Klasszikus

Bartók-emlékdíjak Londonban

2006.05.03. 00:00
Ajánlom
A Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma és a Herendi porcelánmanufaktúra Rt. Bartók Béla-emlékdíjjal fejezi ki megbecsülését a magyar zenei élet, a mecénások és a zenei kultúra intézményei iránt. A londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója, Bogyay Katalin ajánlására ezt az elismerést a szigetországban Kőry Ágnes zenekutató, Kubinyi Anna textilművész valamint Peter Ash zeneszerző-karmester vehette át tegnap este Bartók Béla-díjat A kékszakállú herceg vára című operája koncertbemutatóján, melyen a London Schools Symphony Orchestra kíséretében, Peter Ash vezényletével Meláth Andreát és Kálmándi Mihályt hallhatta a közönség. Kőry Ágnes, Kubinyi Anna és Peter Ash mellett a londoni magyar intézet is részesült a kitüntetésben.

A londoni Magyar Kulturális Központ Bartók-évfordulóhoz kapcsolódó programjai közül Bogyay Katalin igazgató három fontos eseményt emelt ki a Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma és a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. által felajánlott Bartók-emlékdíj kapcsán a közreműködők jelentős zenei tevékenysége miatt. Kőry Ágnes zenekutató, a Bartók Béla Zenei Központ London (BBCM) vezetője, Peter Ash zeneszerző-karmester, valamint Kubinyi Anna textilművész eddigi pályafutásuk során rengeteget tettek Bartók Béla életművének méltó ápolásáért és fenntartásáért. A kitüntetéseket Bogyay Katalin a Magyar Kulturális Központ igazgatója adta át.

Peter Ash zeneszező-karmester a világ legnagyobb szimfonikus zenekaraival dolgozott eddigi pályafutása során Los Angelestől Szentpéterváron át Berlinig. Zenei repertoárja a barokktól egészen a kortárs muzsikáig igen széleskörű. 2001-től a London Schools Symphony Orchestra vezetője, valamint a Roald Dahl Alapítvány zenei tanácsadója. A London Schools Symphony Orchestra olyan fiatal tehetséges zenészekből alakult, akiket a jövőben a világ legnagyobb zenekaraiban fedezhetünk majd fel.

Március 27-én, az intézetben Kőry Ágnes zenekutató izgalmas előadását hallhatta a közönség Bartók Béláról, melyet a zenekutató teltház előtt, nagy sikerrel tartott meg. A Magyarországon született Kőry Ágnes alapítója és elnöke a Bartók Béla Zenei Központnak Londonban (BBCM), ahol a diákok zenei tanulmányait ösztöndíjakkal is támogatják. A zenei központ átfogó és széleskörű ismeretet nyújt amatőröknek és gyermekeknek egyaránt, ám egyben felkarolja a professzionális és tehetséges fiatal muzsikusokat is. Az iskola támogatói között világhírű zenészek nevei is feltűnnek. Kőry Ágnes a Bartók Béla konzervatóriumban végzett Budapesten, majd a londoni Royar Academy of Music és a University of London hallgatójaként folytatta kutató munkáját. Máig tanít és előad, ám ugyanakkor folyamatos zenetörténeti kutatást végez. Doktori disszertációját Bartók és a népzene szoros kapcsolatárol írta, mellyel nagy megbecsülésre tett szert a University of London zenei tanszékén.

"Csak tiszta forrásból"

Az Inspired by Bartók programsorozathoz kapcsolódva nyílt meg április 4-én, Kubinyi Anna “Csak tiszta forrásból" című kiállítása. A textilművész hosszú évekig élt és alkotott Franciaországban, és eredeti technikával készült textilképei sokfelé megtalálhatóak a világban. A mostani kiállítás gyökereit Erdélyben, a székelykapukban, a tiszta népi motivumokban kell keresni. A Székelykaput először Glasgowban mutatta be az intézet a Magyar Magic keretében. A londoni magyar intézetben rendezett kiállítását május 1-jéig láthatta a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.