Klasszikus

Barokk zene a Festetics Palotában

2007.06.10. 00:00
Ajánlom
Június 18-án este a reprezentatív Festetics Kastélyban tizennyolcadik századi neves zeneszerzők kamarazenéje szólal meg Csalog Benedek barokk-fuvola és Shalev Ad-El csembalóművész előadásában.

Csalog Benedek, aki 1965-ben született, zongorázni, furulyázni majd fuvolázni tanult és 1987-ben Elek Tihamér osztályában szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Ez után Barthold Kuijken hágai osztályában tanult tovább, itt 1991-ben szerzett barokk-fuvola diplomát. Nemzetközi karrierje főiskolás évei alatt kezdődött, szólistaként a fontosabb európai fesztiválok (Flandriai Fesztivál, Holland Fesztivál, Musicora Paris, Innsbrucki Régi Zene Hetek, Avignoni Fesztivál) vendége volt. Azóta fellépett a legtöbb európai országban, Amerikában, Braziliában, Japánban, Oroszországban és a Közel-Keleten. 1992 óta a lipcsei "Hochschule für Musik und Theater" barokk-fuvola tanára, mesterkurzusokat tart rendszeresen Magyarországon kívül Tokióban, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban, a zürichi, lisszaboni és gdanski Zeneakadémián, Berlinben, Utrechtben és Braziliában, a budapesti Doppler Intézet vendégtanára és a Tokaji Régi Zene Nyári Egyetem művészeti vezetője. Szólistaként eddig tíz CD-t jelentetett meg a Hungarotonnál és német cégeknél.

Shalev Ad-El 1968-ban született Izraelben. Hamarosan Európa egyik legkeresettebb continuo-játékosáva vált. AICF ösztöndijjal végzett a Hágai Kiályi Zeneakadémián és 1987-ben első díjat nyert a Francois Shapira versenyen. Szólistaként Izrael vezető zenekaraival lépett fel, így az Izraeli Filharmónikusokkal, az Izraeli Kamarazenekarral, a Haifai Szimfonikusokkal. Karmesterként és csembalistaként is koncertezett egész Európában, a Távol-Keleten, Dél- és Közép-Amerikában, az Egyesült Államokban. 1992-ben néhány kiváló norvég szólistával megalapította az Osloi Barokk Szólisták kamarakórust. Ezt az együttest vezényelte többek között a Prágai, Flandriai (Brugge, Gent), Münsteri Fesztiválon, a Fasch Fesztiválon, Dijonban, lipcsei Gewandhausban, az Izraeli Fesztiválon, New Yorkban és a hallei Haendel-Festspiele-n. 1997-től vendégkarmestere a Hallei Filharmónikusoknak. Shalev Ad-El több mint 45 CD-t vett fel.Tagja az "Il Gardelino" (B), a "The Dorian Consort" (CH) együtteseknek, és művészeti vezetője az Academia Daniel (It) együttesnek. Shalev Ad-El tanára volt a Drezdai Régi Zene Akadémianak, a brunni Masaryk Egyetemnek és a Bostoni Egyetemnek, valamint mesterkurzusokat tartott a moszkvai Csajkovszkij Konzervatoriumban, Tallinban, Rheinsbergben, a Floridai Állami Egyetemen, Interlockenben, Bloomingtonban, a Longy School of Music-ban, a Fukuoka Fesztiválon, a pekingi, havannai, limai es la paz-i zeneakadémiákon, a Buenos Aires Katolikus Egyetemen és a Rio de Janeiró-i UNIRIO-n.

(2007. június 18. 19:30 Festetics Palota (Budapest) - Csalog Benedek (barokk fuvola) és Shalev Ad-El (csembaló) koncertje; XVIII. századi zeneszerzők művei)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.