Klasszikus

Bátori Éva Oláh Gusztáv-díjas

2004.12.17. 00:00
Ajánlom
Bátori Éva magánénekesnő művészi munkáját ismerték el idén az Oláh Gusztáv emlékplakettel. A kitüntetést Szinetár Miklós, az Operaház főigazgatója adta át a művésznőnek december 16-án.

Bátori Éva szopránénekesnő tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, majd felvételt nyert a bécsi Staatsoper operastúdiójába. 1992-ben a lipcsei, majd 1995-ben a kölni Operához szerződött. Számos alkalommal fellépett Frankfurtban, Hannoverben és más európai dalszínházakban. Több alkalommal vendégszerepelt Japánban és az Egyesült Államokban is.

Az emlékdíjat és plakettet 1977 decembere óta minden évben Oláh Gusztáv halálának évfordulóján, december 19-én adják át a színház egy művészének, aki tehetsége, szorgalma, művészi és emberi magatartása alapján erre leginkább érdemes. Oláh Gusztáv kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művész, az Operaház néhai főrendezője, vezető díszlet- és jelmeztervezője emlékére testvére, De Chatel Rudolfné született Oláh Melinda létesített alapítványt.

Az Oláh Gusztáv-emlékplakett eddigi kitüntetettjei:

1977 Forray Gábor vezető díszlettervező
1978 Medveczky Ádám karmester
1979 Tokody Ilona magánénekesnő
1980 Gáti István magánénekes
1981 Szőnyi Nóra magántáncosnő
1982 Makai Péter tervező
1983 Gulyás Dénes magánénekes
1984 Lőcsei Jenő magántáncos
1985 Pitti Katalin magánénekesnő
1986 Bándi János magánénekes
1987 Horváth László szcenikus
1988 Tóth János magánénekes
1989 Csák József magánénekes
1990 Daróczi Tamás magánénekes
1991 Kovács János karmester
1992 Zölley Imre főfestő
1993 Volf Katalin magántáncosnő
1994 Péter Szabó Anikó korrepetitor
1995 Berczelly István magánénekes
1996 ifj. Nagy Zoltán magántáncos
1997 Fekete Veronika magánénekesnő
1998 Csikós Attila vezető díszlettervező
1999 Nagy Ferenc karmester
2000 Cserta József magántáncos
2001 Ruzsonyi Béla zenekari művész, a bőgőszólam vezetője
2003 Berkes János magánénekes
2003 Hágai Katalin magántáncosnő
2004 Bátori Éva magánénekes

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.