Klasszikus

Bartók-Pásztory-díj 2006

2006.03.16. 00:00
Ajánlom
Mint 1984 óta minden évben, idén is Bartók Béla születésnapján, március 25-én kerül sor a Bartók-Pásztory-díj ünnepélyes átadására a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A Zeneakadémia tehetségei a díjak átadását követően ünnepi hangverseny keretében emlékeznek a zeneszerző születésének 125. évfordulójára.

A Bartók-Pásztory-díjat Pásztory Ditta végrendelete alapján minden évben férje, Bartók Béla születésnapján osztják ki. Az elismerést egy magyar anyanyelvű zeneszerző és egy magyar anyanyelvű zenei előadóművész kaphatja, a díjazottak között szerepelhetnek továbbá zenei együttesek is. A Bartók-Pásztory-díjat azoknak a művészeknek adják át, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez. A díjátadásra Sólyom László köztársasági elnök is elfogadta a Zeneakadémia meghívását.

A díjátadást követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legkiválóbb ifjú tehetségei Bartók Béla műveinek előadásával tisztelegnek a zeneszerző születésének 125. évfordulóján.

A koncert programja:
Bartók: I. rapszódia gordonkára és zongorára
Bartók: II. rapszódia hegedűre és zongorára
Bartók: Kontrasztok hegedűre, klarinétra és zongorára

Közreműködnek:
Banda Ádám - hegedű
Kákonyi Árpád - zongora
Rumy Balázs - klarinét
Várdai István - gordonka

A díjátadás 12 órakor, a koncert 12:30-kor kezdődik a Zeneakadémia Kistermében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.