Klasszikus

Bartók-ünnep és verista ősbemutatók

2006.06.26. 00:00
Ajánlom
Lukács Gyöngyit és Ránki Dezsőt, Giuseppe Giacominit és Marton Évát, Marianna Tarasovát és Kiss B. Attilát is láthatta a közönség az elmúlt hét fellépői közül - mondta Bátor Tamás fesztiváligazgató a június 15. és 25. között megrendezett miskolci operafesztivál első hetét értékelve. - De még az utolsó napokban is érdemes volt Miskolcra figyelni: a Parasztbecsület, a Bajazzók, a Tosca előadása, valamint Agnes Baltsa, Paolo Gavanelli szereplése figyelmet érdemlő esemény volt.

Az idei program a legigényesebb zenerajongókat is kielégíthette, hiszen magyarországi ősbemutatók zajlottak Miskolcon: Franco Alfano Feltámadás (Szerb Nemzeti Színház) és Umberto Giordano Szibéria (Moszkvai Helikon Színház) című operája Magyarországon még soha nem került színre. Giordano Fedoráját koncertszerű előadásban hallhatta a közönség. Különleges esemény volt ez, mert az a Giuseppe Giacomini énekelte Loris szerepét, akinek ez az egyik legendás alakítása - ráadásul: a címszereplő Marton Évával a Carnegie Hallban már énekelték együtt az operát. A népszerű művek sorában a Carmen (a Miskolci Nemzeti Színház előadása) aratta a nagy sikert - a címszerepet Marianna Tarasova énekelte.

A fesztivál egyébként Bartók Bélára összpontosított. A nyitókoncerten a Magyar képek című műve után a III. zongoraversenyt hallhattuk Ránki Dezső tolmácsolásában. A kékszakállú herceg várát Meláth Andrea és Palerdi András énekelte. Ózdon és Miskolcon is látható volt Juronics Tamás és a Szegedi Kortárs Balett két koreográfiája, a Táncszvit és a Csodálatos mandarin. Bartók népzenei munkássága előtt a Honvéd Táncegyüttes estjével tisztelgett a fesztivál.

A három tenor gálaestjén a népszerű áriákat éneklő Badri Maisuradze és Afred Kim mellett fellépett Wolfgang Millgramm is, aki új színt hozott a fesztivál történetébe: először hangzottak el ugyanis Miskolcon Wagner-áriák.

A modern rendezői színház eszközeit használta a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház, amely a ritkán hallható Andrea Chénier-t hozta el Miskolcra. Jó rendezés volt a Prágai Állami Opera Bohémek előadása is.

A tegnap zárult fesztiválon még hallhatta és láthatta a közönség a verizmus két emblematikus alkotását, a Parasztbecsületet és a Bajazzókat. A két operát Franco Zefirelli díszlet- és jelmezterveivel és eredeti rendezésében a bukaresti opera előadásában élvezhette a miskolci fesztivál közönsége. Puccini Toscájában Sümegi Eszter és Gregor József, valamint Alexandru Agache is fellépett. Kodály Székelyfonóját a Kolozsvári Magyar Opera adta elő Miskolcon és Sátoraljaújhelyen. Bartók Kékszakállúját - immár hagyományosan - az aggteleki cseppkőbarlangban mutatták be, Német Judittal és Bretz Gáborral.

Jövőre francia zeneszerzők remekei szólalnak meg

Alighogy befejeződött Miskolcon az operafesztivál, máris körvonalazódnak a jövő évi rendezvény tervei - mondta tudósítónknak Barázda Eszter, a fesztivál sajtófőnöke. Bartók Béla művei mellett 2007-ben várhatóan francia zeneszerzők remekei csendülnek majd fel. A sajtófőnök arról is tájékoztatott: a vasárnap zárult fesztivál tizenegy napja alatt több mint félszáz produkciót láthatott a közönség. A fő programokra mintegy 20 ezren váltottak jegyet, az utcai, közterületi - ingyenesen megtekinthető - rendezvényekre becslése szerint 120-140 ezren voltak kíváncsiak. A fesztiválra majd' háromezer művész érkezett. (Tudósítónktól)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.