Klasszikus

Bartók + Verismo 2006

2006.03.04. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla születésének 125. évfordulóján a zseniális magyart ünnepli a világ, és őt ünnepli a nevét viselő miskolci nemzetközi operafesztivál is. Bartók mellett az idén a verista operaszerzők - Alfano, Giordano, Mascagni, Leoncavallo, Puccini - ismert és Magyarországon még soha nem játszott operái is felcsendülnek a "Bartók + ." 11 napjának gazdag kínálatában.

A Miskolci Nemzeti Színház a Carmen című Bizet-operával szerepel a "Bartók + ." műsorán - tájékoztatta a sajtót Bátor Tamás fesztiváligazgató a 2006-os fesztivál programjáról az Operaházban Bátor Tamás fesztiváligazgató és Marton Éva művészeti igazgató.

Bartókot ünnepeljük
A nyitókoncerten Bartók Béla Magyar képek című művét és a III. zongoraversenyt hallhatjuk Ránki Dezső közreműködésével. A kékszakállú herceg vára a Weimari Német Nemzeti Színházzal koprodukcióban készül, Ulbrich Andrea és Palerdi András szereplésével hallhatjuk, és Aggteleken is, immár hagyományosan a Bartók-operával van jelen a fesztivál - ennek az előadásnak egyik különlegessége M. Tóth Géza fényanimációja lesz. Ózdon és Miskolcon is szerepel Juronics Tamás két Bartók ihlette koreográfiája, a Táncszvit, amely premier, és a Csodálatos mandarin. Bartók népzenei munkássága előtt a Honvéd Táncegyüttes estjével tisztelgünk - sorolja az évforduló programját Bátor Tamás.

Marton Éva
Ha Marton Éva énekel, arra odafigyel a világ. Legutóbb A kékszakállú herceg várában énekelte Juditot 2003-ban. Az idén újra hallhatjuk a világhírű énekesnőt, aki - mint azt minden nyilatkozatában elmondja -, Miskolcon elsősorban mások sikeréért dolgozik a fesztivál művészeti igazgatójaként. A "Bartók +." eseményei között immár hagyományosan szerepel egy-egy opera koncertszerű bemutatása. Az idén Giordano Fedoráját hallhatjuk, Marton Éva partnere az olasz sztár, Giuseppe Giacomini.

Magyarországi ősbemutatók
A verizmussal kapcsolatban két nagy szerző nevét és művét szokás emlegetni, amelyeket sokfelé láthatunk Európa operaszínpadain. Az óriási kínálatból valami nevezeteset és különlegeset választottunk - mondja Bátor Tamás. Így Mascagni Parasztbecsület és Leoncavallo Bajazzók című operáját Franco Zefirelli díszlet- és jelmezterveivel és eredeti rendezésében a bukaresti opera előadásában láthatja a miskolci fesztivál közönsége. Ezek a rendezések két éve kerültek át a londoni Covent Gardenből Bukarestbe.

Fontosnak tartja a fesztivál, hogy kevésbé ismert operákat is bemutasson: így például a Miskolcon már jól ismert Szlovák Nemzeti Színház Giordano Andrea Chénier című operáját hozza el.

Különleges zenei és operatörténeti csemegének számít két magyarországi ősbemutató. A modern rendezői opera képviselője a Moszkvai Helikon Színház. Giordano Szibéria című operájának februári moszkvai premierje után először Miskolcon vendégszerepel ezzel a művel a társulat, amely tavaly a Normával aratott sikert a fesztiválon.

Mindenki számára ismert Puccini Bohémélete - magyarázza a fesztiváligazgató -, ám méltatlanul keveset játszott Leoncavallo azonos című operája, amelyet a Prágai Állami Operaház igazi modern rendezői színházi formában mutat be Miskolcon. És ha Puccini és verizmus, akkor kihagyhatatlan a Tosca, a debreceni Csokonai Színház vendégjátékában Sümegi Eszter és Gregor József is fellép.

A miskolci Carmen
A Miskolci Nemzeti Színház Carmenje - nemzetközi szereposztásban - szerepel a Operafesztivál programjában. A főbb szerepeket Mariana Tarasova, Kiss B. Attila, Boris Traianov énekli. A színház zenekarát Bartal László vezényli.

Bizet operája tartalmilag és formanyelvében mélyen verista. Más szempontból pedig nem az, hiszen az műfaj történetében a verizmust olasz "találmánynak" tekintik, a Carmen pedig francia nagyoperai karriert futott be - mondja Selmeczi György rendező.

Könnyű, komoly, próza, sztárok
A Miskolci Egyetem díszaulája ad helyet a könnyedebb komoly műfajoknak. Itt hallható Roby Lakatos és zenekara, Illényi Katica és a Bolyki Brothers közös koncertje, valamint a világhírű magyar származású, Berlinben elő Snétberger Ferenc triója. Híres operák kórusaival itt szerepel a világhírű Milanói Scala világjáró kórusa. A városi sportcsarnokban pedig az Irigy Hónaljmirigy három magyar tenorja opera- és operettparódiákkal szórakoztatja a közönséget.

A prózai színházat is bevonjuk a programba - ismerteti a fesztivál újdonságát Bátor Tamás. - A kaposvári Csiky Gergely Színház A kékszakállú herceg várának Balázs Béla által írt szövegét adja elő. Szép Ernő Tűzoltó című darabja is a férfi és a nő kapcsolatának titkairól szól. Terence McNally Mesterkurzusa pedig a Kútvölgyi Erzsébet által alakított híres díva, Maria Callas életét eleveníti fel olyan művészek közreműködésével, mint Hegyi Barbara, Pápai Erika, Homonnay Zsolt énekesek és Fellegi Ádám zongoraművész. A három tenor gáláján a miskolci közönség előtt már sikereket aratott Badri Maisuradze, Ki Chun Park mellett Wolfgang Millgramm lép fel, aki Wagner-énekesként ismert.

- Szeretném, ha Millgramm jóvoltából a Mozart- és a népszerű olasz operaslágerek mellett a Wagner-vonulat is megjelenne a "Bartók +." zenei kínálatában. A zárógálán pedig Agnes Baltsa, korunk egyik leghíresebb mezzoszopránja, Paolo Gavanelli, a miskolciak egyik visszatérő kedvence, és a Tell Vilmosban tavaly Miskolcon fantasztikusan debütáló Kátai Natasa énekel majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Színház

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Koncertfelvételek – Hegedűs Endre – Chopin: Esz-dúr noktürn

A Koncertfelvételek a Pesti Vigadóban sorozat első részében Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész Chopin Esz-dúr noktürnjét adja elő a Déli teremben.
Klasszikus gyász

Elhunyt Pejtsik Árpád gordonkaművész, pedagógus

Szűk családi körben vesznek búcsút Pejtsik Árpád György zenepedagógus, gordonkaművész, zeneszerzőtől január 29-én a Kispesti temetőben.
Klasszikus ajánló

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.