Klasszikus

Bartók nevét viseli Közép-Európa legmodernebb hangversenyterme

2006.03.27. 00:00
Ajánlom
Bozóki András miniszter kezdeményezésére Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremre keresztelték a Művészetek Palotája koncerttermét.

A névadó eseményen a kulturális miniszter beszámolt a 2006-os Bartók emlékév költségvetéséről, a jubileumot népszerűsítő meghívásos és közművelődési pályázatok eredményeiről, valamint bejelentette az idén Bartók munkásságához kötődő kulturális utak támogatására kiírandó pályázat részleteit is.

A 2006-os Bartók jubileumi programokra állami forrásból összesen 285 millió forint jut: ebben találhatók a kapcsolódó pályázatok, játékok és vetélkedők, kiállítások, a külföldi magyar kulturális intézetek és a németországi magyar évad Bartók-programjainak támogatása, valamint az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által kiírt, 53,5 millió forint értékű pályázat.

A kulturális tárca továbbá 180 millió forinttal támogatja a Bartókra és Mozartra épülő Budapesti Tavaszi Fesztivált és 100 millió forinttal a Miskolci „Bartók +” Operafesztivált. Az NKA évi 60 millió forintot fordít a Bartók CD-összkiadás támogatására idén és a következő két évben.

Az elmúlt héten két, az emlékévvel kapcsolatos pályázat is lezárult: A Bartók Béla születése 125. évfordulója alkalmából 2006-ban megrendezendő programok támogatására hirdetett meghívásos pályázaton 55 millió forint támogatás jutott 19 pályázóra. A pályázaton a kulturális tárca leginkább a jelentős szakmai intézményeket támogatta, melyek programjai a Bartók Jubileum gerincét adják.

A Bartók Béla népdalgyűjtő, kutatói munkásságának népszerűsítésére, zeneszerzői tevékenységének megismertetésére, Bartók életművének és a bartóki világszemlélet aktualitásának bemutatására pályázat keretében 92 szervezet részesült összesen 20 millió forint támogatásban.

Az emlékévhez kapcsolódóan a NKÖM Kulturális Turizmus Osztálya április 3-án ötödik alkalommal hirdeti meg a „közös európai és/vagy magyar örökséghez kapcsolódó kulturális utak támogatása” című pályázatát. A 20 millió forintos keretre idén elsősorban Bartók Béla életéhez, munkásságához kötődő, népzenei hagyományaikat ma is őrző, azokat ápoló helyszíneket bekapcsoló útvonalak kialakítására várja a tárca a projektötleteket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.