Klasszikus

Bécsi Filharmonikusok: kortárs és klasszikusok az új évadban

2014.05.20. 10:16
Ajánlom
Kortárs és klasszikus szerzők zeneműveit egyaránt műsorra tűzve mintegy háromszáz év zeneirodalmából merít a Bécsi Filharmonikusok a 2014/15-ös évadban.

Dieter Flury, a nagy múltú zenekar üzleti vezetője szerint a zenetörténetet "teljes terjedelmében" igyekeznek átfogni, ami magában foglalja a kortárs művek műsorra tűzését is, annak ellenére, hogy ezek sokszor nem annyira vonzzák a közönséget, mint a nagy klasszikusok. A kortárs művek közül a legnagyobb várakozás talán Olga Neuwirth osztrák zeneszerző Masaot / Clocks without Hands (Mutatók nélküli órák) című új művének ausztriai bemutatóját előzi meg. A darabot Köln és Luxemburg után 2015. május 9-én hallhatja először az osztrák közönség a Wiener Festwochen nyitókoncertjeként, Daniel Harding angol karmester vezényletével. A Bécsi Filharmonikusokkal más világhírű dirigensek is fellépnek a 2014/15-ös szezonban, köztük Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Franz Welser-Möst és Mariss Jansons.

Az 1842-ben alapított zenekar gyakran elhagyja majd bécsi székhelyét az új évadban is. Szeptemberi turnéjukon Gustavo Dudamel venezuelai karmester vezetésével megfordulnak a grafeneggi zenei fesztiválon és a luzerni fesztiválon, de fellépnek a Távol-Keleten, többek közt Sanghajban és Oszakában is. Az együttes hagyományos februári New York-i turnéján az olasz Daniele Gatti vezényletével Brahms-szimfóniák kerülnek terítékre, amelyeket korábban Németországban és Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban is előad a zenekar. Bár sokan a klasszikus zene válságáról beszélnek, még mindig körülbelül tíz évet kell várnia annak, aki bérletet szeretne a Bécsi Filharmonikusok koncertjeire. "Jól emlékszem, hogy negyven évvel ezelőtt az idősebb kollégák azt mondták, harmninc év múlva nem lesz publikumunk. Időközben azonban a közönség meglepő módon nem öregebb, hanem inkább fiatalabb lett" - örvendezett Clemens Hellsberg, a zenekar elnöke az APA osztrák hírügynökségnek.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.