Klasszikus

„Bartók + Csajkovszkij” – operafesztivál Miskolcon

2004.05.29. 00:00
Ajánlom
Negyedik alkalommal rendezik meg a Miskolci Nemzetközi Operafesztivált. A borsodi megyeszékhelyen Bartók-művek mellett Csajkovszkij öt operája, valamint balett-zenék, szimfonikus művek és dalok is elhangzanak a június 11-én kezdődő eseményfüzér tizenhat napja alatt.

Az ezredfordulón a megyeszékhely célul tűzte ki, hogy olyan rangos fesztivált teremt, amelyet a kelet-közép-európai operaélet legjelentősebb mustrájaként emleget majd a közönség és a szakma, s ahol a kelet nagy reprezentánsai és nagy ígéretei mellett a Scala, a Metropolitan és a Bolsoj legnagyobb sztárjai is minden évben szép számmal lépnek fel. A „Bartók+...” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál azóta egyben a világ legteljesebb és legfigyelemreméltóbb Bartók-fesztiváljává lett, ahol évről évre Bartók összes színpadi műve bemutatásra kerül az éppen legizgalmasabb hazai és külföldi előadásokban, utóbb pedig már saját produkcióban is. A világ leghíresebb magyar zeneszerzője mellé a fesztivál minden évben méltó párt állít. Verdi, Puccini és Mozart után idén a nagy orosz zeneszerzőt: Pjotr Iljics Csajkovszkijt.

Június 11-26. között a Miskolcra látogatók olyan világhírességeket láthatnak-hallhatnak, mint Ács János, Alexandru Agache, Boiko Zvetanov, Galina Gorcsakova, Gegham Grigorian, Jelena Obrazcova, Jevgenyij Nyeszterenko, Jochen Kowalski, Jurij Szimonov, Kincses Veronika, Kocsis Zoltán, Komlósi Ildikó, Mikhail Davidoff, Mikhail Rudy, Mischa Santora, Nicola Luisotti, Nikolaj Putyilin, Olga Romanko, Perényi Miklós, Pitti Katalin, Vaszilij Gerello.

Ezen a nyáron az operarepertoár felvonultatása mellett számos balettelőadásra és hangversenyre is sor kerül, így fellép Anna Cigankova, a Company Frenák Pál, az Eifman Balettszínház, a Lett Nemzeti Opera, a Moszkvai Filharmonikus Zenekar, a Nagy Moszkvai Klasszikus Balett, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az örmény Serenade Kamarazenekar, Solymosi Tamás, a Szlovák Nemzeti Színház, az Ukrán Nemzeti Balettszínház és a Zágrábi Filharmonikus Zenekar. Mindemellett a fesztivál palettáját a képzőművészettől a gasztronómiáig számos kulturális esemény és szórakoztató program színesíti. A külső helyszínek több száz éves várak, műemlék kastélyok s a világörökséghez tartozó Aggteleki Cseppkőbarlang annak érdekében, hogy az Európa minden tájáról érkező közönség megismerhesse a város és környéke páratlan természeti és kulturális kincseit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.