Klasszikus

Bartók-ünnep és verista ősbemutatók

2006.06.26. 00:00
Ajánlom
Lukács Gyöngyit és Ránki Dezsőt, Giuseppe Giacominit és Marton Évát, Marianna Tarasovát és Kiss B. Attilát is láthatta a közönség az elmúlt hét fellépői közül - mondta Bátor Tamás fesztiváligazgató a június 15. és 25. között megrendezett miskolci operafesztivál első hetét értékelve. - De még az utolsó napokban is érdemes volt Miskolcra figyelni: a Parasztbecsület, a Bajazzók, a Tosca előadása, valamint Agnes Baltsa, Paolo Gavanelli szereplése figyelmet érdemlő esemény volt.

Az idei program a legigényesebb zenerajongókat is kielégíthette, hiszen magyarországi ősbemutatók zajlottak Miskolcon: Franco Alfano Feltámadás (Szerb Nemzeti Színház) és Umberto Giordano Szibéria (Moszkvai Helikon Színház) című operája Magyarországon még soha nem került színre. Giordano Fedoráját koncertszerű előadásban hallhatta a közönség. Különleges esemény volt ez, mert az a Giuseppe Giacomini énekelte Loris szerepét, akinek ez az egyik legendás alakítása - ráadásul: a címszereplő Marton Évával a Carnegie Hallban már énekelték együtt az operát. A népszerű művek sorában a Carmen (a Miskolci Nemzeti Színház előadása) aratta a nagy sikert - a címszerepet Marianna Tarasova énekelte.

A fesztivál egyébként Bartók Bélára összpontosított. A nyitókoncerten a Magyar képek című műve után a III. zongoraversenyt hallhattuk Ránki Dezső tolmácsolásában. A kékszakállú herceg várát Meláth Andrea és Palerdi András énekelte. Ózdon és Miskolcon is látható volt Juronics Tamás és a Szegedi Kortárs Balett két koreográfiája, a Táncszvit és a Csodálatos mandarin. Bartók népzenei munkássága előtt a Honvéd Táncegyüttes estjével tisztelgett a fesztivál.

A három tenor gálaestjén a népszerű áriákat éneklő Badri Maisuradze és Afred Kim mellett fellépett Wolfgang Millgramm is, aki új színt hozott a fesztivál történetébe: először hangzottak el ugyanis Miskolcon Wagner-áriák.

A modern rendezői színház eszközeit használta a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház, amely a ritkán hallható Andrea Chénier-t hozta el Miskolcra. Jó rendezés volt a Prágai Állami Opera Bohémek előadása is.

A tegnap zárult fesztiválon még hallhatta és láthatta a közönség a verizmus két emblematikus alkotását, a Parasztbecsületet és a Bajazzókat. A két operát Franco Zefirelli díszlet- és jelmezterveivel és eredeti rendezésében a bukaresti opera előadásában élvezhette a miskolci fesztivál közönsége. Puccini Toscájában Sümegi Eszter és Gregor József, valamint Alexandru Agache is fellépett. Kodály Székelyfonóját a Kolozsvári Magyar Opera adta elő Miskolcon és Sátoraljaújhelyen. Bartók Kékszakállúját - immár hagyományosan - az aggteleki cseppkőbarlangban mutatták be, Német Judittal és Bretz Gáborral.

Jövőre francia zeneszerzők remekei szólalnak meg

Alighogy befejeződött Miskolcon az operafesztivál, máris körvonalazódnak a jövő évi rendezvény tervei - mondta tudósítónknak Barázda Eszter, a fesztivál sajtófőnöke. Bartók Béla művei mellett 2007-ben várhatóan francia zeneszerzők remekei csendülnek majd fel. A sajtófőnök arról is tájékoztatott: a vasárnap zárult fesztivál tizenegy napja alatt több mint félszáz produkciót láthatott a közönség. A fő programokra mintegy 20 ezren váltottak jegyet, az utcai, közterületi - ingyenesen megtekinthető - rendezvényekre becslése szerint 120-140 ezren voltak kíváncsiak. A fesztiválra majd' háromezer művész érkezett. (Tudósítónktól)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.