Klasszikus

Bartók Maraton – végre!

2013.01.26. 14:45
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa hatodik zenei maratonján szerepel először magyar zeneszerző: február 3-án tizenegy koncerten hangzanak fel Bartók Béla válogatott kamara-, szimfonikus és vokális művei. VIDEÓ

2008-ban a Budapesti Fesztiválzenekar első maratonján Csajkovszkij műveit hallhatta a Művészetek Palotájának közönsége. A tizenegy hangversenyből álló, különleges műsorú és hangulatú, reggeltől estig tartó, az életmű keresztmetszetét nyújtó sorozat minden várakozást felülmúlóan nagy sikert aratott. 2009-ben - az első év pozitív tapasztalatain fölbuzdulva - Dvořák, 2010-ben Beethoven, 2011-ben Schubert, 2012-ben pedig Mozart műveiből állította össze Fischer Iván mint művészeti vezető a maraton műsorát. A karmester ezúttal a 20. századi magyar és egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb alkotóját választotta: a 2013. február 3-án megrendezendő maraton "hőse" Bartók Béla lesz.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem és Fesztivál Színház színpadain a 2013-as maratonon is a legjobb magyar előadóművészek tolmácsolásában hangzanak fel a kiválasztott művek. A Hegedűverseny szólistája Banda Ádám, a III. zongoraversenyé Várjon Dénes, a kiválasztott kórusműveket a világhírű Nyíregyházi Cantemus Kórus énekli Szabó Dénes vezényletével, a Kelemen-kvartett pedig két vonósnégyest játszik. Bartók szóló zongorára írt darabjaiból szintén Várjon Dénes, a Mikrokozmosz-sorozatból pedig - a Fesztiválzenekar két éve indult "Fesztiválzenekar a zeneiskolásokért" programja keretében - fiatal tehetségek adnak ízelítőt. A BFZ Fischer Iván vezényletével a  Kékszakállú herceg várát adja elő, Kovács Istvánnal és Komlósi Ildikóval a főszerepekben, a Kossuth Szimfóniát és a Táncszvitet pedig a Nemzeti Filharmonikusok adják elő, akik első alkalommal csatlakoznak az egésznapos programsorozathoz. "Nagy öröm, hogy Kocsis Zoltán felépült, és idén együtt tudunk működni" - emelte ki Fischer Iván a január 25-i sajtótájékoztatón. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és a művészeti vezető arról is szóltak, miért Bartókra, és miért ezekre a művekre esett a választás, s hogy miért oly fontos Bartók alakjára irányítani a figyelmet. Gondolataikat az alábbi - élőzenével fűszerezett - videóban foglaltuk össze:

A maraton különleges betéteként Bartók és népzenei gyökerei címmel Káel Csaba rendezésében a Muzsikás Együttes és vendégeik adnak népzenei és néptánc-feldolgozásból álló ízelítőt. Bartók alakjához a koncertek mellett filmvetítések is segítenek közelebb férkőzni: látható lesz a Gyökerek, A kékszakállú herceg vára tévéfelvétele Solti Györggyel, valamint a Bartók Turán című dokumentumfilm. A Bartók-maratonhoz kapcsolódva két tárlat is nyílik a Müpában: az egyik Bartók és a Nyolcak kapcsolatát mutatja be, illetve kiállítják Kass János grafikusművész A kékszakállú herceg várához készített illusztrációit is.

A sajtótájékoztatóra Fischer Iván az Egyesült Államokból érkezett, ugyanis a Budapesti Fesztiválzenekar az elmúlt hetekben - a Müpában is bemutatott műsorukkal - holland-amerikai turnén vett részt. Koncertjeikről a The New York Times is beszámolt, kiemelve a zenekar fantasztikus hangzását, és a muzsikusok újszerű elhelyezését az Avery Fisher Hall pódiumán. Különösen nagy elismeréssel számol be a cikk a zenekar beugró szólistájáról, Liza Ferschtmanról, s a Fesztiválzenekarra és Fischer Ivánra oly jellemző kiváló humorról is, amellyel a ráadásban Leroy Anderson "Kék tangó" című művét adták elő. Hasonlóan nagy elismeréssel írt montreali koncertjükről a kanadai Le Devoir, amely az év koncertjének nevezte fellépésüket. "Adva van egy zenekar, amely fenntartások nélkül szereti a zenét, valamint adott egy karmester, aki soha nem hagyja abba azt a mérhetetlen mennyiségű munkát, amellyel - ha lehet - egyre magasabbra srófolja a színvonalat" - írta a lap.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.