Klasszikus

Barokk Zenei Esték

2003.11.03. 00:00
Ajánlom
Bach, Händel és Telemann művei csendülnek fel november 4-én este nyolc órától a Nyitott Műhelyben (1122 Budapest, Ráth György u. 4.). A Barokk Est házigazdája a fiatal szaxofonos, ifj. Vázsonyi János lesz.

Az 1970-ben, muzsikus családban született Vázsonyi János a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának elvégzését követően a jazzrockot játszó Egon a falon-nal lépett színpadra, majd három etnojazz nagylemezt készített a Drums-szal, később a klasszikus zenével megtoldott népzenét és jazzt ötvöző Triton zenekar tagja lett. Zenekaraival többször turnézott Franciaországban, Németországban és Olaszországban, számos lemezen közreműködött.

Igazi unikumnak számít 2001-ben megjelentetett Shades of Bach című szólólemeze, amelyen Bach-művek szaxofon-átiratait szólaltatja meg. A jazz és a népzene elemeit felhasználó, improvizatív zenét játszó Vázsonyi a barokk mesterek műveinek megszólaltatásakor arra törekszik, hogy „minél változatosabb, újszerű hangszereléssel kerüljenek közönség elé, meg-megújítva azok örökérvényű üzenetét a mai kor emberének.”

A házigazda vendégei lesznek: Bence László (nagybőgő), Nemes András (fuvola), Kuba Róbert (zongora) és Váczi Dániel (szopraninoszaxofon). Ha valaki lemaradna az Estről, november 18-án is meghallgathatja a koncertet a Nyitott Műhelyben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.