Klasszikus

Bartók muzsikája a Temze partján

2002.10.15. 00:00
Ajánlom
London. Megkezdődött a Magyar ősz rendezvénysorozat Angliában. A Londoni Magyar Kulturális Központ programsorozata az intézet 1999-es alakulása óta Fókuszban: Magyarország címmel fut. Bogyay Katalin igazgatónő tettrekészségének, igényességének s a legkiválóbb zenei szakértőkkel való együttműködésének köszönhetően immár tárt kapuk várják a magyar zene követeit a legjelentősebb, legpatinásabb koncertközpontokban, -termekben.

A tavaszi, nagy visszhangot keltő, háromhetes Kurtág-fesztivál után a mostani újabb magyar hangversenysorozatot a kamarazenei világ fellegvárában, a Wigmore Hallban rendezték William Lyne igazgatóval közösen. A neoreneszánsz stílusban tervezett termet úgy építtette meg a Wigmore Streeten 1901-ben a híres zongoragyáros Bechstein, hogy kitűnő akusztikáját ma sem tudják felülmúlni. A kamarazene óriásai léptek itt fel az előző száz esztendő során.

Most sem kevésbé rangos együttes lép itt fel, mint Anglia legjobb kamaraformációja, a Nash Ensemble. Közreműködésüket megszerezni a magyar muzsikának rangban, minőségben annyit jelent, mintha Rubinsteint kérték volna fel Liszt- vagy Bartók-művek előadására. A hely szelleme is felkészíti lelkünket az élmény befogadására, nemcsak a kísértő múlt, hanem a látvány különös, profán szakralitása: a pódiumot kettészelt kupola foglalja magába, s fönt a félgomb homorú felszínén arany napsugarakban izzó, szecessziós freskó. Az életerős férfiként karját magasba lendítő Teremtő, akinek átszellemült arca a napba olvad, ahonnan meg kévékben hull alá az Art Deco olyannyira kedvelt, hoszszú szárnyú arkangyalaira. Mintha szárnyaikat, áldó karjaikat az alattuk ülő zenekarra terjesztenék ki. A vizuális élmény belejátszik a hangok vibrálásába is.

Nagy megtiszteltetés, hogy a repertoárján 230 darabbal büszkélkedő Nash Ensemble betanult egy Dohnányi-szextettet és egy közismert Bartók-művet: Kontrasztok hegedűre, klarinétra és zongorára. Ősbemutatóján, 1939. január 9-én maga Bartók játszotta Szigeti Józseffel és a kor virtuóz klarinétművészével, Benny Goodmannel, akinek szánta a fúvóspartitúrát.

Richard Hosford játéka sem maradna el Goodmané mögött: nemcsak virtuozitása okán, hanem megkapó érzékenysége, emocionális telítettsége folytán is. Szólójából távoli hegyi pásztorok messze hangzó, mélabús-nosztalgikus furulyadallama hallik ki (Pihenő). A Verbunkos annyira karakteresen magyar, hogy még a Medvetánc játékosságát is beleérzem. A trió lenyűgöző előadására két szó illik: temperamentum és tökély. A Dohnányi-szextettet lendület és beleélő készség jellemezte. Brahms Magyar táncok című művének hat – két zongorára átírt – változatát adta elő Ian Brown és S. Crawford-Phillips pontos együtthangzással, ám nekem túl katonásan és kevésbé színesen, a hagyományosnál kevésbé romantikusan. A koncertzáró Brahms-klarinétötös a Nash együttes játékában maga volt a tökély.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.