Klasszikus

Batta András és Török László levele

2011.05.11. 11:23
Ajánlom
A kedden nyilvánosságra került levelet, melyet a Zeneakadémia rektora és a főigazgató írt, az alábbiakban változtatás nélkül közöljük, a rektor ma közzétett, munkatársaihoz intézett nyílt levelével együtt.

"Dr. Réthelyi Miklós úr
miniszter
Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Budapest

Tisztelt Miniszter Úr!

Az elmúlt hónapok során írásban és szóban adott tájékoztatás alapján nyilvánvaló, hogy a Zeneakadémia az idei pénzügyi évet a rendelkezésre álló hagyományos, felsőoktatási intézményvezetői eszközökkel nem képes kezelni. Az Egyetem vezetése ezért arra a következtetésre jutott, hogy a fenntartóhoz fordul miniszteri biztos kinevezésére irányuló kéréssel. Az a meggyőződésünk ugyanis, hogy csak rendkívüli felhatalmazással rendelkező vezetőnek van esélye a rendkívüli helyzet kezelésére.

Olyan működési modell átmeneti bevezetésére teszünk javaslatot, melyben a különleges irányítási felhatalmazással rendelkező miniszteri biztos az oktatási, művészeti kérdésekben természetesen alapoz a hivatalban lévő rektor több évtizedes szakmai tapasztalatára, ugyanakkor szabadabban mozoghat a különleges érdekviszonyokkal súlyosan terhelt intézményirányítási útvesztőkben. Az intézményirányítási súlypont egyben - a miniszteri biztos működésének idejére - nélkülözhetővé teszi a főigazgatói posztot, melyet a mai anyagi helyzetben célszerű kihasználni. Ennek szellmében a jelen levelet kérjük egyben a hivatalban lévő főigazgató lemondásának is tekinteni. A miniszteri biztos kinevezéséig - javaslatunk szerint legkésőbb május végéig - a főigazgató ellátja feladatát, sőt, azt követően tanácsadóként ellenszolgáltatás nélkül áll a rektor rendelkezésére. A miniszteri biztos mandátumának lejártakor a főigazgatói állást célszerű ismét pályáztatni.

Kérjük, hogy közös javaslatunk elfogadásával segítse elő, hogy a Zeneakadémia kellő felhatalmazással mielőbb megszülethessenek az intézmény továbbéléseét támogató döntések.

Budapest, 2011. április 28.

Tisztelettel:
Dr. Batta András rektor és Dr. Török László főigazgató"

A dokumentumot ezen a linken tekinthetik meg, annak a nyílt levélnek a részeként, melyet Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora tett közzé szerdán az intézmény honlapján. Mint a Munkatársaknak és a Zeneszeretőknek címzett levelében írja:

"Nemrégiben Főigazgató úrral együtt úgy döntöttünk, hogy a Zeneakadémia helyzetének kezelése érdekében rendkívüli lépésre szánjuk el magunkat. Tettük ezt azért, mert nem látunk más kiutat az idei év finanszírozási csapdájából.

Eredeti szándékunk az volt, hogy Miniszter úr konkrét személyi döntésének tudatában ismertetjük elhatározásunkat, de tegnap (május 10-én) délután a médiában napvilágra került elképzelésünk. Ezért most teljes terjedelemben közöljük szóban forgó levelünket. 

A levélből is nyilvánvaló, hogy patinás intézményünk érdekében tett lépésről van szó, mely reményeink szerint hozzájárulhat a Zeneakadémia újabb és újabb zenei sikereinek létrejöttéhez. 

További támogatásukban bízva, 

dr. Batta András

rektor"

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Könyv

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.