Klasszikus

Bartók-év a Hagyományok Házában

2006.03.17. 00:00
Ajánlom
Bartók-emlékesttel, a Magyar Állami Népi Együttes Bartók-trilógiájával, kiállítással és a Bartók-évaddal kapcsolatos kiadványokkal ünnepli a Hagyományok Háza a 2006-os Bartók-évet.

Bartók-emlékest
Március 25. 19 óra, Hagyományok Háza színházterme

Március 25-én, Bartók Béla születésének 125. évfordulóján a Hagyományok Háza ünnepi műsort rendez. A programban népzenei ihletésű kompozíciók, illetve a Bartók–művek népzenei forrásai szerepelnek.

Közreműködnek:
Fonó Zenekar, Balogh Kálmán (cimbalom), Szabadi Vilmos (hegedű), Homor Zsuzsanna (zongora)
Túlparton…. részletek a Fonó Zenekar legújabb lemezéről
Herczku Ágines (ének) és Djerdj Tímea (zongora)
Tíz magyar népdal – részlet; Nyolc magyar népdal – részlet; Húsz magyar népdal – részlet
Tomkins Énekegyüttes
Bartók Béla: Egyneműkarok; Négy szlovák népdal
Vez.: Dobra János

MÁNE: Bartók-trilógia

A Magyar Állami Népi Együttes egy Bartók-trilógiát tervez színpadra állítani, melyben élményszerű, látványos színházi eszközökkel vázolná fel azt a kulturális panorámát, amely Bartók Béla zeneszerzői munkásságának tudatosan fölvállalt háttere, gondolkodásának, emberi hitvallásának szilárd alapja volt.

Az első (2006-ban megvalósítandó) rész címe: Kincses Felvidék. (A második erdélyi, a harmadik pedig dunántúli és alföldi anyagokat sorakoztat majd fel). A műhelymunkában és a műsor elkészítésében a szlovák táncházakat elindító fiatal zenészek és táncosok is részt vesznek. A kiindulást azon tájegységek anyagából merítjük, ahol Bartók konkrétan gyűjtött (Csallóköz, Zoborvidék, Felső-Garammente, stb.), de az igazi szándék nem egy leltár bemutatása, hanem inkább Bartók Kárpát-medence-koncepciójának érzékeltetése. Az ő elképzelése az itt élő népek kulturális összetartozásáról (értsd: különválaszthatatlanságáról) olyan előremutató eszme volt, hogy nem hogy a saját korában, hanem (a folklór-szakma körén kívül) még ma sem talált követőkre.

Bartók-kiállítás

A Lajtha László Folklórdokumentációs Központ 2006 őszén A népzenekutató Bartók Béla címmel kiállítást kíván megvalósítani a Hagyományok Házában. A Lajtha László Folklórdokumentációs Központ a tudományos intézetekkel együttműködve, a korszerű digitális technika és az Internet igénybevételével kívánja hozzáférhetővé tenni mindenki számára a kezdetektől napjainkig Magyarországon felhalmozott, bármely etnikumhoz tartozó folklórgyűjteményeket. A népzenekutató Bartók Béla című kiállítást a 2006. évi Népismei Tudománytár egyik rendezvényesként szeretnék megvalósítani a Hagyományok Házában, amely Bartók Béla népzenekutatói tevékenységét tekinti át archív fotók, térképek, kották bemutatásával. A kiállítás reprezentálni kívánja Bartók Béla rendkívül sokoldalú és szerteágazó, a Kárpát-medencében – magyar, román, szlovák, szerb, cigány nyelvterületeken – és azon kívül – arab, török nyelvterületeken – végzett népzenekutatói gyűjtőmunkáját.

A Bartók-évaddal kapcsolatos kiadványok

A Hagyományok Háza kiadványtervében is megjelennek a Bartók-év vonatkozásai. Olyan adatgyűjtemények megjelenését szeretnék szorgalmazni, amelyek segítenek jobban megközelíteni a bartóki életművet mind zeneszerzői, mind népzenekutatói tekintetben.

„Illetlen dalok” (munkacím)
A Hagyományok Háza tervezi egy Bartók által összeállított népdalgyűjtemény kiadását, amely az egészséges népi erotika és humor megnyilvánulásait mutatja be.

Bartók Béla családi levelezése CD-ROM-on
Bartók Béla Családi levelezése 1981-ben jelent meg ifj. Bartók Béla szerkesztésében. Az elmúlt idő alatt végzett kutatómunka és rendezések során sok új dokumentum került elő, amelyek különösképpen indokolják a teljes anyag bővített újrakiadását.

Bartók népdalfeldolgozások énekhangra zongorakísérettel
A bartóki legendás „három út” közül a Hagyományok Háza az elsőt szeretné bejárni a szerző vezetésével. A „klasszikus”, zongorával kísért vokális népdalfeldolgozásokból állítanának össze és rögzítenének egy műsort, kezdve a 10 magyar népdallal (1906), folytatva az új utakon induló 8 magyar népdallal, eljutva végül a bartóki nyelvet teljes szépségében felmutató 20 magyar népdalig (1929). Előadók: Herczku Ágnes (ének), Djerdj Tímea (zongora).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.