Klasszikus

Bécs: a zene éjszakája

2004.06.17. 00:00
Ajánlom
E hétvége Bécsben a zenéé. Szombaton – június 19-én – negyedszer rendezik meg a Zene Hosszú Éjszakáját. Az Orf (Osztrák Televízió) és a Bécsi Önkormányzat közös rendezvénye egyetlen nagy zeneteremmé változtatja az osztrák fővárost, amelynek 55 helyszínén várják a legkülönfélébb rendezvényekkel a muzsika kedvelőit.

Minden műfaj szerepel a kínálatban, a könnyűzenétől, a poptól, dzsessztől, népzenétől a klasszikusokig, s alkalmat nyújtanak a legifjabb komponistáknak és előadóknak is a bemutatkozásra. Ezen az éjszakán, este hét órától éjjel 1-ig nemcsak az olyan hagyományos zenei helyszínek várják a látogatókat, mint a koncerttermek vagy a színházak – köztük az Opera – vagy a különböző bárok, hanem egészen meglepő helyeken, például múzeumokban is adnak koncerteket, nem beszélve az utcákon, tereken létesített alkalmi színpadokról. A tavalyi Zene Hosszú Éjszakája szomorú eseménnyel járt együtt: a zűrzavart és a Szépművészeti Múzeum tatarozását kihasználva lopták el máig ismeretlen tettesek a nagy értékű Saliera-t.

Az idén a rendezvény egyúttal lezárja a Bécsi Ünnepi Heteket – a hathetes tavaszi fesztivált. Aki szeretne bekapcsolódni az eseményekbe, a Heldenplatzon már mától megvásárolhatja a 12 eurós (kedvezményes áron 10 eurós) jegyet: ez mind az 55 helyszínre és a különböző útvonalakon a programokra szállító kisbuszokra is érvényes. A buszok is a Heldenplatzról indulnak 15-30 percenként, előre meghatározott útvonalakon. Részletek a www.langenacht.orf.at honlapon találhatók.

Bécs, 2004. június

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.