Klasszikus

Bartók Maraton – végre!

2013.01.26. 14:45
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa hatodik zenei maratonján szerepel először magyar zeneszerző: február 3-án tizenegy koncerten hangzanak fel Bartók Béla válogatott kamara-, szimfonikus és vokális művei. VIDEÓ

2008-ban a Budapesti Fesztiválzenekar első maratonján Csajkovszkij műveit hallhatta a Művészetek Palotájának közönsége. A tizenegy hangversenyből álló, különleges műsorú és hangulatú, reggeltől estig tartó, az életmű keresztmetszetét nyújtó sorozat minden várakozást felülmúlóan nagy sikert aratott. 2009-ben - az első év pozitív tapasztalatain fölbuzdulva - Dvořák, 2010-ben Beethoven, 2011-ben Schubert, 2012-ben pedig Mozart műveiből állította össze Fischer Iván mint művészeti vezető a maraton műsorát. A karmester ezúttal a 20. századi magyar és egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb alkotóját választotta: a 2013. február 3-án megrendezendő maraton "hőse" Bartók Béla lesz.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem és Fesztivál Színház színpadain a 2013-as maratonon is a legjobb magyar előadóművészek tolmácsolásában hangzanak fel a kiválasztott művek. A Hegedűverseny szólistája Banda Ádám, a III. zongoraversenyé Várjon Dénes, a kiválasztott kórusműveket a világhírű Nyíregyházi Cantemus Kórus énekli Szabó Dénes vezényletével, a Kelemen-kvartett pedig két vonósnégyest játszik. Bartók szóló zongorára írt darabjaiból szintén Várjon Dénes, a Mikrokozmosz-sorozatból pedig - a Fesztiválzenekar két éve indult "Fesztiválzenekar a zeneiskolásokért" programja keretében - fiatal tehetségek adnak ízelítőt. A BFZ Fischer Iván vezényletével a  Kékszakállú herceg várát adja elő, Kovács Istvánnal és Komlósi Ildikóval a főszerepekben, a Kossuth Szimfóniát és a Táncszvitet pedig a Nemzeti Filharmonikusok adják elő, akik első alkalommal csatlakoznak az egésznapos programsorozathoz. "Nagy öröm, hogy Kocsis Zoltán felépült, és idén együtt tudunk működni" - emelte ki Fischer Iván a január 25-i sajtótájékoztatón. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és a művészeti vezető arról is szóltak, miért Bartókra, és miért ezekre a művekre esett a választás, s hogy miért oly fontos Bartók alakjára irányítani a figyelmet. Gondolataikat az alábbi - élőzenével fűszerezett - videóban foglaltuk össze:

A maraton különleges betéteként Bartók és népzenei gyökerei címmel Káel Csaba rendezésében a Muzsikás Együttes és vendégeik adnak népzenei és néptánc-feldolgozásból álló ízelítőt. Bartók alakjához a koncertek mellett filmvetítések is segítenek közelebb férkőzni: látható lesz a Gyökerek, A kékszakállú herceg vára tévéfelvétele Solti Györggyel, valamint a Bartók Turán című dokumentumfilm. A Bartók-maratonhoz kapcsolódva két tárlat is nyílik a Müpában: az egyik Bartók és a Nyolcak kapcsolatát mutatja be, illetve kiállítják Kass János grafikusművész A kékszakállú herceg várához készített illusztrációit is.

A sajtótájékoztatóra Fischer Iván az Egyesült Államokból érkezett, ugyanis a Budapesti Fesztiválzenekar az elmúlt hetekben - a Müpában is bemutatott műsorukkal - holland-amerikai turnén vett részt. Koncertjeikről a The New York Times is beszámolt, kiemelve a zenekar fantasztikus hangzását, és a muzsikusok újszerű elhelyezését az Avery Fisher Hall pódiumán. Különösen nagy elismeréssel számol be a cikk a zenekar beugró szólistájáról, Liza Ferschtmanról, s a Fesztiválzenekarra és Fischer Ivánra oly jellemző kiváló humorról is, amellyel a ráadásban Leroy Anderson "Kék tangó" című művét adták elő. Hasonlóan nagy elismeréssel írt montreali koncertjükről a kanadai Le Devoir, amely az év koncertjének nevezte fellépésüket. "Adva van egy zenekar, amely fenntartások nélkül szereti a zenét, valamint adott egy karmester, aki soha nem hagyja abba azt a mérhetetlen mennyiségű munkát, amellyel - ha lehet - egyre magasabbra srófolja a színvonalat" - írta a lap.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Plusz

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus magazin

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Klasszikus hír

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Klasszikus hír

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Klasszikus magazin

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.