Klasszikus

Batta András és Török László levele

2011.05.11. 11:23
Ajánlom
A kedden nyilvánosságra került levelet, melyet a Zeneakadémia rektora és a főigazgató írt, az alábbiakban változtatás nélkül közöljük, a rektor ma közzétett, munkatársaihoz intézett nyílt levelével együtt.

"Dr. Réthelyi Miklós úr
miniszter
Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Budapest

Tisztelt Miniszter Úr!

Az elmúlt hónapok során írásban és szóban adott tájékoztatás alapján nyilvánvaló, hogy a Zeneakadémia az idei pénzügyi évet a rendelkezésre álló hagyományos, felsőoktatási intézményvezetői eszközökkel nem képes kezelni. Az Egyetem vezetése ezért arra a következtetésre jutott, hogy a fenntartóhoz fordul miniszteri biztos kinevezésére irányuló kéréssel. Az a meggyőződésünk ugyanis, hogy csak rendkívüli felhatalmazással rendelkező vezetőnek van esélye a rendkívüli helyzet kezelésére.

Olyan működési modell átmeneti bevezetésére teszünk javaslatot, melyben a különleges irányítási felhatalmazással rendelkező miniszteri biztos az oktatási, művészeti kérdésekben természetesen alapoz a hivatalban lévő rektor több évtizedes szakmai tapasztalatára, ugyanakkor szabadabban mozoghat a különleges érdekviszonyokkal súlyosan terhelt intézményirányítási útvesztőkben. Az intézményirányítási súlypont egyben - a miniszteri biztos működésének idejére - nélkülözhetővé teszi a főigazgatói posztot, melyet a mai anyagi helyzetben célszerű kihasználni. Ennek szellmében a jelen levelet kérjük egyben a hivatalban lévő főigazgató lemondásának is tekinteni. A miniszteri biztos kinevezéséig - javaslatunk szerint legkésőbb május végéig - a főigazgató ellátja feladatát, sőt, azt követően tanácsadóként ellenszolgáltatás nélkül áll a rektor rendelkezésére. A miniszteri biztos mandátumának lejártakor a főigazgatói állást célszerű ismét pályáztatni.

Kérjük, hogy közös javaslatunk elfogadásával segítse elő, hogy a Zeneakadémia kellő felhatalmazással mielőbb megszülethessenek az intézmény továbbéléseét támogató döntések.

Budapest, 2011. április 28.

Tisztelettel:
Dr. Batta András rektor és Dr. Török László főigazgató"

A dokumentumot ezen a linken tekinthetik meg, annak a nyílt levélnek a részeként, melyet Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora tett közzé szerdán az intézmény honlapján. Mint a Munkatársaknak és a Zeneszeretőknek címzett levelében írja:

"Nemrégiben Főigazgató úrral együtt úgy döntöttünk, hogy a Zeneakadémia helyzetének kezelése érdekében rendkívüli lépésre szánjuk el magunkat. Tettük ezt azért, mert nem látunk más kiutat az idei év finanszírozási csapdájából.

Eredeti szándékunk az volt, hogy Miniszter úr konkrét személyi döntésének tudatában ismertetjük elhatározásunkat, de tegnap (május 10-én) délután a médiában napvilágra került elképzelésünk. Ezért most teljes terjedelemben közöljük szóban forgó levelünket. 

A levélből is nyilvánvaló, hogy patinás intézményünk érdekében tett lépésről van szó, mely reményeink szerint hozzájárulhat a Zeneakadémia újabb és újabb zenei sikereinek létrejöttéhez. 

További támogatásukban bízva, 

dr. Batta András

rektor"

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Vizuál

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Színház

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Plusz

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Zenés színház

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Klasszikus hír

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Klasszikus hír

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Klasszikus magazin

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.
Klasszikus hír

Ennio Morriconénak szentelte a járvány utáni első koncertjét a milánói Scala

A 91 évesen elhunyt olasz zeneszerzőnek, karmesternek szentelte az újranyitás utáni első, közönség előtt tartott koncertjét a milánói Scala operaház hétfő este.