Klasszikus

Batta András karrier-díjban részesült

2008.12.01. 00:00
Ajánlom
A HVG és a jobline.hu hagyományteremtő karrierversenyén a legsikeresebb életpályát befutott szakembereket keresték. A közszférában dolgozó legeredményesebb vezetőnek járó díjat ez alkalommal dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora kapta.

A HVG és a jobline.hu hagyományteremtő szándékkal karrierversenyt hirdetett hét különböző kategóriában. Azokat a kiemelkedő szakembereket keresték, akik a legsikeresebb életpályát futották be, munkájukban átlag feletti teljesítményt nyújtva. A november 4-i nevezési határidőre a vezető kategóriába érkezett a legtöbb jelölés. A több lépcsőben történő értékelés során a zsűri különösen azokat emelte ki, akik mérhető eredményeket tudtak felmutatni. A vezető (leader) kategóriában két nyertes született.

Egyikük dr. Batta András zenetörténész (muzikológus), egyetemi tanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. Nevéhez fűződik 2004-2008 között – első rektorsága idején – a Zeneakadémia többlépcsős képzésének indulása. A 2005-ös felsőoktatási törvény szellemében átalakult az egész szervezet, megalakult a népzenei szakcsoport, a zenepedagógiai tanszék, megújult a zenekari képzés. Az intézmény ma már önállóan szervezi sikeres hangversenysorozatait (Alma Mater Koncertek), a Zeneakadémia nemzetközi kapcsolatrendszere a többi között az Amerikai Egyesült Államok és Kína bevonásával jelentősen kibővült. Batta András létrehozta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szponzorainak körét, konszolidálta az egyetem gazdasági helyzetét. 2005-ben integrálta a Kecskeméti Kodály Intézetet. 2008 áprilisában a Zeneakadémia szenátusa Batta Andrást megerősítette rektori tisztségében.

Ezek az eredmények is hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar kormány kiemelt EU-s projektjeként "Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai zenei élet megújuló zenei központja Budapesten" címmel az intézmény fejlesztését közel 11 milliárd forinttal támogatja. Batta András legfontosabb célja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fejlesztése az intézmény évszázados hagyományainak megőrzése, valamint az innovatív megújulás szimbiózisa jegyében.

Batta András, zenetörténész 1953. szeptember 30-án született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában gordonka szakon, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi tanszakán és tanárképző intézetének gordonka tanszakán szerzett diplomát. Tanulmányai után rögtön a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kapott megbízást, ahol 1977-től valamennyi egyetemi fokozatot végigjárta (tudományos gyakornok, tanársegéd, adjunktus, docens). 2002-től a zenetudományi tanszék vezetője, majd az Egyetem rektor-helyettese, 2004-től egyetemi tanár, majd rektor. Tanári és kutató munkája mellett 1976 és 1996 között intenzíven kivette részét a zenei újságírásból is (Magyar Rádió, Magyar Televízió, ORF Wien, ismeretterjesztő előadások, cikkek). E tevékenységéért számos elismerésben, díjban részesült (a Magyar Rádió Nívó-díjai, Péterfi István díj). Több zenei ismeretterjesztő könyvet írt, melyek között a legsikeresebb a Könemann Kiadónál napvilágot látott, 10 nyelvre lefordított, csaknem ezer oldalas operakalauz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.