Klasszikus

„Bartók + Csajkovszkij” – operafesztivál Miskolcon

2004.05.29. 00:00
Ajánlom
Negyedik alkalommal rendezik meg a Miskolci Nemzetközi Operafesztivált. A borsodi megyeszékhelyen Bartók-művek mellett Csajkovszkij öt operája, valamint balett-zenék, szimfonikus művek és dalok is elhangzanak a június 11-én kezdődő eseményfüzér tizenhat napja alatt.

Az ezredfordulón a megyeszékhely célul tűzte ki, hogy olyan rangos fesztivált teremt, amelyet a kelet-közép-európai operaélet legjelentősebb mustrájaként emleget majd a közönség és a szakma, s ahol a kelet nagy reprezentánsai és nagy ígéretei mellett a Scala, a Metropolitan és a Bolsoj legnagyobb sztárjai is minden évben szép számmal lépnek fel. A „Bartók+...” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál azóta egyben a világ legteljesebb és legfigyelemreméltóbb Bartók-fesztiváljává lett, ahol évről évre Bartók összes színpadi műve bemutatásra kerül az éppen legizgalmasabb hazai és külföldi előadásokban, utóbb pedig már saját produkcióban is. A világ leghíresebb magyar zeneszerzője mellé a fesztivál minden évben méltó párt állít. Verdi, Puccini és Mozart után idén a nagy orosz zeneszerzőt: Pjotr Iljics Csajkovszkijt.

Június 11-26. között a Miskolcra látogatók olyan világhírességeket láthatnak-hallhatnak, mint Ács János, Alexandru Agache, Boiko Zvetanov, Galina Gorcsakova, Gegham Grigorian, Jelena Obrazcova, Jevgenyij Nyeszterenko, Jochen Kowalski, Jurij Szimonov, Kincses Veronika, Kocsis Zoltán, Komlósi Ildikó, Mikhail Davidoff, Mikhail Rudy, Mischa Santora, Nicola Luisotti, Nikolaj Putyilin, Olga Romanko, Perényi Miklós, Pitti Katalin, Vaszilij Gerello.

Ezen a nyáron az operarepertoár felvonultatása mellett számos balettelőadásra és hangversenyre is sor kerül, így fellép Anna Cigankova, a Company Frenák Pál, az Eifman Balettszínház, a Lett Nemzeti Opera, a Moszkvai Filharmonikus Zenekar, a Nagy Moszkvai Klasszikus Balett, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az örmény Serenade Kamarazenekar, Solymosi Tamás, a Szlovák Nemzeti Színház, az Ukrán Nemzeti Balettszínház és a Zágrábi Filharmonikus Zenekar. Mindemellett a fesztivál palettáját a képzőművészettől a gasztronómiáig számos kulturális esemény és szórakoztató program színesíti. A külső helyszínek több száz éves várak, műemlék kastélyok s a világörökséghez tartozó Aggteleki Cseppkőbarlang annak érdekében, hogy az Európa minden tájáról érkező közönség megismerhesse a város és környéke páratlan természeti és kulturális kincseit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.