Klasszikus

Bécs: a zene éjszakája

2004.06.17. 00:00
Ajánlom
E hétvége Bécsben a zenéé. Szombaton – június 19-én – negyedszer rendezik meg a Zene Hosszú Éjszakáját. Az Orf (Osztrák Televízió) és a Bécsi Önkormányzat közös rendezvénye egyetlen nagy zeneteremmé változtatja az osztrák fővárost, amelynek 55 helyszínén várják a legkülönfélébb rendezvényekkel a muzsika kedvelőit.

Minden műfaj szerepel a kínálatban, a könnyűzenétől, a poptól, dzsessztől, népzenétől a klasszikusokig, s alkalmat nyújtanak a legifjabb komponistáknak és előadóknak is a bemutatkozásra. Ezen az éjszakán, este hét órától éjjel 1-ig nemcsak az olyan hagyományos zenei helyszínek várják a látogatókat, mint a koncerttermek vagy a színházak – köztük az Opera – vagy a különböző bárok, hanem egészen meglepő helyeken, például múzeumokban is adnak koncerteket, nem beszélve az utcákon, tereken létesített alkalmi színpadokról. A tavalyi Zene Hosszú Éjszakája szomorú eseménnyel járt együtt: a zűrzavart és a Szépművészeti Múzeum tatarozását kihasználva lopták el máig ismeretlen tettesek a nagy értékű Saliera-t.

Az idén a rendezvény egyúttal lezárja a Bécsi Ünnepi Heteket – a hathetes tavaszi fesztivált. Aki szeretne bekapcsolódni az eseményekbe, a Heldenplatzon már mától megvásárolhatja a 12 eurós (kedvezményes áron 10 eurós) jegyet: ez mind az 55 helyszínre és a különböző útvonalakon a programokra szállító kisbuszokra is érvényes. A buszok is a Heldenplatzról indulnak 15-30 percenként, előre meghatározott útvonalakon. Részletek a www.langenacht.orf.at honlapon találhatók.

Bécs, 2004. június

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.