Klasszikus

Barokk Zenei Esték

2003.11.03. 00:00
Ajánlom
Bach, Händel és Telemann művei csendülnek fel november 4-én este nyolc órától a Nyitott Műhelyben (1122 Budapest, Ráth György u. 4.). A Barokk Est házigazdája a fiatal szaxofonos, ifj. Vázsonyi János lesz.

Az 1970-ben, muzsikus családban született Vázsonyi János a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának elvégzését követően a jazzrockot játszó Egon a falon-nal lépett színpadra, majd három etnojazz nagylemezt készített a Drums-szal, később a klasszikus zenével megtoldott népzenét és jazzt ötvöző Triton zenekar tagja lett. Zenekaraival többször turnézott Franciaországban, Németországban és Olaszországban, számos lemezen közreműködött.

Igazi unikumnak számít 2001-ben megjelentetett Shades of Bach című szólólemeze, amelyen Bach-művek szaxofon-átiratait szólaltatja meg. A jazz és a népzene elemeit felhasználó, improvizatív zenét játszó Vázsonyi a barokk mesterek műveinek megszólaltatásakor arra törekszik, hogy „minél változatosabb, újszerű hangszereléssel kerüljenek közönség elé, meg-megújítva azok örökérvényű üzenetét a mai kor emberének.”

A házigazda vendégei lesznek: Bence László (nagybőgő), Nemes András (fuvola), Kuba Róbert (zongora) és Váczi Dániel (szopraninoszaxofon). Ha valaki lemaradna az Estről, november 18-án is meghallgathatja a koncertet a Nyitott Műhelyben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.