Klasszikus

Bartók-év Erdélyben a Szent Efrémmel

2016.04.28. 11:29
Ajánlom
Bartók Béla születésének 135. évfordulójára meghirdetett 2016-17-es Bartók-év kapcsán a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet az Erdélyi Unitárius Egyházzal partnerségben bukaresti és erdélyi turnét szervez a Szent Efrém Férfikar részvételével.

Az évforduló kiváló alkalom, hogy a zeneirodalmat forradalmasító magyar zeneszerző olyan művei is bemutatásra kerüljenek, amelyeket világszinten kevésbé ismer a zenehallgató közönség, sőt a szakma is, hiszen kórusművei – s ezen belül a férfikarra írt művek – a Bartók-hagyaték legkevésbé előadott területe. Ezek a kompozíciók évek óta csiszolódnak a Bubnó Tamás által vezetett Szent Efrém Férfikar műhelyében, és részleteiben már többször megszólaltak magyarországi és külföldi koncertek keretében, most azonban egy koncert keretében hallhatja a közönség ezeket az opusokat.

Szent Efrém Férfikar

Szent Efrém Férfikar

„Bubnó Tamás művészeti vezető és 16 énekese hétéves felkészülés után most elérkezettnek látja az időt arra, hogy bemutassák a nagy magyar géniusz ismeretlen arcát, honfitársaiknak és a világnak egyaránt. Mert Bartók férfikarai ugyan ízig-vérig a magyarságnak és a Kárpát-medence többi népeinek dallamvilágából merítkeznek, de mondanivalójuk általános, mély és mindenkihez szólnak: a férfiember helye a világban, imái, vívódásai, érzései, gondolatai, félelmei, szerelme, esendősége és ereje árad, lüktet és kavarog bennük.” – áll a Budapest Music Center által 2015-ben kiadott hangfelvétel borítóján.

Szent Efrém Férfikar

Szent Efrém Férfikar

A Bartók művek között autentikus parasztzene és időnként annak „továbbgondolása” szólal meg, betekintést engedve azokba a forrásokba, zenei és lelki élményekbe, amelyek gyűjtőútjain a zeneszerzőt érték. A kórusművek „igaz forrásból” származó anyagát Szokolay Dongó Balázs dudán, furulyán, tárogatón szólaltatja meg a kórus tagjainak közreműködésével.

A Szent Efrém Férfikar négy koncertet ad romániai körútján:

  • május 4-én, szerdán 19.00 órától a sepsiszentgyörgyi Unitárius Templomban
  • május 5-én, csütörtökön 19.00 órai kezdettel a Bukaresti Nemzeti Zeneművészetei Egyetemen
  • május 7-én, szombaton 19.00 órától a marosvásárhelyi Unitárius Templomban

adja elő Bartók összes férfikarát abban a ritka előadásmódban, ahogyan maga Bartók meghatározta: kamarakórus formációban, amelyre rendkívül kevesen vállalkoznak.

A Szent Efrém Férfikar 2016. május 6-án, pénteken 19.30-tól a bukaresti Szent József Katedrálisban Bizánci mozaik címmel tart előadást.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.