Klasszikus

Bartókkal az ágyban

2006.03.14. 00:00
Ajánlom
Képzeljük el, hogy szólásra emelkedik a bajor igazságügyi miniszter, és beszédének rövid tartalma az lenne, hogy férjével elég jól megértik egymást a hálószobában, de azért gondolkodnak, hogyan lehetne szerelmi életüket egy kicsit földobni.

Mielőtt bárki félreértené: nem ez történt a magyar évad müncheni megnyitóján, bár sok egyéb furcsaság megesett. Például Bozóki András németül olvasott föl, örökre emlékezetesen azoknak, akik jelen lehettek. A lényeg azonban nem ez, hanem hogy vajon alkalmas-e Bartók Béla zseniális és bizonyos szempontból talán leginkább nemzetközi műve, A csodálatos mandarin arra, hogy protokolláris események fő műsorszáma legyen.

Elméletben talán nincs is ennél jobb megoldás. A műnek van két zongorás változata, ami nagyon ritkán hallható, már csak azért is, mert a beszerezhető hanglemezváltozat sajnos nem sokat ér, a négykezes verzió Hauser Adrienne-nel és Kocsis Zoltánnal pedig már beszerezhetetlen. Valamit hallunk tehát, amit ismerünk is meg nem is, Münchenben Hernádi Ákos és Mocsári Károly a mostoha körülmények ellenére kitesz magáért, ami nem kevés. A Kaisersaal ugyanis gyönyörű, aranyozott csoda, de elég rossz akusztikájú terem, elvész benne a két zongora hangja, a közönség sem széplelkekből áll, mászkálnak, beszélgetnek, unatkoznak. Ha nem vetítenék közben M. Tóth Géza animációját, a végeredmény sem lenne sokkal szórakoztatóbb, mint egy régi iskolai ünnepély április 4-én, mert csak ténferegnének a hangok az ünneplőbe öltözött közönség előtt, de senki nem értené, mit is akarnak azok jelenteni. Az animáció azonban sokat segít, ha nem is sikerül tökéletesen megtartani a szinkront a zene és a képek között, azért körülbelül mindig a megfelelő helyen vagyunk, és egyszerre van vége a zongorázásnak és a vetítésnek.

Ez tehát körülbelül rendben is lenne, ami a fejvakarást okozza, az a mű maga, hogy a Mandarin az internacionális hangja ellenére is különlegesen személyes Bartók-mű, már csak a téma miatt, az ember óhatatlanul azt érzi, hogy oda néz, ahová nem lenne szabad, Bartókot lesi az ágyban. Ha ez valóban így van, akkor egyetlen vigasz marad: hogy a kiöltözött nagyérdemű úgysem érti, miről van szó. Olyan nagyon nem is érdekli őket, vár rájuk a jó habos sör és a pörkölt a kötelező programok után.

Sajnos ez nagyobb vonalakban is igaznak látszik. A magyar évadnak sikerült azt az időszakot kifognia, amikor Németországot semmi nem tartja lázban, csak a labdarúgás. München terein házméretű futball-labdákat építenek, a boltokban focicipők és mezek, a rendőrség gyakorlatozik, hogy a megvadult tömeget hogyan lehet majd a Városháza elől kiszorítani. Ha zenéről van szó, akkor a három tenor mintájára terveznek valami szörnyűséget, a három vezető müncheni zenekar játszik majd három sztárkarmesterrel, Mehtával, Thielemann-nal és Janssonsszal. Ilyen körülmények között ugyan mit akarunk Bartókkal, Dohnányival vagy (ezúttal valóban a miniszter asszonyt idézem) "Zsörzsi" Kurtággal?

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.