Klasszikus

Bécsi mintára nyílik zenemúzeum Mexikóban

2014.05.28. 13:40
Ajánlom
A tervek szerint jövő tavasszal nyílhat meg a mexikói Puebla városában az az interaktív zenemúzeum, amelyet a bécsi Zene Háza mintájára építenek meg és rendeznek be.

A Haus der Musik 2000 nyarán nyitotta meg kapuit Bécs egyik belvárosi, Habsburg-Tescheni Károly főhercegről elnevezett palotájában a világhírű karmester Zubin Mehta tiszteletbeli elnökségével. A múzeum kuriózumai közé tartozik a Namadeus nevű "zeneszerzőprogram", a Virtuális Karmester, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát dirigensként, és az úgynevezett Virtostage, ahol saját operát rendezhetünk. A látogatók sok évvel születésük után újra átélhetik első zenei élményüket, a "születés előtti érzéki zúgást" is. A hagyományosabb múzeumi tartalmak közé tartozik a Bécsi Filharmonikusokról, valamint a város gazdag zenei tradíciójáról és híres komponistáiról szóló kiállítás.

Mindezt hamarosan már nemcsak a világ egyik zenei fellegvárának számító Bécsben, hanem Mexikóban is élvezhetik a látogatók. A projekt kezdeményezője a Zene Háza igazgatója, Simon K. Posch és a mexikói diplomata, könyvszerző és újságíró, Andres Roemer, akinek nagyapja 1938-ban kényszerült elhagyni Ausztriát, hogy aztán Mexikóban neves karmester váljon belőle. "El szeretnénk vinni a világnak a zeneoktatás általunk képviselt módját innen Bécsből, a zene fővárosából" - fogalmazott Simon K. Posch.

A PPP-projektként - azaz az állam és a magántőke együttműködésében - megvalósuló mexikói Casa de la Música Viena nagyrészt átveszi a bécsi anyakiállítás formáját és tartalmát, emellett kiegészítik a kínálatot a mexikói zenei hagyományok bemutatásával. Bár a fő cél a bécsi múzeum másának elkészítése, a kiállítás belső dizájnját hozzáigazítják az épülethez és annak gazdag hagyományaihoz - magyarázta Posch, hozzátéve: ez nem is lehetne másként egy olyan helyszín esetében, amely az UNESCO világörökségi címre pályázik.

A mexikói "leánymúzeumot" Puebla városának történelmi központjától 9 kilométerre északra, egy hatalmas egykori gyártelep területén alakítják ki. Az 1835-ben épült La Constancia Mexicana egykor a legnagyobb textilgyár volt az Egyesült Államoktól délre, ma műemléki védelem alatt áll, és fokozatosan megpróbálják új tartalommal megtölteni. Többek között zenei oktatási központ működik itt, és ez az Orquestas Sinfónicas Esperanza Azteca nevű szervezet székhelye is, amely hátrányos helyzetű tagokból álló gyermek- és ifjúsági zenekarokat tömörít.

A bécsi Zene Háza az első olyan osztrák múzeum, amely nemzetközi licencszerződést köt kiállítási koncepciójának és tartalmainak "exportjáról" - olvasható az intézmény honlapján. Simon K. Posch igazgató elmondta: a mexikói projekt csak az első a sorban, és reméli, hogy más városok is megnyithatják majd saját "zeneházukat" a bécsi modell mintájára. Ehhez "mindössze" évi 100 ezer euró (30 millió forint) jogdíjat kell fizetniük az anyaintézménynek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.