Klasszikus

Bartók-emlékesttel kezdi az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

2015.09.19. 16:52
Ajánlom
A BMC-be szervezett, 4 koncertből álló sorozat nyitóhangversenyén a 70 éve elhunyt Bartók Bélára emlékeznek. A komponista művei mellett elhangzik Dohnányi Ernő Szerenádja.

"A Liszt Ferenc Kamarazenekar már a kezdetektől játszik Bartók-darabokat, a Divertimentót is hamar megtanultuk. Mentorunk és első zeneigazgatónk, Sándor Frigyes, Frici bácsi mutatta be először ezt a művet Magyarországon, és Bartók saját, kéziratos kottáját adta neki erre az alkalomra. Nagy megtiszteltetés, hogy mi ebből a már megsárgult anyagból játsszuk a darabot már öt évtizede, nagyon vigyázunk rá" - idézik a zenekar közleményében Rolla János művészeti vezetőt.

Liszt Ferenc Kamarazenekar

Liszt Ferenc Kamarazenekar

"Ezt az opuszt magyarként máshogy interpretáljuk, mint a külföldi kamarazenekarok, hiszen anyanyelvünk a magyar zene - ezzel a darabbal tudjuk igazán megmutatni külföldi turnéinkon, mit jelent a Bartók-örökség. A népszerű Duókat és a Román népi táncokat is eljátsszuk, melyeket az utóbbi években elsősorban a külföldi turnéinkon mutattunk be. A két hegedűre írt Duókat csak mi játsszuk 5-5 hegedűs felállásban, ami Frici bácsi ötlete volt, és más együttes nem adja elő ilyen módon" - idézte fel Rolla János.

A sorozat további három koncertjén - november 6-án, január 26-án és március 22-én - az együttes a Toccata Classics kiadónál megjelent Farkas Ferenc-lemezeinek anyagából válogat, és olyan neves magyar szólistákkal mutat be koncertenként egy-egy szólódarabot, mint Adorján András (fuvola), Lencsés Lajos (oboa) és Rácz Ödön (nagybőgő).

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Plusz

Új remény – Művészek a rákkal küzdő magyar kajakosért

A Fidelio kezdeményezésére művészek is segítik Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakos gyógykezelését. Már felajánlotta segítségét Miklósa Erika, Polyák Lilla, Náray Erika és Józan László. A Fidelio örömmel fogadja a további művész támogatókat!
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár levente

Megjelent Molnár Levente első szólóalbuma

A Liszt-díjas bariton több mint 70 perces, 13 áriát és egy duettet tartalmazó nagylemeze a Nagyok, melankolikusok, vidámak, hősök címet viseli.
Klasszikus kritika

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.