Klasszikus

Bartóki megújulás

2006.05.23. 00:00
Ajánlom
Kincses Felvidék címmel mutatja be új táncelőadását a Magyar Állami Népi Együttes. A Bartók-trilógia első tételét, melyben magyar és szlovák alkotók is közreműködnek, az idén ötvenöt éves együttes ma este hét órakor adja elő a Művészetek Palotájában.

Hivatásos néptáncegyüttes még nem foglalta össze Magyarországon a Felvidék etnikailag sokszínű tánc- és zenekultúráját – mondta el Kovács Gerzson Péter, a Kincses Felvidék című darab rendezője tegnap, az előadás főpróbája előtt szervezett sajtótájékoztatón a Művészetek Palotájában. Megtudtuk: bár Bartók Béla népzenekutatói munkásságából indultak ki a háromtételes előadássorozat összeállításánál, inkább Bartók Kárpát-medence koncepciójának érzékeltetésére törekedtek.

"Most kezdünk felnőni Bartók gondolatmenetéhez, hogy amit a múltból nyerünk, az nem más, mint a megújulás. Minden művészet egy előző művészetben gyökerezik, miért ne juttathatnánk a néphagyományt is ilyen helyzetbe?" – mondta Bartók Béla szavait idézve Sebő Ferenc, az együttes szakmai igazgatója. "Bartók a romantika előtti zenékből, a Kárpát-medencei parasztok zenéjéből kapott élő impulzusokat, abból, amit ma régi zenének nevezünk" – magyarázta, hozzátéve: ebben a korban még inkább vallási okokból "gyilkolták egymást" az emberek, a mai értelemben vett nacionalizmus nem létezett. Ennek értelmében Bartók is egységben látta a Kárpát-medencében élő népek kultúráját.
Sebő Ferenc szerint ez a szemlélet az egyik legfontosabb örökségünk. Kiemelte: az előadásban szlovák táncosok is részt vesznek. "Ezek a fiatalok olyan táncházat hoztak létre Szlovákiában, amilyet mi a hetvenes években itthon. A szlovákok nemcsak, hogy vállalják a rokonságot, hanem hivatkoznak is a magyar elődökre, bekapcsolódnak a bartóki gondolatmenetbe, és erre máig nem volt példa."

Hagyomány és művészet

Kétnapos konferenciát szervez június 6-ától a Hagyományok Háza és szakmai partnere, az ELTE BTK Néprajzi Intézete. A Hagyomány és művészet – Bartók Béla művészeti koncepciója az ezredfordulón című szakmai találkozó témája: milyen szerepe van a mai magyar köztudatban a hagyományos kultúrának, hogyan jelennek meg a hagyományos műveltség értékei a társadalom különféle szegmenseiben.
Hagyomány és megújulás kérdése is szóba került az ötéves Hagyományok Háza és az égisze alatt működő, ötvenöt éves Magyar Állami Népi Együttes sajtótájékoztatóján. "Akik nem ismerik a munkánkat, azoknak idejemúlt szerkezetnek tűnhet az együttes" – mondta el Mihályi Gábor művészeti vezető, hozzátéve: ezért is törekedtek az újításra, a nyitásra a műfajok területén. A mostani bemutatón "Bartók szemléletét követve, de nem szolgai hűséggel másolva" igyekeztek a gyökerekhez visszanyúlva bemutatni a felvidéki táncokat és zenéket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Vizuál

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.
Színház

110 éve született Both Béla

1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.