Klasszikus

Bécsi mintára nyílik zenemúzeum Mexikóban

2014.05.28. 13:40
Ajánlom
A tervek szerint jövő tavasszal nyílhat meg a mexikói Puebla városában az az interaktív zenemúzeum, amelyet a bécsi Zene Háza mintájára építenek meg és rendeznek be.

A Haus der Musik 2000 nyarán nyitotta meg kapuit Bécs egyik belvárosi, Habsburg-Tescheni Károly főhercegről elnevezett palotájában a világhírű karmester Zubin Mehta tiszteletbeli elnökségével. A múzeum kuriózumai közé tartozik a Namadeus nevű "zeneszerzőprogram", a Virtuális Karmester, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát dirigensként, és az úgynevezett Virtostage, ahol saját operát rendezhetünk. A látogatók sok évvel születésük után újra átélhetik első zenei élményüket, a "születés előtti érzéki zúgást" is. A hagyományosabb múzeumi tartalmak közé tartozik a Bécsi Filharmonikusokról, valamint a város gazdag zenei tradíciójáról és híres komponistáiról szóló kiállítás.

Mindezt hamarosan már nemcsak a világ egyik zenei fellegvárának számító Bécsben, hanem Mexikóban is élvezhetik a látogatók. A projekt kezdeményezője a Zene Háza igazgatója, Simon K. Posch és a mexikói diplomata, könyvszerző és újságíró, Andres Roemer, akinek nagyapja 1938-ban kényszerült elhagyni Ausztriát, hogy aztán Mexikóban neves karmester váljon belőle. "El szeretnénk vinni a világnak a zeneoktatás általunk képviselt módját innen Bécsből, a zene fővárosából" - fogalmazott Simon K. Posch.

A PPP-projektként - azaz az állam és a magántőke együttműködésében - megvalósuló mexikói Casa de la Música Viena nagyrészt átveszi a bécsi anyakiállítás formáját és tartalmát, emellett kiegészítik a kínálatot a mexikói zenei hagyományok bemutatásával. Bár a fő cél a bécsi múzeum másának elkészítése, a kiállítás belső dizájnját hozzáigazítják az épülethez és annak gazdag hagyományaihoz - magyarázta Posch, hozzátéve: ez nem is lehetne másként egy olyan helyszín esetében, amely az UNESCO világörökségi címre pályázik.

A mexikói "leánymúzeumot" Puebla városának történelmi központjától 9 kilométerre északra, egy hatalmas egykori gyártelep területén alakítják ki. Az 1835-ben épült La Constancia Mexicana egykor a legnagyobb textilgyár volt az Egyesült Államoktól délre, ma műemléki védelem alatt áll, és fokozatosan megpróbálják új tartalommal megtölteni. Többek között zenei oktatási központ működik itt, és ez az Orquestas Sinfónicas Esperanza Azteca nevű szervezet székhelye is, amely hátrányos helyzetű tagokból álló gyermek- és ifjúsági zenekarokat tömörít.

A bécsi Zene Háza az első olyan osztrák múzeum, amely nemzetközi licencszerződést köt kiállítási koncepciójának és tartalmainak "exportjáról" - olvasható az intézmény honlapján. Simon K. Posch igazgató elmondta: a mexikói projekt csak az első a sorban, és reméli, hogy más városok is megnyithatják majd saját "zeneházukat" a bécsi modell mintájára. Ehhez "mindössze" évi 100 ezer euró (30 millió forint) jogdíjat kell fizetniük az anyaintézménynek.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.