Klasszikus

Bartók-fesztivál Szombathelyen

2004.07.09. 00:00
Ajánlom
Az immár harminchét éves múlttal rendelkező Bartók szeminárium és idén húsz éves fesztivál a Hungarofest Kht. szervezésében ma kezdődik Szombathelyen. A rendezvény, melynek színvonalát olyan nevek fémjelezték az elmúlt évtizedekben, mint Kocsis Zoltán, Kurtág György vagy Eötvös Péter, 2004-ben is számos értékes és színvonalas eseményt kínál a 20. századi - és a kortárs zene iránt érdeklődőknek.

Az idei tematika sokféle formában jelentkezik a műsorokban: zene és színpad viszonya, amihez az apropót Bartók Fából faragott királyfi című műve szolgáltatja. Ez a viszony, amely minden zenetörténeti korszakban megihlette a zeneszerzők képzeletét, mára különösen fontossá és aktuálissá vált. Szintén hagyományt folytat két, hazai és nemzetközi viszonylatban jelentős magyar zeneszerző - Eötvös Péter és Vidovszky László - 60. születésnapjának köszöntése, műveik fókuszba állításával. Az itthon élő Vidovszky László mellett újra ellátogat Szombathelyre a jelenleg Hollandiában élő Eötvös Péter is, akinek meghatározó szerepe volt a Bartók Szeminárium és Fesztivál 1985-től kezdődött megújításában. Nemcsak a soproni Régi Zenei Napokon, hanem a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiválon is szeretné a Hungarofest a rendezvény fesztiváljellegét erősíteni; így az Európa Sétány vidéki turnéjának egyik állomása lesz Szombathely is. A május elsejei csatlakozási ünnepségen nagy sikerű, az Európai Unió tagországainak zenei palettájából ízelítőt nyújtó zenélő padok Szombathely vendégei lesznek a rendezvényt nyitó hétvégén. A 6 különféle kurzusból álló Szeminárium visszatérő tanárai mellett meghívást kaptak más művészek is. Idén 20 országból 80 növendék adta be jelentkezését. A Fesztivál koncertjeinek sorát a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar Ünnepi hangversenye nyitja, melyen Tihanyi László, Eötvös Péter és Bartók művek hangzanak el. Klenyán Csaba interpretálásában hallgathatjuk meg Stockhausen: Harlekin című művét, majd a Holland multimédia show keretében Daniel Landau: Channel Shabab című alkotását láthatjuk a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban.

Az idén 20 éves évfordulóját ünneplő Amadinda Ütőegyüttes a Bartók Teremben ad koncertet, Vidovszky László műveit pedig az MMIK Színháztermében mutatjuk be. A záró koncerten a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar Bartók, Eötvös Péter és Stravinsky műveket ad elő, a karmester kurzus növendékeinek közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.