Klasszikus

Bécs csodája

2010.02.05. 10:14
Ajánlom
Február 5-én és 6-án az osztrák Tonkünstler Zenekar Andrés Orozco-Estrada vezényletével lép fel a Művészetek Palotájában. Az együttes a Nemzeti Filharmonikusok meghívására érkezik hazánkba.

Egy pozsonyi vendégjáték alkalmával született meg az ötlet: a volt Osztrák-Magyar Monarchia országai immár európai uniós tagként elevenítsék fel a régi hagyományt; vezető együtteseik zenei nagykövetként muzsikáljanak egymás országaiban. Negyedik éve zajlik a "műsorcsere" öt vezető szimfonikus zenekar részvételével. A Cseh, a Szlovén, és a pozsonyi Szlovák Filharmonikusok, az osztrák Tonkünstler Zenekar, és a magyar Nemzeti Filharmonikusok ellátogatnak egymás országaiba, ahol a vendéglátó fél rendezi a koncertet, az utazó együttes pedig fedezi az egyéb költségeket. Így mindenki négyszer vendég, és négyszer vendéglátó. A 2007 márciusában indult Európa szívében elnevezésű projekt nagy közönségsikerrel zajlik.

2004 júniusában Andrés Orozco-Estrada beugró karmesterként dirigálta az Alsó-Ausztriai Tonkünstler Zenekart, a Der Standard tudósításában a karmestert "Bécs csodájának" nevezte. A műsor zárószámaként Brahms I. szimfóniáját vezényli.  Előtte a csodálatos hangú, nagy zenei műveltségű, sokoldalú, kísérletező kedvű szoprán énekesnő, Christiane Oelze Villa Lobos, Wolf és R. Strauss dalokat énekel.

Tonkünstler Zenekar
2010. február 5. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Christiane Oelze (szoprán)
Vez.: Andrés Orozco-Estrada


Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras, No. 5
Wolf: Olasz szerenád; Ima (a Mörike-dalokból, No. 28); Mignon (a Goethe-dalokból)
R. Strauss: Szeptember (a Négy utolsó énekből); Muttertändelei, op. 43 No. 2
Brahms: I., c-moll szimfónia, op. 68

Az "Európa szívében" zenekari csereprogram keretében

www.filharmonikusok.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.