Klasszikus

Bartók, az örök kortárs – Így idézi meg a zeneszerzőt a CAFe Budapest

2020.10.06. 14:20
Ajánlom
Bartók Béla szellemisége évek óta központi szerepet kap a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon, és ez idén sem lesz másképp. Ám nemcsak a művei közül válogat az eseménysorozat, hanem általa inspirált darabok is felcsendülnek: mutatjuk!

„Csak egy dolog teszi az (...) életet még tűrhetővé: az a homályos, biztossá nem tehető sejtelem, hátha minden sorscsapás egy-egy hatalmas irányítója, fejlesztője művészetemnek, melynek közvetett vagy közvetlen befolyása nélkül ez nem lehetne olyanná, amilyennek a legmagasabb igények támasztása szerint lennie kellene” – írta a fiatal Bartók Béla 1909-ben leendő feleségének, Ziegler Mártának azzal kapcsolatban, hogyan is képzeli a személyes sorscsapások és a megszülető darabok egymáshoz való viszonyát.

A világszerte nagy hatást gyakorló zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató és pedagógus gondolata valahol a jelenlegi rendkívüli helyzetre is rímel, hiszen

fontos, hogy ilyenkor is megtaláljuk azt a mindennapokban, ami előrevisz bennünket.

A CAFe Budapest ennek jegyében igyekszik ezekben az emberpróbáló időkben is tartalmas programokkal szolgálni, amelyek között az elmúlt évek hagyományát követve ezúttal is szép számmal akadnak majd Bartók szellemiségét megidéző események. Jó példa erre a Budapest több pontján zajló nagy sikerű világzenei programsorozat, a Budapest Ritmo (ezúttal „Piknik” kitétellel), amely rámutat: a hagyomány is lehet izgalmas, és a zene a maga univerzális nyelvén valóban mindenkit képes megszólítani.

CAFeBudapest2020_Bartok_fonograf-140518.jpg

Bartók fonográfról való lejegyzés közben, 1918 körül (Fotó/Forrás: Bartók Archívum, Budapest / CAFe Budapest)

 

A zeneszerzők új generációira is óriási hatással van

Október 9-én a tanárként is meghatározó Bartók képe sejlik fel, hiszen ezen az estén a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerzőket és karmestereket támogató mentorprogramjának résztvevői mutatják be műveiket. A kiválasztott hallgatók egy évig dolgoznak Eötvös Péter és Vajda Gergely irányításával, emellett világhírű zeneszerzők mesterkurzusain fejleszthetik magukat: ezúttal George Benjamin segítette őket, akinek Three Inventions című darabját most először hallhatjuk színpadon Magyarországon.

Az 1994-ben Dél-Koreában született és Münchenben élő Hankyeol Yoon fiatal kora ellenére már számos díjjal büszkélkedhet, és a 2019/2020-as évadtól a Landestheater Mecklenburg másodkarmestere. A klasszikus zenében és a jazzben is otthonosan mozgó szicíliai Leonardo Marinóval együtt olyan, a mentorprogram időszakában írt művekkel mutatkoznak be, amelyek Bartók Béla Divertimentójának hangszer-összeállítását követik, és végül maga a Bartók-mű is felcsendül.

CAFeBudapes2020_EotvosAlapitvany_osztondijasok-140612.jpg

Hankyeol Yoon és Leonardo Marino (Fotó/Forrás: Anne-Laure Lechat és Kováts Jázon / CAFe Budapest)

Az Új Magyar Zenei Fórum rangos zeneszerzőversenyének nagyzenekari kategóriájában is Bartók volt a hívószó: a zeneszerző halálának 75. évfordulója előtt tisztelegve olyan munkákat vártak, amelyekben szerepel Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műve első tételének fúgatémája, vagy a pályamunkát ez a fúgatéma ihlette. Október 11-én a négy legjobb méreti meg magát a Müpa Fesztivál Színházában: Dobri Dániel, Horváth Balázs, Láposi Dániel és Zarándy Ákos egy-egy ősbemutatója szólal meg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában, Vajda Gergely vezényletével.

Bár az október 10-i kamarazenekari döntő, amelyet a BMC-ben rendeznek meg, nem kapcsolódik szorosan Bartókhoz (hiszen itt a trombitaszólista szerepeltetése volt a kikötés), bizonyos formában még itt is felbukkan: az egyik versenyző, Dargay Marcell ugyanis a RICERCAR – Hommage à Béla Bartók címet adta művének.

 

Műfajokon, téren és időn át

A Várkert Bazárban október 14-én A fából faragott királyfi elevenedik meg, azonban egy különös csavarral. Az elismert zongoraművész, Káel Norbert és zenésztársai, azaz a Jazzical Trio Bartók táncjátékából kiindulva az eredeti darab színes akkordjait és ritmikai megoldásait kötik össze a jazz elemeivel. Nem véletlen, hogy a világhírű Chick Corea is úgy vélekedik:

Bartók igazából jazz-zenész volt, aki jóval megelőzte a korát, újításait és koncepcióit szinte változtatások nélkül lehet alkalmazni a jazzben.

A rendhagyó koncerten közreműködik a rendkívül sokoldalú, nemzetközi hírű mezzoszoprán, Vizin Viktória, aki Wagner kiemelkedő női szerepei mellett Carmenként és A kékszakállú herceg várának Juditjaként is számos alkalommal aratott sikert. Szeret kísérletezni, és nem kedveli a skatulyákat. A Marie Claire-nek így nyilatkozott erről: „Nem hiszek a műfaji korlátokban. A közönség ne halljon mást, csak zenét, ne lásson mást, csak táncot, de feledkezzen bele a történetbe.”

És hogy hogyan is kell elképzelni Bartók találkozását a jazzel?

Az alábbi felvétel ad némi ízelítőt:

Borbély László és Kiss Péter zongorakoncertjén is kiemelt helyet kap Bartók, méghozzá Ligeti és Eötvös Péter műveivel kerül „kozmikus interakcióba” Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre című darabja. A két művész szólistaként, kamarazenészként és nagyzenekari koncertek közreműködőjeként egyaránt aktív, azonban ez lesz az első alkalom, hogy zongoraduóban zenélnek együtt. A fesztivál további kamarazenei ínyencségeiről itt írtunk bővebben.

A fesztivál többi programjáról a www.cafebudapestfest.hu oldalon találhatók információk, a cafebudapestfest.blog.hu pedig érdekességekkel, kulisszatitkokkal, zenei listákkal és a fesztivál fellépőinek időkapszuláival készül az október 9-én startoló 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Bartók Béla (forrás: Keystone / Getty Images / CAFe Budapest)

Nő a kreativitás – női történetek a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon

Kapcsolódó

Nő a kreativitás – női történetek a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon

Nincs hiány ikonikus nőalakokban és női történetekben a fesztivál idei programkínálatában.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Klasszikus ajánló

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.
Klasszikus interjú

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.