Klasszikus

Bartók köpönyegéből

2016.12.03. 08:52
Ajánlom
A november 30-án hajnalban, 88. életévében elhunyt Lendvay Kamilló Kossuth- és háromszoros Erkel-díjas, Bartók–Pásztory-díjas Kiváló művésztől Hollós Máté búcsúzik.

Bartók köpönyegéből bújt ki a zeneszerző Lendvay Kamilló, mert fiatalságában az akkor frissen elvesztett mester képviselte a modernséget. A 60-as években kitekinthetett a még újabb szellemű lengyel iskolára. Ezek a hatások érlelték saját hangját, amelyen mesterségben erőteljesen, költészetben gyengéden szólalt meg.

Lendvay Kamilló

Lendvay Kamilló

Írt légyen operát – A tisztességtudó utcalány és A bűvös szék külföldön is sikert aratott –, oratóriumot – ezek sora az Orogenezistől a Jelenetek Thomas Mann: József és testvérei tetralógiájából címűn át a Franciaországban bemutatott Viacrucisig és Stabat Materig, A mennyei városig és a Requiemig ívelt –, zenekari alkotásokat (Mauthausen; Négy invokáció, A csend harmóniája, Chaconne), zongorát, hegedűt, gordonkát (Csellóversenyét a Triesti Zeneszerző Versenyen díjazták), cimbalmot, trombitát, szaxofont foglalkoztató versenyműveket, kantátát (Kocsi-út az éjszakában), gazdag kamarazenei és szólóhangszeresirodalmat, vagy épp míves kórusműveket, a poetadoctus, a „tanult költő” kerítette hatalmába hallgatóját.

Lendvay Kamilló

Lendvay Kamilló

És zenészét: az ő műveit szerették játszani, énekelni. Talán mert maga is muzsikus volt: zongorára, fúvósokra, ütőkre és hárfára írt Concertinójának gyakran ő volt a szólistája, s a saját művei mellett operetteknek, musicaleknek karmestereként is pódiumra lépett. Alkotásai a világ számos országában felhangzottak, legtöbb sikerét Franciaországban érte el, ahonnan az 1990-es években több megrendelést is kapott oratorikus és orgonaműre. Nem a kortárs zenei fesztiválok programjában, sokkal inkább a hagyományos hangverseny-repertoárban találta meg helyét. Jelentőset alkotott a fúvószenekar apparátusára is: számos kompozíciója vált amerikai és nyugat-európai együttesek kedvelt műsorszámává.

A Bábszínháznak 60-as évek elejei hőskorában ő volt a zenei vezetője, évtizedeken át a Magyar Rádió lektoraként tevékenykedett. A zeneélet „színpadán” is helytállt: megválasztották őt egyebek közt az Artisjus és a Zeneszerzők Egyesülete elnökének. Erőteljes, de bölcs személyisége mindig markáns megnyilvánulásokra ragadtatta, de a konfliktushelyzeteket sohasem szította, inkább feloldani segített.  Viski János  tanítványa maga is tanított zeneszerzést a Zeneakadémián, főként karmesterhallgatók épülésére. A zeneelmélet tanszéknek pedig hosszú időn át vezetője volt.

Utolsó brácsaművét betegségével és fogyó erejével küszködve már nem fejezhette be. Életműve azonban nem torzó. A 20. század második felének és az ezredfordulónak egyik legizmosabb szerzői teljesítménye. Ebben a fegyverzetben emlékezünk rá, miként délceg alakjára, vonzó személyiségére is: tisztelettel és szeretettel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Klasszikus bach

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.
Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.
Klasszikus hír

Ők kaptak díjat a Bach Mindenkinek Fesztiválon

Öt művész, illetve a Magyar Állami Operaház kapta meg a klasszikus zenei fesztivál elismerését.