló) koncertje; XVIII. századi zeneszerzők művei)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Plusz

Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint.
Klasszikus

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Színház

„Egy színház akkor működik jól, ha együtt fejlődik a nézőkkel”

Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznő, Magyarország Kiváló és Érdemes Művésze, az MMA rendes tagja idén ünnepli 60. születésnapját. A Nemzeti Színház Stúdiójáról, a vidéki színházak feladatairól és fővárosi megjelenési lehetőségeikről beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.