Klasszikus

Bécsben a gyerekeké a „másnap”

2004.02.23. 00:00
Ajánlom
A széksorok helyén ezúttal a közönség csak úgy a földön üdögélt, s vele egy szinten játszott a zenekar, énekeltek a szereplők. Az Operabál utáni szünnapon immár második éve rendhagyó gyerekelőadásra mégis csak megnyitják a házat a Ringen: Mozart Varázsfuvolájának egy egyórásra rövidített változata a történet és a zene minden értékét átmentve ebből a karnyújtásnyi távolságból különleges élményt jelent a 10-12 év közötti iskolásoknak.

Két előadásban, összesen hétezren élvezték az idén is a legjobb szereposztással, ötletes és látványos kosztümökben előadott zenés mesét. Az ötletgazda Ioan Holender igazgató maga sem rest beállni a szereplők közé: a fát „alakítja”, amelyre Papageno készül felakasztani magát. Valamennyi szereplő gázsi nélkül lép fel: az előadás szinte integrálja az Operabál után ekkor még megmaradt virágdíszeket, a műsortervet pedig nem akadályozza a rendkívüli program, hiszen másnapra marad idő az eredeti állapot helyreállítására, a ház más részein pedig az előadás idején is folytatódhat a „romeltakarítás”.

Az idén egyébként meglepetés érte az igazgatót: egy magát megnevezni nem kívánó amerikai úr kereste fel, s magára vállalta az előadás költségeit a következő évekre. Mint elmondta, felkeltette az érdeklődését a program, eljött az előadásra, és olyan nagyszerűnek tartja, hogy áldozni szeretne rá. Holender örömmel fogadta a felajánlást, ám mint mondta, nem múlna anyagiakon a folytatás: nemcsak a gyerekek pillanatnyi öröme szól mellette, hanem az is, hogy így nevelődik ki a jövendő operalátogató közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.