Klasszikus

Bartók + Verismo 2006

2006.03.04. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla születésének 125. évfordulóján a zseniális magyart ünnepli a világ, és őt ünnepli a nevét viselő miskolci nemzetközi operafesztivál is. Bartók mellett az idén a verista operaszerzők - Alfano, Giordano, Mascagni, Leoncavallo, Puccini - ismert és Magyarországon még soha nem játszott operái is felcsendülnek a "Bartók + ." 11 napjának gazdag kínálatában.

A Miskolci Nemzeti Színház a Carmen című Bizet-operával szerepel a "Bartók + ." műsorán - tájékoztatta a sajtót Bátor Tamás fesztiváligazgató a 2006-os fesztivál programjáról az Operaházban Bátor Tamás fesztiváligazgató és Marton Éva művészeti igazgató.

Bartókot ünnepeljük
A nyitókoncerten Bartók Béla Magyar képek című művét és a III. zongoraversenyt hallhatjuk Ránki Dezső közreműködésével. A kékszakállú herceg vára a Weimari Német Nemzeti Színházzal koprodukcióban készül, Ulbrich Andrea és Palerdi András szereplésével hallhatjuk, és Aggteleken is, immár hagyományosan a Bartók-operával van jelen a fesztivál - ennek az előadásnak egyik különlegessége M. Tóth Géza fényanimációja lesz. Ózdon és Miskolcon is szerepel Juronics Tamás két Bartók ihlette koreográfiája, a Táncszvit, amely premier, és a Csodálatos mandarin. Bartók népzenei munkássága előtt a Honvéd Táncegyüttes estjével tisztelgünk - sorolja az évforduló programját Bátor Tamás.

Marton Éva
Ha Marton Éva énekel, arra odafigyel a világ. Legutóbb A kékszakállú herceg várában énekelte Juditot 2003-ban. Az idén újra hallhatjuk a világhírű énekesnőt, aki - mint azt minden nyilatkozatában elmondja -, Miskolcon elsősorban mások sikeréért dolgozik a fesztivál művészeti igazgatójaként. A "Bartók +." eseményei között immár hagyományosan szerepel egy-egy opera koncertszerű bemutatása. Az idén Giordano Fedoráját hallhatjuk, Marton Éva partnere az olasz sztár, Giuseppe Giacomini.

Magyarországi ősbemutatók
A verizmussal kapcsolatban két nagy szerző nevét és művét szokás emlegetni, amelyeket sokfelé láthatunk Európa operaszínpadain. Az óriási kínálatból valami nevezeteset és különlegeset választottunk - mondja Bátor Tamás. Így Mascagni Parasztbecsület és Leoncavallo Bajazzók című operáját Franco Zefirelli díszlet- és jelmezterveivel és eredeti rendezésében a bukaresti opera előadásában láthatja a miskolci fesztivál közönsége. Ezek a rendezések két éve kerültek át a londoni Covent Gardenből Bukarestbe.

Fontosnak tartja a fesztivál, hogy kevésbé ismert operákat is bemutasson: így például a Miskolcon már jól ismert Szlovák Nemzeti Színház Giordano Andrea Chénier című operáját hozza el.

Különleges zenei és operatörténeti csemegének számít két magyarországi ősbemutató. A modern rendezői opera képviselője a Moszkvai Helikon Színház. Giordano Szibéria című operájának februári moszkvai premierje után először Miskolcon vendégszerepel ezzel a művel a társulat, amely tavaly a Normával aratott sikert a fesztiválon.

Mindenki számára ismert Puccini Bohémélete - magyarázza a fesztiváligazgató -, ám méltatlanul keveset játszott Leoncavallo azonos című operája, amelyet a Prágai Állami Operaház igazi modern rendezői színházi formában mutat be Miskolcon. És ha Puccini és verizmus, akkor kihagyhatatlan a Tosca, a debreceni Csokonai Színház vendégjátékában Sümegi Eszter és Gregor József is fellép.

A miskolci Carmen
A Miskolci Nemzeti Színház Carmenje - nemzetközi szereposztásban - szerepel a Operafesztivál programjában. A főbb szerepeket Mariana Tarasova, Kiss B. Attila, Boris Traianov énekli. A színház zenekarát Bartal László vezényli.

Bizet operája tartalmilag és formanyelvében mélyen verista. Más szempontból pedig nem az, hiszen az műfaj történetében a verizmust olasz "találmánynak" tekintik, a Carmen pedig francia nagyoperai karriert futott be - mondja Selmeczi György rendező.

Könnyű, komoly, próza, sztárok
A Miskolci Egyetem díszaulája ad helyet a könnyedebb komoly műfajoknak. Itt hallható Roby Lakatos és zenekara, Illényi Katica és a Bolyki Brothers közös koncertje, valamint a világhírű magyar származású, Berlinben elő Snétberger Ferenc triója. Híres operák kórusaival itt szerepel a világhírű Milanói Scala világjáró kórusa. A városi sportcsarnokban pedig az Irigy Hónaljmirigy három magyar tenorja opera- és operettparódiákkal szórakoztatja a közönséget.

A prózai színházat is bevonjuk a programba - ismerteti a fesztivál újdonságát Bátor Tamás. - A kaposvári Csiky Gergely Színház A kékszakállú herceg várának Balázs Béla által írt szövegét adja elő. Szép Ernő Tűzoltó című darabja is a férfi és a nő kapcsolatának titkairól szól. Terence McNally Mesterkurzusa pedig a Kútvölgyi Erzsébet által alakított híres díva, Maria Callas életét eleveníti fel olyan művészek közreműködésével, mint Hegyi Barbara, Pápai Erika, Homonnay Zsolt énekesek és Fellegi Ádám zongoraművész. A három tenor gáláján a miskolci közönség előtt már sikereket aratott Badri Maisuradze, Ki Chun Park mellett Wolfgang Millgramm lép fel, aki Wagner-énekesként ismert.

- Szeretném, ha Millgramm jóvoltából a Mozart- és a népszerű olasz operaslágerek mellett a Wagner-vonulat is megjelenne a "Bartók +." zenei kínálatában. A zárógálán pedig Agnes Baltsa, korunk egyik leghíresebb mezzoszopránja, Paolo Gavanelli, a miskolciak egyik visszatérő kedvence, és a Tell Vilmosban tavaly Miskolcon fantasztikusan debütáló Kátai Natasa énekel majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.