Klasszikus

Bartók köpönyegéből

2016.12.03. 08:52
Ajánlom
A november 30-án hajnalban, 88. életévében elhunyt Lendvay Kamilló Kossuth- és háromszoros Erkel-díjas, Bartók–Pásztory-díjas Kiváló művésztől Hollós Máté búcsúzik.

Bartók köpönyegéből bújt ki a zeneszerző Lendvay Kamilló, mert fiatalságában az akkor frissen elvesztett mester képviselte a modernséget. A 60-as években kitekinthetett a még újabb szellemű lengyel iskolára. Ezek a hatások érlelték saját hangját, amelyen mesterségben erőteljesen, költészetben gyengéden szólalt meg.

Lendvay Kamilló

Lendvay Kamilló

Írt légyen operát – A tisztességtudó utcalány és A bűvös szék külföldön is sikert aratott –, oratóriumot – ezek sora az Orogenezistől a Jelenetek Thomas Mann: József és testvérei tetralógiájából címűn át a Franciaországban bemutatott Viacrucisig és Stabat Materig, A mennyei városig és a Requiemig ívelt –, zenekari alkotásokat (Mauthausen; Négy invokáció, A csend harmóniája, Chaconne), zongorát, hegedűt, gordonkát (Csellóversenyét a Triesti Zeneszerző Versenyen díjazták), cimbalmot, trombitát, szaxofont foglalkoztató versenyműveket, kantátát (Kocsi-út az éjszakában), gazdag kamarazenei és szólóhangszeresirodalmat, vagy épp míves kórusműveket, a poetadoctus, a „tanult költő” kerítette hatalmába hallgatóját.

Lendvay Kamilló

Lendvay Kamilló

És zenészét: az ő műveit szerették játszani, énekelni. Talán mert maga is muzsikus volt: zongorára, fúvósokra, ütőkre és hárfára írt Concertinójának gyakran ő volt a szólistája, s a saját művei mellett operetteknek, musicaleknek karmestereként is pódiumra lépett. Alkotásai a világ számos országában felhangzottak, legtöbb sikerét Franciaországban érte el, ahonnan az 1990-es években több megrendelést is kapott oratorikus és orgonaműre. Nem a kortárs zenei fesztiválok programjában, sokkal inkább a hagyományos hangverseny-repertoárban találta meg helyét. Jelentőset alkotott a fúvószenekar apparátusára is: számos kompozíciója vált amerikai és nyugat-európai együttesek kedvelt műsorszámává.

A Bábszínháznak 60-as évek elejei hőskorában ő volt a zenei vezetője, évtizedeken át a Magyar Rádió lektoraként tevékenykedett. A zeneélet „színpadán” is helytállt: megválasztották őt egyebek közt az Artisjus és a Zeneszerzők Egyesülete elnökének. Erőteljes, de bölcs személyisége mindig markáns megnyilvánulásokra ragadtatta, de a konfliktushelyzeteket sohasem szította, inkább feloldani segített.  Viski János  tanítványa maga is tanított zeneszerzést a Zeneakadémián, főként karmesterhallgatók épülésére. A zeneelmélet tanszéknek pedig hosszú időn át vezetője volt.

Utolsó brácsaművét betegségével és fogyó erejével küszködve már nem fejezhette be. Életműve azonban nem torzó. A 20. század második felének és az ezredfordulónak egyik legizmosabb szerzői teljesítménye. Ebben a fegyverzetben emlékezünk rá, miként délceg alakjára, vonzó személyiségére is: tisztelettel és szeretettel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.