Klasszikus

Barokk zene a Festetics Palotában

2007.06.10. 00:00
Ajánlom
Június 18-án este a reprezentatív Festetics Kastélyban tizennyolcadik századi neves zeneszerzők kamarazenéje szólal meg Csalog Benedek barokk-fuvola és Shalev Ad-El csembalóművész előadásában.

Csalog Benedek, aki 1965-ben született, zongorázni, furulyázni majd fuvolázni tanult és 1987-ben Elek Tihamér osztályában szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Ez után Barthold Kuijken hágai osztályában tanult tovább, itt 1991-ben szerzett barokk-fuvola diplomát. Nemzetközi karrierje főiskolás évei alatt kezdődött, szólistaként a fontosabb európai fesztiválok (Flandriai Fesztivál, Holland Fesztivál, Musicora Paris, Innsbrucki Régi Zene Hetek, Avignoni Fesztivál) vendége volt. Azóta fellépett a legtöbb európai országban, Amerikában, Braziliában, Japánban, Oroszországban és a Közel-Keleten. 1992 óta a lipcsei "Hochschule für Musik und Theater" barokk-fuvola tanára, mesterkurzusokat tart rendszeresen Magyarországon kívül Tokióban, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban, a zürichi, lisszaboni és gdanski Zeneakadémián, Berlinben, Utrechtben és Braziliában, a budapesti Doppler Intézet vendégtanára és a Tokaji Régi Zene Nyári Egyetem művészeti vezetője. Szólistaként eddig tíz CD-t jelentetett meg a Hungarotonnál és német cégeknél.

Shalev Ad-El 1968-ban született Izraelben. Hamarosan Európa egyik legkeresettebb continuo-játékosáva vált. AICF ösztöndijjal végzett a Hágai Kiályi Zeneakadémián és 1987-ben első díjat nyert a Francois Shapira versenyen. Szólistaként Izrael vezető zenekaraival lépett fel, így az Izraeli Filharmónikusokkal, az Izraeli Kamarazenekarral, a Haifai Szimfonikusokkal. Karmesterként és csembalistaként is koncertezett egész Európában, a Távol-Keleten, Dél- és Közép-Amerikában, az Egyesült Államokban. 1992-ben néhány kiváló norvég szólistával megalapította az Osloi Barokk Szólisták kamarakórust. Ezt az együttest vezényelte többek között a Prágai, Flandriai (Brugge, Gent), Münsteri Fesztiválon, a Fasch Fesztiválon, Dijonban, lipcsei Gewandhausban, az Izraeli Fesztiválon, New Yorkban és a hallei Haendel-Festspiele-n. 1997-től vendégkarmestere a Hallei Filharmónikusoknak. Shalev Ad-El több mint 45 CD-t vett fel.Tagja az "Il Gardelino" (B), a "The Dorian Consort" (CH) együtteseknek, és művészeti vezetője az Academia Daniel (It) együttesnek. Shalev Ad-El tanára volt a Drezdai Régi Zene Akadémianak, a brunni Masaryk Egyetemnek és a Bostoni Egyetemnek, valamint mesterkurzusokat tartott a moszkvai Csajkovszkij Konzervatoriumban, Tallinban, Rheinsbergben, a Floridai Állami Egyetemen, Interlockenben, Bloomingtonban, a Longy School of Music-ban, a Fukuoka Fesztiválon, a pekingi, havannai, limai es la paz-i zeneakadémiákon, a Buenos Aires Katolikus Egyetemen és a Rio de Janeiró-i UNIRIO-n.

(2007. június 18. 19:30 Festetics Palota (Budapest) - Csalog Benedek (barokk fuvola) és Shalev Ad-El (csembaló) koncertje; XVIII. századi zeneszerzők művei)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Színház

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Klasszikus

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.
Klasszikus ajánló

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.