Klasszikus

Batta András karrier-díjban részesült

2008.12.01. 00:00
Ajánlom
A HVG és a jobline.hu hagyományteremtő karrierversenyén a legsikeresebb életpályát befutott szakembereket keresték. A közszférában dolgozó legeredményesebb vezetőnek járó díjat ez alkalommal dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora kapta.

A HVG és a jobline.hu hagyományteremtő szándékkal karrierversenyt hirdetett hét különböző kategóriában. Azokat a kiemelkedő szakembereket keresték, akik a legsikeresebb életpályát futották be, munkájukban átlag feletti teljesítményt nyújtva. A november 4-i nevezési határidőre a vezető kategóriába érkezett a legtöbb jelölés. A több lépcsőben történő értékelés során a zsűri különösen azokat emelte ki, akik mérhető eredményeket tudtak felmutatni. A vezető (leader) kategóriában két nyertes született.

Egyikük dr. Batta András zenetörténész (muzikológus), egyetemi tanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. Nevéhez fűződik 2004-2008 között – első rektorsága idején – a Zeneakadémia többlépcsős képzésének indulása. A 2005-ös felsőoktatási törvény szellemében átalakult az egész szervezet, megalakult a népzenei szakcsoport, a zenepedagógiai tanszék, megújult a zenekari képzés. Az intézmény ma már önállóan szervezi sikeres hangversenysorozatait (Alma Mater Koncertek), a Zeneakadémia nemzetközi kapcsolatrendszere a többi között az Amerikai Egyesült Államok és Kína bevonásával jelentősen kibővült. Batta András létrehozta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szponzorainak körét, konszolidálta az egyetem gazdasági helyzetét. 2005-ben integrálta a Kecskeméti Kodály Intézetet. 2008 áprilisában a Zeneakadémia szenátusa Batta Andrást megerősítette rektori tisztségében.

Ezek az eredmények is hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar kormány kiemelt EU-s projektjeként "Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai zenei élet megújuló zenei központja Budapesten" címmel az intézmény fejlesztését közel 11 milliárd forinttal támogatja. Batta András legfontosabb célja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fejlesztése az intézmény évszázados hagyományainak megőrzése, valamint az innovatív megújulás szimbiózisa jegyében.

Batta András, zenetörténész 1953. szeptember 30-án született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában gordonka szakon, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi tanszakán és tanárképző intézetének gordonka tanszakán szerzett diplomát. Tanulmányai után rögtön a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kapott megbízást, ahol 1977-től valamennyi egyetemi fokozatot végigjárta (tudományos gyakornok, tanársegéd, adjunktus, docens). 2002-től a zenetudományi tanszék vezetője, majd az Egyetem rektor-helyettese, 2004-től egyetemi tanár, majd rektor. Tanári és kutató munkája mellett 1976 és 1996 között intenzíven kivette részét a zenei újságírásból is (Magyar Rádió, Magyar Televízió, ORF Wien, ismeretterjesztő előadások, cikkek). E tevékenységéért számos elismerésben, díjban részesült (a Magyar Rádió Nívó-díjai, Péterfi István díj). Több zenei ismeretterjesztő könyvet írt, melyek között a legsikeresebb a Könemann Kiadónál napvilágot látott, 10 nyelvre lefordított, csaknem ezer oldalas operakalauz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.