Klasszikus

Bartók 2011 – Premise

2011.01.02. 07:12
Ajánlom
Különleges sorozattal emlékezik fiatal művészek egy csoportja Bartók Béla születésének 130. évfordulójára.

2011 hármas ünnep Magyarország és a világ számára. A világhírű magyar zeneszerző és zongoraművész születésének 130., első hegedű - zongora szonátájának 90., 44 hegedű duójának 80. évfordulója alkalmából ifjú művészek egyedi programsorozattal szeretnék közelebb hozni Bartók munkásságát a fiatalokhoz. Az öt fellépő művész Bartók 44 duó két hegedűre darabját alapul véve kép, zene és tánc hármasságán keresztül építette fel produkcióját. Az egy óra hosszúságú audiovizuális élménnyel elsősorban kisebb városok és falvak zeneiskoláit és zenei általános iskoláit célozzák meg. Az alkotófolyamat során a zenéért Kerek István és Nagymengyi Dóra (hegedű), a táncért, koreográfiáért Batarita és Feicht Zoltán, a látványért Gyenei Péter és Rácz Katinka felelt.

"A 44 duót kiindulási pontnak tekintve alakítottuk ki saját nyelvezetünket. Bartók duói a népzenei világban gyökereznek, így mi is a magyar népmesei hagyományokat vettük alapul. Leültünk és írtunk egy mesét egy fiú és egy lány szerelméről. Erre a mesére fűztük fel Bartók zenéjét és a duók végleges sorrendjét. Egyetlen fő szempontunk az volt, hogy gyermekeknek készítjük az előadást. Bartók Béla rengeteg darabot írt tanulmányi célzattal az ifjabb generációk számára. Elkötelezettsége az ifjúság művelése iránt példaértékű számunkra. Ezért tartjuk mi is kiemelkedően fontosnak a fiatalok igényes, kortárs kultúrára való nevelését" - Kerek István.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.