Klasszikus

Bartók - ezüstbe foglalva

2006.03.24. 00:00
Ajánlom
A Magyar Nemzeti Bank 2006. március 24-én 5 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét bocsát ki „Bartók Béla születésének 125. évfordulója” elnevezéssel.

Az emlékpénz az "EUROPA" nemzetközi emlékérme-program részeként jelenik meg, amelyhez Magyarország az új tagállamok közül elsőként csatlakozik.

A 925 ezrelék finomságú ezüst emlékpénz Kiss György szobrászművész tervei alapján készült. Súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm. Az érme különlegességét fokozza a fi-nomrecés szélezés, melyen négyszer ismétlődik a Bartók Béla felirat.

Előlapján a kötelező érmeképi elemek („MAGYAR KÖZTÁRSASÁG”, „5000” értékjel-zés, a „FORINT” felirat, a „2006” verési évszám és a „BP.” verdejel) mellett vezérmotívumként erdélyi fafaragvány szerepel, mely Bartók népzenei gyűjtőmunkájára utal, valamint Kiss György tervezőművész mesterjegye. A hátlapot Bartók Béla mellképe díszíti, illetve itt olvasható híres zeneszerzőnk kézjegye és az „ 1881-1945” felirat. A hátlapon látható az „EUROPA” emlékérme-sorozat közös emblémája, az ún. „Euro-Star” jel is.

A 2004-ben indult nemzetközi sorozat jellegzetessége, hogy a programban részt vevő emlékérmék közös téma, idén az „Európai személyiségek”, köré szerveződnek. 2006-ban nyílik először lehetőség az új tagállamok számára, hogy csatlakozzanak a programhoz.

Az emlékérméből 25 000 példány készül tükörfényes (proof) kivitelben. Az emlékpénz megvásárolható a kibocsátás helyszínén (Bartók Béla Emlékház; Budapest II., Csalán u. 29.) valamint a Magyar Pénzverő Rt. székhelyén (Budapest, Könyves Kálmán krt. 38.) és az MNB Látogatóközpontjában üzemelő érmeboltjában (Budapest, Szabadság tér 8-9.).

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.