Klasszikus

Bartók és a kétszeri napfelkelte

2010.03.17. 14:26
Ajánlom
Bartók Béla-emléktáblát avattak március 14-én Erdélyben, a torockói unitárius templomban. Az akció magánkezdeményezésből és Sevcsík István adományból jött létre.

A budapesti nyugdíjas a Zenetudományi Intézetben Bartók levelezéseinek tanulmányozása során talált rá arra az 1908 októberében írott levelezőlapra, amelynek idézete az emléktáblán is olvasható. A zeneszerző erdélyi utazásai során járt Torockón, sorait a hagyományőrző kis faluban szerzett élményei ihlették. Eszerint "Az eddig megvizsgált magyar falvak közül határozottan ez van a legszebb vidéken." E mondat indította el a gondolatot, amely után a helyi unitárius lelkész, Ferenc Gábor közreműködésével, egy torockóról elszármazott erdélyi kőfaragó mester készítette el az emléktáblát. Az avatási ünnepségen a meghívottak körében jelen volt a település polgármestere Szőcs Ferenc, felszentelését Ferenc Gábor lelkész végezte. 

A hagyományőrző népi építészetéért és annak példás helyreállításáért 1999-ben Europa Nostra díjjal kitüntetett falut Erdély legszebb települései között emlegetik. Nevezetességei között a falumúzeum, és a Bartók Béla emléktáblájának helyt adó unitárius templom is szerepel. Torockó a Szigethegység keleti részén fekszik a Székelykő szikla alatt. Ennek a természeti képződménynek köszönheti, hogy a faluban kétszer van napfelkelte. A nap ugyanis előbújik, majd a sziklák mögött eltűnik. Később másodszor is "felkel", amikor újra előbukkan a sziklák mögül.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sebastian Bohrennel lép fel az Anima Musicae Kamarazenekar

Egy újabb világklasszis hegedűművészt, Sebastian Bohrent hozza el az Anima Musicae Kamarazenekar a Zeneakadémia Nagytermébe március 2-án.
Klasszikus ajánló

Az ukrajnai áldozatokra emlékezik a Szent Efrém Férfikar

Az ukrajnai háború kitörésének egyéves évfordulóján, február 23-án 19:30-kor az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Zeneakadémián a Szent Efrém Férfikar.
Klasszikus ajánló

Házikoncerttel ünnepli Klukon Edit születésnapját az Altalena

Az Altalena Zenei Közösség február 22-én, Telkiben rendezi meg a kiváló zongoraművész köszöntését, melyre egy meghitt, szűk körű koncert keretében kerül sor.
Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.