Klasszikus

Bartók-fesztivál Szombathelyen

2004.07.09. 00:00
Ajánlom
Az immár harminchét éves múlttal rendelkező Bartók szeminárium és idén húsz éves fesztivál a Hungarofest Kht. szervezésében ma kezdődik Szombathelyen. A rendezvény, melynek színvonalát olyan nevek fémjelezték az elmúlt évtizedekben, mint Kocsis Zoltán, Kurtág György vagy Eötvös Péter, 2004-ben is számos értékes és színvonalas eseményt kínál a 20. századi - és a kortárs zene iránt érdeklődőknek.

Az idei tematika sokféle formában jelentkezik a műsorokban: zene és színpad viszonya, amihez az apropót Bartók Fából faragott királyfi című műve szolgáltatja. Ez a viszony, amely minden zenetörténeti korszakban megihlette a zeneszerzők képzeletét, mára különösen fontossá és aktuálissá vált. Szintén hagyományt folytat két, hazai és nemzetközi viszonylatban jelentős magyar zeneszerző - Eötvös Péter és Vidovszky László - 60. születésnapjának köszöntése, műveik fókuszba állításával. Az itthon élő Vidovszky László mellett újra ellátogat Szombathelyre a jelenleg Hollandiában élő Eötvös Péter is, akinek meghatározó szerepe volt a Bartók Szeminárium és Fesztivál 1985-től kezdődött megújításában. Nemcsak a soproni Régi Zenei Napokon, hanem a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiválon is szeretné a Hungarofest a rendezvény fesztiváljellegét erősíteni; így az Európa Sétány vidéki turnéjának egyik állomása lesz Szombathely is. A május elsejei csatlakozási ünnepségen nagy sikerű, az Európai Unió tagországainak zenei palettájából ízelítőt nyújtó zenélő padok Szombathely vendégei lesznek a rendezvényt nyitó hétvégén. A 6 különféle kurzusból álló Szeminárium visszatérő tanárai mellett meghívást kaptak más művészek is. Idén 20 országból 80 növendék adta be jelentkezését. A Fesztivál koncertjeinek sorát a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar Ünnepi hangversenye nyitja, melyen Tihanyi László, Eötvös Péter és Bartók művek hangzanak el. Klenyán Csaba interpretálásában hallgathatjuk meg Stockhausen: Harlekin című művét, majd a Holland multimédia show keretében Daniel Landau: Channel Shabab című alkotását láthatjuk a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban.

Az idén 20 éves évfordulóját ünneplő Amadinda Ütőegyüttes a Bartók Teremben ad koncertet, Vidovszky László műveit pedig az MMIK Színháztermében mutatjuk be. A záró koncerten a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar Bartók, Eötvös Péter és Stravinsky műveket ad elő, a karmester kurzus növendékeinek közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.