Klasszikus

Bartók-Pásztory-díj 2006

2006.03.16. 00:00
Ajánlom
Mint 1984 óta minden évben, idén is Bartók Béla születésnapján, március 25-én kerül sor a Bartók-Pásztory-díj ünnepélyes átadására a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A Zeneakadémia tehetségei a díjak átadását követően ünnepi hangverseny keretében emlékeznek a zeneszerző születésének 125. évfordulójára.

A Bartók-Pásztory-díjat Pásztory Ditta végrendelete alapján minden évben férje, Bartók Béla születésnapján osztják ki. Az elismerést egy magyar anyanyelvű zeneszerző és egy magyar anyanyelvű zenei előadóművész kaphatja, a díjazottak között szerepelhetnek továbbá zenei együttesek is. A Bartók-Pásztory-díjat azoknak a művészeknek adják át, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez. A díjátadásra Sólyom László köztársasági elnök is elfogadta a Zeneakadémia meghívását.

A díjátadást követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legkiválóbb ifjú tehetségei Bartók Béla műveinek előadásával tisztelegnek a zeneszerző születésének 125. évfordulóján.

A koncert programja:
Bartók: I. rapszódia gordonkára és zongorára
Bartók: II. rapszódia hegedűre és zongorára
Bartók: Kontrasztok hegedűre, klarinétra és zongorára

Közreműködnek:
Banda Ádám - hegedű
Kákonyi Árpád - zongora
Rumy Balázs - klarinét
Várdai István - gordonka

A díjátadás 12 órakor, a koncert 12:30-kor kezdődik a Zeneakadémia Kistermében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.