Klasszikus

Bartók-emlékdíjak Londonban

2006.05.03. 00:00
Ajánlom
A Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma és a Herendi porcelánmanufaktúra Rt. Bartók Béla-emlékdíjjal fejezi ki megbecsülését a magyar zenei élet, a mecénások és a zenei kultúra intézményei iránt. A londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója, Bogyay Katalin ajánlására ezt az elismerést a szigetországban Kőry Ágnes zenekutató, Kubinyi Anna textilművész valamint Peter Ash zeneszerző-karmester vehette át tegnap este Bartók Béla-díjat A kékszakállú herceg vára című operája koncertbemutatóján, melyen a London Schools Symphony Orchestra kíséretében, Peter Ash vezényletével Meláth Andreát és Kálmándi Mihályt hallhatta a közönség. Kőry Ágnes, Kubinyi Anna és Peter Ash mellett a londoni magyar intézet is részesült a kitüntetésben.

A londoni Magyar Kulturális Központ Bartók-évfordulóhoz kapcsolódó programjai közül Bogyay Katalin igazgató három fontos eseményt emelt ki a Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma és a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. által felajánlott Bartók-emlékdíj kapcsán a közreműködők jelentős zenei tevékenysége miatt. Kőry Ágnes zenekutató, a Bartók Béla Zenei Központ London (BBCM) vezetője, Peter Ash zeneszerző-karmester, valamint Kubinyi Anna textilművész eddigi pályafutásuk során rengeteget tettek Bartók Béla életművének méltó ápolásáért és fenntartásáért. A kitüntetéseket Bogyay Katalin a Magyar Kulturális Központ igazgatója adta át.

Peter Ash zeneszező-karmester a világ legnagyobb szimfonikus zenekaraival dolgozott eddigi pályafutása során Los Angelestől Szentpéterváron át Berlinig. Zenei repertoárja a barokktól egészen a kortárs muzsikáig igen széleskörű. 2001-től a London Schools Symphony Orchestra vezetője, valamint a Roald Dahl Alapítvány zenei tanácsadója. A London Schools Symphony Orchestra olyan fiatal tehetséges zenészekből alakult, akiket a jövőben a világ legnagyobb zenekaraiban fedezhetünk majd fel.

Március 27-én, az intézetben Kőry Ágnes zenekutató izgalmas előadását hallhatta a közönség Bartók Béláról, melyet a zenekutató teltház előtt, nagy sikerrel tartott meg. A Magyarországon született Kőry Ágnes alapítója és elnöke a Bartók Béla Zenei Központnak Londonban (BBCM), ahol a diákok zenei tanulmányait ösztöndíjakkal is támogatják. A zenei központ átfogó és széleskörű ismeretet nyújt amatőröknek és gyermekeknek egyaránt, ám egyben felkarolja a professzionális és tehetséges fiatal muzsikusokat is. Az iskola támogatói között világhírű zenészek nevei is feltűnnek. Kőry Ágnes a Bartók Béla konzervatóriumban végzett Budapesten, majd a londoni Royar Academy of Music és a University of London hallgatójaként folytatta kutató munkáját. Máig tanít és előad, ám ugyanakkor folyamatos zenetörténeti kutatást végez. Doktori disszertációját Bartók és a népzene szoros kapcsolatárol írta, mellyel nagy megbecsülésre tett szert a University of London zenei tanszékén.

"Csak tiszta forrásból"

Az Inspired by Bartók programsorozathoz kapcsolódva nyílt meg április 4-én, Kubinyi Anna “Csak tiszta forrásból" című kiállítása. A textilművész hosszú évekig élt és alkotott Franciaországban, és eredeti technikával készült textilképei sokfelé megtalálhatóak a világban. A mostani kiállítás gyökereit Erdélyben, a székelykapukban, a tiszta népi motivumokban kell keresni. A Székelykaput először Glasgowban mutatta be az intézet a Magyar Magic keretében. A londoni magyar intézetben rendezett kiállítását május 1-jéig láthatta a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.