Klasszikus

Bartók-emlékesttel kezdi az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

2015.09.19. 16:52
Ajánlom
A BMC-be szervezett, 4 koncertből álló sorozat nyitóhangversenyén a 70 éve elhunyt Bartók Bélára emlékeznek. A komponista művei mellett elhangzik Dohnányi Ernő Szerenádja.

"A Liszt Ferenc Kamarazenekar már a kezdetektől játszik Bartók-darabokat, a Divertimentót is hamar megtanultuk. Mentorunk és első zeneigazgatónk, Sándor Frigyes, Frici bácsi mutatta be először ezt a művet Magyarországon, és Bartók saját, kéziratos kottáját adta neki erre az alkalomra. Nagy megtiszteltetés, hogy mi ebből a már megsárgult anyagból játsszuk a darabot már öt évtizede, nagyon vigyázunk rá" - idézik a zenekar közleményében Rolla János művészeti vezetőt.

Liszt Ferenc Kamarazenekar

Liszt Ferenc Kamarazenekar

"Ezt az opuszt magyarként máshogy interpretáljuk, mint a külföldi kamarazenekarok, hiszen anyanyelvünk a magyar zene - ezzel a darabbal tudjuk igazán megmutatni külföldi turnéinkon, mit jelent a Bartók-örökség. A népszerű Duókat és a Román népi táncokat is eljátsszuk, melyeket az utóbbi években elsősorban a külföldi turnéinkon mutattunk be. A két hegedűre írt Duókat csak mi játsszuk 5-5 hegedűs felállásban, ami Frici bácsi ötlete volt, és más együttes nem adja elő ilyen módon" - idézte fel Rolla János.

A sorozat további három koncertjén - november 6-án, január 26-án és március 22-én - az együttes a Toccata Classics kiadónál megjelent Farkas Ferenc-lemezeinek anyagából válogat, és olyan neves magyar szólistákkal mutat be koncertenként egy-egy szólódarabot, mint Adorján András (fuvola), Lencsés Lajos (oboa) és Rácz Ödön (nagybőgő).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.