Klasszikus

Bartók-muzsika öt csatornán

2004.03.25. 00:00
Ajánlom
Százhuszonhárom éve, 1881-ben ezen a napon született Bartók Béla. A XX. századi egyetemes zenetörténet kiemelkedő személyisége előtt tiszteleg az az új, korszerű formátumú hanghordozó (SACD), melyen Bartók szimfonikus zenekari művei (Concerto, Táncszvit, Magyar parasztdalok) hallhatók a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában, Kocsis Zoltán vezényletével. A kiadványt a Hungaroton Classic gondozta.

"A Hungaroton – és a hasonló méretű független lemezkiadók – túlélési esélye a még fel nem vett repertoár megjelentetésében van. Meglepőnek tetszhet, hogy most mégis Bartók legismertebb zenekari műveivel állunk elő" – mondja kérdésünkre Hollós Máté, a kiadó igazgatója. Bartók ugyanis mára éppen olyan standard repertoárrá vált, mint egy évszázaddal korábbról Liszt, s már nem érvelhetünk azzal, hogy a magyarok hívebben tolmácsolják. Hollós Máté szerint "mégis fel kell ismernünk, ha van olyan művészünk – Kocsis Zoltán –, aki korszakos jelentőségű interpretátora a bartóki életműnek". A Nemzeti Filharmonikusok felvétele úgynevezett szuper audió CD-n (SACD) jelent meg. Ez az ötcsatornás technika a hangversenyterem akusztikáját varázsolja a hallgató köré, hiszen nemcsak szemből kapja a hangot, hanem a térben elterjedve, visszaverődve is. A felvétel hagyományos CD-n hallgatva is élvezhető, de ha valaki SACD-berendezést vásárol, ugyanaz a korong fogja úgynevezett surround technikával is körülvenni. "Technikai előrelépés tehát ez az első SACD a Hungaroton munkájában, és szándékunk szerint szuper audió CD-ken rögzítenénk Kocsis Zoltán további zenekari Bartók-felvételeit is" – mondja Hollós Máté.

Az új Bartók-albumról máris elismerő kritikát közölt a legnagyobb amerikai klasszikus zenei portál (www.classicstoday.com) főszerkesztője, David Hurwitz. "Karmesterszerepben is bizonyságot tesz rátermettségéről Kocsis Zoltán, akit zongoristaként már régóta talán a legnagyobb élő Bartók-interpretátornak ismerünk… Régebben rendszerint az volt a baj a magyar Bartók-felvételekkel, hogy a zenekarok nem remekeltek. Ezen a lemezen ettől nem kell tartani… Aki szereti Bartókot, mindenképpen vegye meg ezt a CD-t, az elmúlt évek egyik legkitűnőbb felvételét veheti kezébe" – írja Hurwitz, aki a művészi minőségre és a hangtechnikára egyaránt a maximális tíz pontot adta, de szerinte az album "tizenegy pontot érdemel".

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.