Klasszikus

Bartók - ezüstbe foglalva

2006.03.24. 00:00
Ajánlom
A Magyar Nemzeti Bank 2006. március 24-én 5 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét bocsát ki „Bartók Béla születésének 125. évfordulója” elnevezéssel.

Az emlékpénz az "EUROPA" nemzetközi emlékérme-program részeként jelenik meg, amelyhez Magyarország az új tagállamok közül elsőként csatlakozik.

A 925 ezrelék finomságú ezüst emlékpénz Kiss György szobrászművész tervei alapján készült. Súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm. Az érme különlegességét fokozza a fi-nomrecés szélezés, melyen négyszer ismétlődik a Bartók Béla felirat.

Előlapján a kötelező érmeképi elemek („MAGYAR KÖZTÁRSASÁG”, „5000” értékjel-zés, a „FORINT” felirat, a „2006” verési évszám és a „BP.” verdejel) mellett vezérmotívumként erdélyi fafaragvány szerepel, mely Bartók népzenei gyűjtőmunkájára utal, valamint Kiss György tervezőművész mesterjegye. A hátlapot Bartók Béla mellképe díszíti, illetve itt olvasható híres zeneszerzőnk kézjegye és az „ 1881-1945” felirat. A hátlapon látható az „EUROPA” emlékérme-sorozat közös emblémája, az ún. „Euro-Star” jel is.

A 2004-ben indult nemzetközi sorozat jellegzetessége, hogy a programban részt vevő emlékérmék közös téma, idén az „Európai személyiségek”, köré szerveződnek. 2006-ban nyílik először lehetőség az új tagállamok számára, hogy csatlakozzanak a programhoz.

Az emlékérméből 25 000 példány készül tükörfényes (proof) kivitelben. Az emlékpénz megvásárolható a kibocsátás helyszínén (Bartók Béla Emlékház; Budapest II., Csalán u. 29.) valamint a Magyar Pénzverő Rt. székhelyén (Budapest, Könyves Kálmán krt. 38.) és az MNB Látogatóközpontjában üzemelő érmeboltjában (Budapest, Szabadság tér 8-9.).

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.