Klasszikus

Bartók Béla Magyarországától a sokszínű, európai kultúráig

2004.07.09. 00:00
Ajánlom
Ezt a címet viseli annak a Népek Hangja, Zenéje és Arca – Redentore Fesztivál ettnic@, amelyet a MediaCulture pscarl, a LIdrA Tecnopolis Kulturális Egyesület és Velence II. Kerületi Önkormányzati Tanácsa már második alkalommal rendez meg, együttműködésben a Velencei Városháza Kulturális, Idegenforgalmi és Kommunikációs Bizottságával és a Luigi Nono Archívummal.

Az esemény védnöke, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Római Magyar Akadémia, a Hungarofest és a NKA Nemzeti Kulturális Alapprogram a 2004. július 10-től 17-ig tartó hetet a világhírű magyar zeneszerzőnek, Bartók Bélának dedikálja. Tizennégy féle zenei program, filmvetítés: zene, színház, ünnep, film, kiállítás, művészet várja az érdeklődőket. A belépés minden eseményre ingyenes.

2004-ben abból az alkalomból, hogy Magyarország hivatalosan is csatlakozott az Európai Unióhoz, a „Festival ettnic@” szeretné folytatni az előző évben elindított párbeszédet a különböző kulturális identitások értékességéről, elfogadásáról és támogatásáról –így juthatunk el a kortárs zene egyik atyjától egy olyan gazdag és sokszínű világszemléletig, amely a kulturális különbségeket éltető forrásként használja és megalapozza az eltérő nemzetek együttélését az Új Európában.

A “Festival ettnic@” művészeti összeállítására alapvetően jellemző az állandóan megújuló kortárs zene, amely saját népének kulturális adottságaiból merít –újraértékeli azokat, és fejlődésének élő részesévé teszi. az idei “Redentore ettnic@ Voci, suoni e visioni dai popoli” fesztivál főszereplője Magyarország kulturális, művészeti és zenei öröksége lesz. Ez az esemény jó alkalom arra, hogy a zene, a színház és a filmművészet segítségével, Velence gyönyörű terein, hangulatos utcácskáin egy olyan országgal találkozhassunk, melynek történelme, jelentős zenei, művészeti és kulturális öröksége méltán kerülhet figyelmünk középpontjába. Olyan hagyományok elevenednek meg, amelyek megtermékenyítik a kortárs művészetet. Bartók Béla, a 20. századi zenei irányzatok egyik vezérlakja új úton jár és különleges értékeket közvetít: a kortárs, klasszikus zenét, az erdélyi és dél-magyarországi falvak népzenei motívumaival ötvözi.

A bartóki modellt követik a Fesztivál előadói különböző zenei stílusban: a Makám ethno zenéjétől kezdve, a Muzsikás hagyományos magyar népzenéjén vagy a Weiner-Szász Zenekar kamaramuzsikáján át a Dresch Quartet egyénített jazzjátékáig, az Ektar, a Jánosi együttes vagy Szabados György muzsikájáig. A Redentore ünnep szakrális szerepéhez illően 2004. július 11-én a Giudecca-sziget hatalmas votívtemplomában a világhírű énekes, Sebestyén Márta egy magyar és más külföldi szerzők vallásos énekeit tartalmazó műsort mutat be. A gazdag programot egy dokumentatív jellegű kiállítás egészíti ki Bartók Béla nyomában címmel. A kiállítás koncepciója három szempontból közelíti meg a nagy zeneszerzőt: Móser Zoltán fényképeit azokon a helyeken készítette, ahol Bartók Béla járt gyűjtőútjain, a képeken kívül Luigi Nono írásaiból olvasgatunk, amelyek a művész zenei nyelvezetét elemzik, aki úgy ír a magyar zeneszerző alkotásairól, hogy a belülről fakadó, rejtett folklór szerkezetét úgy használja, hogy nem utánozza és nem összeollózza az általa megalkotott zenét. A kiállítás ideje alatt a Gyökerek című film látható a kiállítótérben, amelyet Bartók Béla élete inspirált, a film a híres magyar rendező, Gaál István alkotása.

Egy olyan tipikusan velencei fesztiválról, mint a Redentore, nem hiányozhatnak a lagúna hangulatához kapcsolódó pillanatok, Goldoni, Chioggiai csetepaté című színdarabja, amelyet a csodálatos Corte dei Cordamin tekinthetünk meg, Giudecca szigetén, ahol a színészek a tér házait is bevonják játékukba. Ugyanezen a téren perdülhetünk táncra a hagyományos pénteki ettnica@ táncesten: július 16-án az ismert Tatros és Söndörgő együttesek húzzák a talpalávalót, tíz zenészzel és táncossal vonják be a közönséget a magyar, keleti és balkáni táncokba. A záróeste, a “notte dei foghi” a Redentore ünnepének megtestesülése, amikor az ünneplők a lagúna partjára vonulnak, asztalokhoz ülnek, miközben a Fanfara Complexa és a Szilvási Gipsy Band mulattatják zenéjükkel és táncosaikkal a közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus kritika

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.