Klasszikus

Bartók és a tánc a Bajor Gizi Színészmúzeumban

2006.03.24. 00:00
Ajánlom
Bartók és a tánc címmel nyílt kiállítás a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban. Kocsis Zoltán karmester, zongorista megnyitójában elmondta: a tánc ott található Bartók műveiben, még a leglassúbb darabjaiban is.

Felidézte a Bartók-művek korabeli hazai fogadtatását, amivel kapcsolatban megjegyezte: "nem volt jó az akkori uralkodó osztály és Bartók Béla közötti viszony". A "mondvacsinált ürügyek miatt" cenzúrázott Bartók-táncjátékok, A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, nem úgy kerültek színre, ahogy azt alkotójuk szerette volna - mutatott rá. A Kossuth-díjas művész szerint "igazán nagy szenzációval az a Mandarin-verzió fog szolgálni, amely végre, egyedüli lévén, az utolsó kézjegy elvét fogja tükrözni".

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében megrendezett, június 15-ig látogatható időszaki kiállításon Bartók és a tánc témaköréhez kapcsolódó fotók, jelmez- és díszlettervek, plakátok, kéziratok, színlapok és kritikák, valamint táncművészeti filmrészletek láthatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.