Klasszikus

Bécs hatvanötödször is újévi koncerttel ünnepel

2007.01.01. 00:00
Ajánlom
Az első újévi koncertet éppen 65 esztendeje rendezték a császárvárosban. Igaz, 1939-ben is vezényelt Clemens Krauss egy színpompás Strauss-koncertet, de a dirigensnek eleinte fenntartásai voltak a január 1-jei délelőtti időponttal. Nem látott a jövőbe...

A karmester eleinte úgy vélte, a Johann Strauss-koncert iránti érdeklődést kedvezőtlenül befolyásolná Szilveszter estéjének utóhatása. Nem volt egy jós, ami azt illeti, mert a bécsi újévi koncert - eltekintve a klakkba-frakkba bújás bizonnyal kellemetlen procedúrájától - amint a helyére került, nagy sikert aratott a bécsiek, majd hamarosan a környező országok s az egész világ tehetősebb polgárai körében.

Az első években a már emlegetett Krauss vezényelt a Musikvereinben, közben volt két éve Josef Kripsnek, majd egy nagyszerű időszak kezdődött: Willi Boskovsky pontosan huszonöt alkalommal dirigált 1979-ig. Eme fénykort egy ugyancsak nagyszerű követte, 1980 és 1986 között Lorin Maazel lett a tekintélyes koncert állandó karmestere.

1986 óta a Bécsi Filharmonikusok minden évben vendégkarmestert kérnek fel. Vezényelt itt már Karajan, Abbado, Kleiber, Muti, Mehta és három alkalommal ismét Maazel. A 2001-es, hatvanadik koncerten pedig Nikolaus Harnoncourt. A műsorból készült CD-k mindig rendkívül gyorsan kijönnek, s már januárban vezetni szokták az eladási listákat, újabban persze már nemcsak a CD-k, de a DVD-k, videók is megjelennek, s a világ vezető televíziós csatornái komoly küzdelmet folytatnak a kövtetítés megszerzéséért. E téren a tavalyi esztendő volt a határkő, amikor első ízben több mint 50 ország mintegy 53 millió tévénézője láthatta az ünnepi műsort.

Az újévi koncertre szinte lehetetlen jegyet szerezni, noha az árak borsosak. A protokoll jegyeket leszámítva a nagyérdemű úgy juthat jegyhez, ha a megrendelését egy megadott időszakban juttatja el a zenekar irodájába. Ugyanis csak az ekkor beérkezett kérések közül sorsolják ki azon szerencséseket, akiknek jut a többszáz eurós jegyekből. A 2008 éves jegyekre január 2. és 23. között lehet jelentkezni, az árak a 60 és 680 euró között mozognak.

2005-ben a 75 éves Lorin Maazel dirigálta a zenekart, egy olyan nehéz évben, amikor csak napok választottak el minket a délkelet-ázsiai katasztrófától. A tizenegyedszer e porondra lépő Maazel előre jelezte, a koncertet megtartják, de a megszokott kikacsingatások, vidámkodások elmaradnak, sőt, a hagyományos ráadásszámot, a fesztelen ünneplést kiváltó Radetzky-indulót is törlik a programból. A műsort így a Kék Duna-keringővel zárták, amely előtt Maazel angol és német nyelven mondott megható és megkapó beszédet.

Tavaly új karmester érkezett. 2006-ban első alkalommal vezénylelte az újévi koncertet a 62 éves Mariss Jansons. Tekintettel a 2006-os Mozart-évre, a hagyományos Strauss-dinasztia számok mellett a koncerten felcsendült többek között a Figaró házassága című opera nyitánya is. Újdonság volt egyébként Johann Strauss három szerzeménye, továbbá Eduard Strauss Telephon polkája is. A műsorból akkor a Deutsche Grammophon készített CD-t, amely már 2006. január 6-tól a boltokban voltak.

2007-ben ismét Zubin Mehta vezényel. A program negyed tizenkettőkör kezdődik, az eseményt számos Magyarországon is fogható televíziós csatorna közvetíti, és természetesen a Bartók Rádió is adja.

PROGRAM
Bécsi újévi koncert 2007 - A Bécsi Filharmonikus Zenekar hangversenye; vez: Zubin Mehta

1. Johann Strauss: Éljen! induló (A Jabuka-operett motívumai alapján)
2. Joseph Strauss: a) Csapongó lelkek - keringő, b) Malmocska, francia-polka
3. Hellmesberger: Tündértánc - karakterdarab
4. Joseph Strauss: Lázálmok - keringő
5. id. Johann Strauss: Bevonulási galopp
6. Johann Strauss: Májusi bor - nyitány
7. Joseph Strauss: Irén-polka - francia polka
8. Johann Strauss: Ahol a citromfa virul - keringő
9. Eduard Strauss: Féktelenül - gyorspolka
10. Johann Strauss: Város és vidék, polka-mazurka
11. Joseph Strauss: a) Matróz-polka, gyorspolka, b) Dinamidák - keringő
12. id. Johann Strauss: a) Emlékezés Ernstre - fantázia, b) Furioso-galopp, Liszt-motívumok
Ráadás: a) Hellmesberger: Könnyűléptű - gyorspolka, b) Johann Strauss: Kék Duna-keringő, c) id. Johann Strauss: Radetzky-induló

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.