Klasszikus

Bartók nevét viseli Közép-Európa legmodernebb hangversenyterme

2006.03.27. 00:00
Ajánlom
Bozóki András miniszter kezdeményezésére Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremre keresztelték a Művészetek Palotája koncerttermét.

A névadó eseményen a kulturális miniszter beszámolt a 2006-os Bartók emlékév költségvetéséről, a jubileumot népszerűsítő meghívásos és közművelődési pályázatok eredményeiről, valamint bejelentette az idén Bartók munkásságához kötődő kulturális utak támogatására kiírandó pályázat részleteit is.

A 2006-os Bartók jubileumi programokra állami forrásból összesen 285 millió forint jut: ebben találhatók a kapcsolódó pályázatok, játékok és vetélkedők, kiállítások, a külföldi magyar kulturális intézetek és a németországi magyar évad Bartók-programjainak támogatása, valamint az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által kiírt, 53,5 millió forint értékű pályázat.

A kulturális tárca továbbá 180 millió forinttal támogatja a Bartókra és Mozartra épülő Budapesti Tavaszi Fesztivált és 100 millió forinttal a Miskolci „Bartók +” Operafesztivált. Az NKA évi 60 millió forintot fordít a Bartók CD-összkiadás támogatására idén és a következő két évben.

Az elmúlt héten két, az emlékévvel kapcsolatos pályázat is lezárult: A Bartók Béla születése 125. évfordulója alkalmából 2006-ban megrendezendő programok támogatására hirdetett meghívásos pályázaton 55 millió forint támogatás jutott 19 pályázóra. A pályázaton a kulturális tárca leginkább a jelentős szakmai intézményeket támogatta, melyek programjai a Bartók Jubileum gerincét adják.

A Bartók Béla népdalgyűjtő, kutatói munkásságának népszerűsítésére, zeneszerzői tevékenységének megismertetésére, Bartók életművének és a bartóki világszemlélet aktualitásának bemutatására pályázat keretében 92 szervezet részesült összesen 20 millió forint támogatásban.

Az emlékévhez kapcsolódóan a NKÖM Kulturális Turizmus Osztálya április 3-án ötödik alkalommal hirdeti meg a „közös európai és/vagy magyar örökséghez kapcsolódó kulturális utak támogatása” című pályázatát. A 20 millió forintos keretre idén elsősorban Bartók Béla életéhez, munkásságához kötődő, népzenei hagyományaikat ma is őrző, azokat ápoló helyszíneket bekapcsoló útvonalak kialakítására várja a tárca a projektötleteket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

110 éve született Both Béla

1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.