Klasszikus

Bayreuthban nem lesz gázsiemelés

2008.08.19. 00:00
Ajánlom
Bár konkrét számokat nem árultak el, az biztos, ha Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier igazgatja a Bayreuthi Ünnepi Játékokat, a fellépők nem számíthatnak magasabb honoráriumra.

A Süddeutsche Zeitungban olvasható interjúban Katharina Wagner a Christian Thielemann és Peter Ruzicka jövőjét firtató (temészetesen feltételes módú) kérdésre azt válaszolta: a karmester mindenképpen marad, a Ruzickára viszont nincs szükség; a finanszírozást új alapokra kell helyezni, mivel igazi művészeti értékeket csak komoly ráfordítással lehet létrehozni. Újságírói kérdésre nem árulta el az évtizedek óta változatlan fellépti díjak nagyságát, viszont kiemelte, hogy a bayreuthi fellépési lehetőséget a művészek mindig is inkább elismerésnek tekintették.

Wagner kisasszony, akinek dédapjával ellentétben egyetlen centtel sem volt mínuszban a bankszámlája, kiemelte, hogy a fesztivál a kulturális események között a költségeket tekintve igen nagy arányban, mintegy 60%-ban önfinanszírozó (14 és 208 euró közötti jegyárakból, illetve idéntől az online közvetítések 49 eurós díjából származó bevételekből, valamint egyéb, szponzori bevételekből), és kritizálta a – szerinte meglehetősen alacsony – 4,5 millió eurós állami-tartományi hozzájárulást, továbbá megvédte a szerinte közepes méretű vállalkozásnak számító Bayreuthi Ünnepi Játékok iden 14 millió eurós büdzséjét.

A Richard Wagner Alapítvány tanácsadó testülete szeptember 1-jén határoz arról, ki ül a jelenlegi fesztiváligazgató, Wolfgang Wagner székébe. A pozíciót lányai, Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier pályázták meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.