Klasszikus

Bartók Béla Kollégium játék

2007.11.23. 00:00
Ajánlom
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Kollégiumának javára rendeznek rendhagyó koncertet december 2-án a Zeneakadémián. Az esemény azért különleges, mert nemcsak mostani, hanem egykori kollégisták, azóta világjáró művészekké lett zenészek is fellépnek a koncerten. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!

Aki volt valaha kollégista akár középiskolásként, akár főiskolásként vagy egyetemistaként tudhatja, hogy a kollégista létet hangulatos beszélgetések, közös játékok, esti kikapcsolódások tesznek színessé, emlékezetessé. A Zeneakadémia kollégistái számára ezen tevékenységekhez, valamint a még fontosabb gyakorláshoz, tanuláshoz patinás rezidenciájuk, a VII. kerületi Városligeti fasor 33. alatt található Bartók Béla Kollégium biztosít teret. Az épületben lakó művészpalánták úgy döntöttek, összefognak, és jótékonysági hangversenyt rendeznek kollégiumuk javára.

A koncerten hajdani és jelenlegi kollégisták lépnek fel, és köztük olyanok is, akik ma már a Zeneakadémia elismert, turnézó művésztanárai, vagy a Magyar Állami Operaház énekművészei, vagyis a magyar zenei élet meghatározó személyiségei. A közönséget meglepetésműsorral, meglepetés-fellépőkkel várják, és még a szünetben sem hagyják unatkozni a tisztelt nagyérdeműt.

A szervezők nagy örömére szolgálna, ha hangversenyükre minél többen el tudnának jönni azok közül, akik valaha a kollégium lakói voltak. A Nagyterem előtti tablón – amelyet már legalább egy héttel a koncert előtt elhelyeznek – a kollégium fotóalbumából láthatnak majd fényképeket az érdeklődők, de olvashatnak majd krónikáskönyvi bejegyzéseket, valamint visszaemlékezéseket is. Mivel névtelen fotók is kiállításra kerülnek, remélik, hogy a koncertre ellátogatók között olyan kedves hajdani kollégiumlakók is ott lesznek majd, akik ráismernek magukra és régi barátaikra a fényképeken.

Kérdésünk: Ki tervezte a kollégium épületét? (Kéjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe a teljes nevet írja!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.