Klasszikus

Bartók Maraton – végre!

2013.01.26. 14:45
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa hatodik zenei maratonján szerepel először magyar zeneszerző: február 3-án tizenegy koncerten hangzanak fel Bartók Béla válogatott kamara-, szimfonikus és vokális művei. VIDEÓ

2008-ban a Budapesti Fesztiválzenekar első maratonján Csajkovszkij műveit hallhatta a Művészetek Palotájának közönsége. A tizenegy hangversenyből álló, különleges műsorú és hangulatú, reggeltől estig tartó, az életmű keresztmetszetét nyújtó sorozat minden várakozást felülmúlóan nagy sikert aratott. 2009-ben - az első év pozitív tapasztalatain fölbuzdulva - Dvořák, 2010-ben Beethoven, 2011-ben Schubert, 2012-ben pedig Mozart műveiből állította össze Fischer Iván mint művészeti vezető a maraton műsorát. A karmester ezúttal a 20. századi magyar és egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb alkotóját választotta: a 2013. február 3-án megrendezendő maraton "hőse" Bartók Béla lesz.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem és Fesztivál Színház színpadain a 2013-as maratonon is a legjobb magyar előadóművészek tolmácsolásában hangzanak fel a kiválasztott művek. A Hegedűverseny szólistája Banda Ádám, a III. zongoraversenyé Várjon Dénes, a kiválasztott kórusműveket a világhírű Nyíregyházi Cantemus Kórus énekli Szabó Dénes vezényletével, a Kelemen-kvartett pedig két vonósnégyest játszik. Bartók szóló zongorára írt darabjaiból szintén Várjon Dénes, a Mikrokozmosz-sorozatból pedig - a Fesztiválzenekar két éve indult "Fesztiválzenekar a zeneiskolásokért" programja keretében - fiatal tehetségek adnak ízelítőt. A BFZ Fischer Iván vezényletével a  Kékszakállú herceg várát adja elő, Kovács Istvánnal és Komlósi Ildikóval a főszerepekben, a Kossuth Szimfóniát és a Táncszvitet pedig a Nemzeti Filharmonikusok adják elő, akik első alkalommal csatlakoznak az egésznapos programsorozathoz. "Nagy öröm, hogy Kocsis Zoltán felépült, és idén együtt tudunk működni" - emelte ki Fischer Iván a január 25-i sajtótájékoztatón. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és a művészeti vezető arról is szóltak, miért Bartókra, és miért ezekre a művekre esett a választás, s hogy miért oly fontos Bartók alakjára irányítani a figyelmet. Gondolataikat az alábbi - élőzenével fűszerezett - videóban foglaltuk össze:

A maraton különleges betéteként Bartók és népzenei gyökerei címmel Káel Csaba rendezésében a Muzsikás Együttes és vendégeik adnak népzenei és néptánc-feldolgozásból álló ízelítőt. Bartók alakjához a koncertek mellett filmvetítések is segítenek közelebb férkőzni: látható lesz a Gyökerek, A kékszakállú herceg vára tévéfelvétele Solti Györggyel, valamint a Bartók Turán című dokumentumfilm. A Bartók-maratonhoz kapcsolódva két tárlat is nyílik a Müpában: az egyik Bartók és a Nyolcak kapcsolatát mutatja be, illetve kiállítják Kass János grafikusművész A kékszakállú herceg várához készített illusztrációit is.

A sajtótájékoztatóra Fischer Iván az Egyesült Államokból érkezett, ugyanis a Budapesti Fesztiválzenekar az elmúlt hetekben - a Müpában is bemutatott műsorukkal - holland-amerikai turnén vett részt. Koncertjeikről a The New York Times is beszámolt, kiemelve a zenekar fantasztikus hangzását, és a muzsikusok újszerű elhelyezését az Avery Fisher Hall pódiumán. Különösen nagy elismeréssel számol be a cikk a zenekar beugró szólistájáról, Liza Ferschtmanról, s a Fesztiválzenekarra és Fischer Ivánra oly jellemző kiváló humorról is, amellyel a ráadásban Leroy Anderson "Kék tangó" című művét adták elő. Hasonlóan nagy elismeréssel írt montreali koncertjükről a kanadai Le Devoir, amely az év koncertjének nevezte fellépésüket. "Adva van egy zenekar, amely fenntartások nélkül szereti a zenét, valamint adott egy karmester, aki soha nem hagyja abba azt a mérhetetlen mennyiségű munkát, amellyel - ha lehet - egyre magasabbra srófolja a színvonalat" - írta a lap.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.
Klasszikus ajánló

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.