Klasszikus

Bartók + Verismo 2006

2006.03.04. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla születésének 125. évfordulóján a zseniális magyart ünnepli a világ, és őt ünnepli a nevét viselő miskolci nemzetközi operafesztivál is. Bartók mellett az idén a verista operaszerzők - Alfano, Giordano, Mascagni, Leoncavallo, Puccini - ismert és Magyarországon még soha nem játszott operái is felcsendülnek a "Bartók + ." 11 napjának gazdag kínálatában.

A Miskolci Nemzeti Színház a Carmen című Bizet-operával szerepel a "Bartók + ." műsorán - tájékoztatta a sajtót Bátor Tamás fesztiváligazgató a 2006-os fesztivál programjáról az Operaházban Bátor Tamás fesztiváligazgató és Marton Éva művészeti igazgató.

Bartókot ünnepeljük
A nyitókoncerten Bartók Béla Magyar képek című művét és a III. zongoraversenyt hallhatjuk Ránki Dezső közreműködésével. A kékszakállú herceg vára a Weimari Német Nemzeti Színházzal koprodukcióban készül, Ulbrich Andrea és Palerdi András szereplésével hallhatjuk, és Aggteleken is, immár hagyományosan a Bartók-operával van jelen a fesztivál - ennek az előadásnak egyik különlegessége M. Tóth Géza fényanimációja lesz. Ózdon és Miskolcon is szerepel Juronics Tamás két Bartók ihlette koreográfiája, a Táncszvit, amely premier, és a Csodálatos mandarin. Bartók népzenei munkássága előtt a Honvéd Táncegyüttes estjével tisztelgünk - sorolja az évforduló programját Bátor Tamás.

Marton Éva
Ha Marton Éva énekel, arra odafigyel a világ. Legutóbb A kékszakállú herceg várában énekelte Juditot 2003-ban. Az idén újra hallhatjuk a világhírű énekesnőt, aki - mint azt minden nyilatkozatában elmondja -, Miskolcon elsősorban mások sikeréért dolgozik a fesztivál művészeti igazgatójaként. A "Bartók +." eseményei között immár hagyományosan szerepel egy-egy opera koncertszerű bemutatása. Az idén Giordano Fedoráját hallhatjuk, Marton Éva partnere az olasz sztár, Giuseppe Giacomini.

Magyarországi ősbemutatók
A verizmussal kapcsolatban két nagy szerző nevét és művét szokás emlegetni, amelyeket sokfelé láthatunk Európa operaszínpadain. Az óriási kínálatból valami nevezeteset és különlegeset választottunk - mondja Bátor Tamás. Így Mascagni Parasztbecsület és Leoncavallo Bajazzók című operáját Franco Zefirelli díszlet- és jelmezterveivel és eredeti rendezésében a bukaresti opera előadásában láthatja a miskolci fesztivál közönsége. Ezek a rendezések két éve kerültek át a londoni Covent Gardenből Bukarestbe.

Fontosnak tartja a fesztivál, hogy kevésbé ismert operákat is bemutasson: így például a Miskolcon már jól ismert Szlovák Nemzeti Színház Giordano Andrea Chénier című operáját hozza el.

Különleges zenei és operatörténeti csemegének számít két magyarországi ősbemutató. A modern rendezői opera képviselője a Moszkvai Helikon Színház. Giordano Szibéria című operájának februári moszkvai premierje után először Miskolcon vendégszerepel ezzel a művel a társulat, amely tavaly a Normával aratott sikert a fesztiválon.

Mindenki számára ismert Puccini Bohémélete - magyarázza a fesztiváligazgató -, ám méltatlanul keveset játszott Leoncavallo azonos című operája, amelyet a Prágai Állami Operaház igazi modern rendezői színházi formában mutat be Miskolcon. És ha Puccini és verizmus, akkor kihagyhatatlan a Tosca, a debreceni Csokonai Színház vendégjátékában Sümegi Eszter és Gregor József is fellép.

A miskolci Carmen
A Miskolci Nemzeti Színház Carmenje - nemzetközi szereposztásban - szerepel a Operafesztivál programjában. A főbb szerepeket Mariana Tarasova, Kiss B. Attila, Boris Traianov énekli. A színház zenekarát Bartal László vezényli.

Bizet operája tartalmilag és formanyelvében mélyen verista. Más szempontból pedig nem az, hiszen az műfaj történetében a verizmust olasz "találmánynak" tekintik, a Carmen pedig francia nagyoperai karriert futott be - mondja Selmeczi György rendező.

Könnyű, komoly, próza, sztárok
A Miskolci Egyetem díszaulája ad helyet a könnyedebb komoly műfajoknak. Itt hallható Roby Lakatos és zenekara, Illényi Katica és a Bolyki Brothers közös koncertje, valamint a világhírű magyar származású, Berlinben elő Snétberger Ferenc triója. Híres operák kórusaival itt szerepel a világhírű Milanói Scala világjáró kórusa. A városi sportcsarnokban pedig az Irigy Hónaljmirigy három magyar tenorja opera- és operettparódiákkal szórakoztatja a közönséget.

A prózai színházat is bevonjuk a programba - ismerteti a fesztivál újdonságát Bátor Tamás. - A kaposvári Csiky Gergely Színház A kékszakállú herceg várának Balázs Béla által írt szövegét adja elő. Szép Ernő Tűzoltó című darabja is a férfi és a nő kapcsolatának titkairól szól. Terence McNally Mesterkurzusa pedig a Kútvölgyi Erzsébet által alakított híres díva, Maria Callas életét eleveníti fel olyan művészek közreműködésével, mint Hegyi Barbara, Pápai Erika, Homonnay Zsolt énekesek és Fellegi Ádám zongoraművész. A három tenor gáláján a miskolci közönség előtt már sikereket aratott Badri Maisuradze, Ki Chun Park mellett Wolfgang Millgramm lép fel, aki Wagner-énekesként ismert.

- Szeretném, ha Millgramm jóvoltából a Mozart- és a népszerű olasz operaslágerek mellett a Wagner-vonulat is megjelenne a "Bartók +." zenei kínálatában. A zárógálán pedig Agnes Baltsa, korunk egyik leghíresebb mezzoszopránja, Paolo Gavanelli, a miskolciak egyik visszatérő kedvence, és a Tell Vilmosban tavaly Miskolcon fantasztikusan debütáló Kátai Natasa énekel majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Klasszikus

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.