Klasszikus

Bécsi Filharmonikusok: kortárs és klasszikusok az új évadban

2014.05.20. 10:16
Ajánlom
Kortárs és klasszikus szerzők zeneműveit egyaránt műsorra tűzve mintegy háromszáz év zeneirodalmából merít a Bécsi Filharmonikusok a 2014/15-ös évadban.

Dieter Flury, a nagy múltú zenekar üzleti vezetője szerint a zenetörténetet "teljes terjedelmében" igyekeznek átfogni, ami magában foglalja a kortárs művek műsorra tűzését is, annak ellenére, hogy ezek sokszor nem annyira vonzzák a közönséget, mint a nagy klasszikusok. A kortárs művek közül a legnagyobb várakozás talán Olga Neuwirth osztrák zeneszerző Masaot / Clocks without Hands (Mutatók nélküli órák) című új művének ausztriai bemutatóját előzi meg. A darabot Köln és Luxemburg után 2015. május 9-én hallhatja először az osztrák közönség a Wiener Festwochen nyitókoncertjeként, Daniel Harding angol karmester vezényletével. A Bécsi Filharmonikusokkal más világhírű dirigensek is fellépnek a 2014/15-ös szezonban, köztük Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Franz Welser-Möst és Mariss Jansons.

Az 1842-ben alapított zenekar gyakran elhagyja majd bécsi székhelyét az új évadban is. Szeptemberi turnéjukon Gustavo Dudamel venezuelai karmester vezetésével megfordulnak a grafeneggi zenei fesztiválon és a luzerni fesztiválon, de fellépnek a Távol-Keleten, többek közt Sanghajban és Oszakában is. Az együttes hagyományos februári New York-i turnéján az olasz Daniele Gatti vezényletével Brahms-szimfóniák kerülnek terítékre, amelyeket korábban Németországban és Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban is előad a zenekar. Bár sokan a klasszikus zene válságáról beszélnek, még mindig körülbelül tíz évet kell várnia annak, aki bérletet szeretne a Bécsi Filharmonikusok koncertjeire. "Jól emlékszem, hogy negyven évvel ezelőtt az idősebb kollégák azt mondták, harmninc év múlva nem lesz publikumunk. Időközben azonban a közönség meglepő módon nem öregebb, hanem inkább fiatalabb lett" - örvendezett Clemens Hellsberg, a zenekar elnöke az APA osztrák hírügynökségnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.