Klasszikus

Bécs csodája

2010.02.05. 10:14
Ajánlom
Február 5-én és 6-án az osztrák Tonkünstler Zenekar Andrés Orozco-Estrada vezényletével lép fel a Művészetek Palotájában. Az együttes a Nemzeti Filharmonikusok meghívására érkezik hazánkba.

Egy pozsonyi vendégjáték alkalmával született meg az ötlet: a volt Osztrák-Magyar Monarchia országai immár európai uniós tagként elevenítsék fel a régi hagyományt; vezető együtteseik zenei nagykövetként muzsikáljanak egymás országaiban. Negyedik éve zajlik a "műsorcsere" öt vezető szimfonikus zenekar részvételével. A Cseh, a Szlovén, és a pozsonyi Szlovák Filharmonikusok, az osztrák Tonkünstler Zenekar, és a magyar Nemzeti Filharmonikusok ellátogatnak egymás országaiba, ahol a vendéglátó fél rendezi a koncertet, az utazó együttes pedig fedezi az egyéb költségeket. Így mindenki négyszer vendég, és négyszer vendéglátó. A 2007 márciusában indult Európa szívében elnevezésű projekt nagy közönségsikerrel zajlik.

2004 júniusában Andrés Orozco-Estrada beugró karmesterként dirigálta az Alsó-Ausztriai Tonkünstler Zenekart, a Der Standard tudósításában a karmestert "Bécs csodájának" nevezte. A műsor zárószámaként Brahms I. szimfóniáját vezényli.  Előtte a csodálatos hangú, nagy zenei műveltségű, sokoldalú, kísérletező kedvű szoprán énekesnő, Christiane Oelze Villa Lobos, Wolf és R. Strauss dalokat énekel.

Tonkünstler Zenekar
2010. február 5. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Christiane Oelze (szoprán)
Vez.: Andrés Orozco-Estrada


Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras, No. 5
Wolf: Olasz szerenád; Ima (a Mörike-dalokból, No. 28); Mignon (a Goethe-dalokból)
R. Strauss: Szeptember (a Négy utolsó énekből); Muttertändelei, op. 43 No. 2
Brahms: I., c-moll szimfónia, op. 68

Az "Európa szívében" zenekari csereprogram keretében

www.filharmonikusok.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.