Klasszikus

Bartók és a kétszeri napfelkelte

2010.03.17. 14:26
Ajánlom
Bartók Béla-emléktáblát avattak március 14-én Erdélyben, a torockói unitárius templomban. Az akció magánkezdeményezésből és Sevcsík István adományból jött létre.

A budapesti nyugdíjas a Zenetudományi Intézetben Bartók levelezéseinek tanulmányozása során talált rá arra az 1908 októberében írott levelezőlapra, amelynek idézete az emléktáblán is olvasható. A zeneszerző erdélyi utazásai során járt Torockón, sorait a hagyományőrző kis faluban szerzett élményei ihlették. Eszerint "Az eddig megvizsgált magyar falvak közül határozottan ez van a legszebb vidéken." E mondat indította el a gondolatot, amely után a helyi unitárius lelkész, Ferenc Gábor közreműködésével, egy torockóról elszármazott erdélyi kőfaragó mester készítette el az emléktáblát. Az avatási ünnepségen a meghívottak körében jelen volt a település polgármestere Szőcs Ferenc, felszentelését Ferenc Gábor lelkész végezte. 

A hagyományőrző népi építészetéért és annak példás helyreállításáért 1999-ben Europa Nostra díjjal kitüntetett falut Erdély legszebb települései között emlegetik. Nevezetességei között a falumúzeum, és a Bartók Béla emléktáblájának helyt adó unitárius templom is szerepel. Torockó a Szigethegység keleti részén fekszik a Székelykő szikla alatt. Ennek a természeti képződménynek köszönheti, hogy a faluban kétszer van napfelkelte. A nap ugyanis előbújik, majd a sziklák mögött eltűnik. Később másodszor is "felkel", amikor újra előbukkan a sziklák mögül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.