Klasszikus

„Bartók + Csajkovszkij” – operafesztivál Miskolcon

2004.05.29. 00:00
Ajánlom
Negyedik alkalommal rendezik meg a Miskolci Nemzetközi Operafesztivált. A borsodi megyeszékhelyen Bartók-művek mellett Csajkovszkij öt operája, valamint balett-zenék, szimfonikus művek és dalok is elhangzanak a június 11-én kezdődő eseményfüzér tizenhat napja alatt.

Az ezredfordulón a megyeszékhely célul tűzte ki, hogy olyan rangos fesztivált teremt, amelyet a kelet-közép-európai operaélet legjelentősebb mustrájaként emleget majd a közönség és a szakma, s ahol a kelet nagy reprezentánsai és nagy ígéretei mellett a Scala, a Metropolitan és a Bolsoj legnagyobb sztárjai is minden évben szép számmal lépnek fel. A „Bartók+...” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál azóta egyben a világ legteljesebb és legfigyelemreméltóbb Bartók-fesztiváljává lett, ahol évről évre Bartók összes színpadi műve bemutatásra kerül az éppen legizgalmasabb hazai és külföldi előadásokban, utóbb pedig már saját produkcióban is. A világ leghíresebb magyar zeneszerzője mellé a fesztivál minden évben méltó párt állít. Verdi, Puccini és Mozart után idén a nagy orosz zeneszerzőt: Pjotr Iljics Csajkovszkijt.

Június 11-26. között a Miskolcra látogatók olyan világhírességeket láthatnak-hallhatnak, mint Ács János, Alexandru Agache, Boiko Zvetanov, Galina Gorcsakova, Gegham Grigorian, Jelena Obrazcova, Jevgenyij Nyeszterenko, Jochen Kowalski, Jurij Szimonov, Kincses Veronika, Kocsis Zoltán, Komlósi Ildikó, Mikhail Davidoff, Mikhail Rudy, Mischa Santora, Nicola Luisotti, Nikolaj Putyilin, Olga Romanko, Perényi Miklós, Pitti Katalin, Vaszilij Gerello.

Ezen a nyáron az operarepertoár felvonultatása mellett számos balettelőadásra és hangversenyre is sor kerül, így fellép Anna Cigankova, a Company Frenák Pál, az Eifman Balettszínház, a Lett Nemzeti Opera, a Moszkvai Filharmonikus Zenekar, a Nagy Moszkvai Klasszikus Balett, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az örmény Serenade Kamarazenekar, Solymosi Tamás, a Szlovák Nemzeti Színház, az Ukrán Nemzeti Balettszínház és a Zágrábi Filharmonikus Zenekar. Mindemellett a fesztivál palettáját a képzőművészettől a gasztronómiáig számos kulturális esemény és szórakoztató program színesíti. A külső helyszínek több száz éves várak, műemlék kastélyok s a világörökséghez tartozó Aggteleki Cseppkőbarlang annak érdekében, hogy az Európa minden tájáról érkező közönség megismerhesse a város és környéke páratlan természeti és kulturális kincseit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.