Klasszikus

Bécsben a gyerekeké a „másnap”

2004.02.23. 00:00
Ajánlom
A széksorok helyén ezúttal a közönség csak úgy a földön üdögélt, s vele egy szinten játszott a zenekar, énekeltek a szereplők. Az Operabál utáni szünnapon immár második éve rendhagyó gyerekelőadásra mégis csak megnyitják a házat a Ringen: Mozart Varázsfuvolájának egy egyórásra rövidített változata a történet és a zene minden értékét átmentve ebből a karnyújtásnyi távolságból különleges élményt jelent a 10-12 év közötti iskolásoknak.

Két előadásban, összesen hétezren élvezték az idén is a legjobb szereposztással, ötletes és látványos kosztümökben előadott zenés mesét. Az ötletgazda Ioan Holender igazgató maga sem rest beállni a szereplők közé: a fát „alakítja”, amelyre Papageno készül felakasztani magát. Valamennyi szereplő gázsi nélkül lép fel: az előadás szinte integrálja az Operabál után ekkor még megmaradt virágdíszeket, a műsortervet pedig nem akadályozza a rendkívüli program, hiszen másnapra marad idő az eredeti állapot helyreállítására, a ház más részein pedig az előadás idején is folytatódhat a „romeltakarítás”.

Az idén egyébként meglepetés érte az igazgatót: egy magát megnevezni nem kívánó amerikai úr kereste fel, s magára vállalta az előadás költségeit a következő évekre. Mint elmondta, felkeltette az érdeklődését a program, eljött az előadásra, és olyan nagyszerűnek tartja, hogy áldozni szeretne rá. Holender örömmel fogadta a felajánlást, ám mint mondta, nem múlna anyagiakon a folytatás: nemcsak a gyerekek pillanatnyi öröme szól mellette, hanem az is, hogy így nevelődik ki a jövendő operalátogató közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.