Klasszikus

Bayreuthban nem lesz gázsiemelés

2008.08.19. 00:00
Ajánlom
Bár konkrét számokat nem árultak el, az biztos, ha Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier igazgatja a Bayreuthi Ünnepi Játékokat, a fellépők nem számíthatnak magasabb honoráriumra.

A Süddeutsche Zeitungban olvasható interjúban Katharina Wagner a Christian Thielemann és Peter Ruzicka jövőjét firtató (temészetesen feltételes módú) kérdésre azt válaszolta: a karmester mindenképpen marad, a Ruzickára viszont nincs szükség; a finanszírozást új alapokra kell helyezni, mivel igazi művészeti értékeket csak komoly ráfordítással lehet létrehozni. Újságírói kérdésre nem árulta el az évtizedek óta változatlan fellépti díjak nagyságát, viszont kiemelte, hogy a bayreuthi fellépési lehetőséget a művészek mindig is inkább elismerésnek tekintették.

Wagner kisasszony, akinek dédapjával ellentétben egyetlen centtel sem volt mínuszban a bankszámlája, kiemelte, hogy a fesztivál a kulturális események között a költségeket tekintve igen nagy arányban, mintegy 60%-ban önfinanszírozó (14 és 208 euró közötti jegyárakból, illetve idéntől az online közvetítések 49 eurós díjából származó bevételekből, valamint egyéb, szponzori bevételekből), és kritizálta a – szerinte meglehetősen alacsony – 4,5 millió eurós állami-tartományi hozzájárulást, továbbá megvédte a szerinte közepes méretű vállalkozásnak számító Bayreuthi Ünnepi Játékok iden 14 millió eurós büdzséjét.

A Richard Wagner Alapítvány tanácsadó testülete szeptember 1-jén határoz arról, ki ül a jelenlegi fesztiváligazgató, Wolfgang Wagner székébe. A pozíciót lányai, Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier pályázták meg.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.