Klasszikus

Bécsi Mozart-év: vissza a jövőbe

2006.11.15. 00:00
Ajánlom
John Adams „A Flowering Tree“ című operájának ősbemutatójával vette kezdetét november 14-én a Mozart-év zárórendezvénye, a New Crowned Hope Bécsben.

A december közepéig tartó fesztivál, amely Mozart szabadkőműves-páholyának nevét viseli, egyfajta híd a jövőbe, mivel csupa olyan produkciót vonultat fel, amelyek Mozart munkásságára építenek ugyan, de nem a híres zeneszerző életét mutatják be. A fesztivál rendezője, Peter Sellars célja az volt, hogy egyfajta globális dialógust ösztönözzön a világ legkülönbözőbb pontjain élő művészek között, akik alkotásaikban világunkhoz igazítva interpretálják az élet nagy kérdéseit, amelyek már Mozartot is foglalkoztatták.

Így például a mágia és transzformáció vagy a megbocsátás és kibékülés állnak a New Crowned Hope keretében bemutatott filmek középpontjában, amelyeknek a világ legkülönbözőbb kultúráiból és országaiból származó alkotóit két évvel ezelőtt kérték fel, hogy járuljanak hozzá egy-egy új produkcióval a 2006-os Mozart-évhez.

Ebből az alkalomból rendezte meg például Indonézia első operafilmjét, az Opera Jawa-t Garin Nugroho. Szüleiről emlékezik meg a különböző díjakkal kitüntetett thaiföldi rendező, Apichatpong Weerasethakul Sang sattawat (Szindrómák és századok) című filmjében.

A fesztivál zenei programja ősbemutatók sorával várja az érdeklődőket, köztük Lemi Ponifasio Rekviemjével vagy Sophiline Cheam Shapiro kambodzsai varázsfuvolájával, a Pamina Devi-vel. A vonósnégyes adta lehetőségeket aknázza ki minden területen a Kronos Quartett öt koncertje.

A képzőművészeti programoknak a Künstlerhaus a központja, ahol Lynette Wallworth interaktív videója, az Evolution of Fearlessness és Bill Viola Bodies of Light című videóinstallációja mellett számos felolvasóesttel, bemutatóval várják az érdeklődőket. A Künstlerhaus ad otthon „A jövő Bécsének“ is, amely a The Flowering Tearoom elnevezésű társadalmi-gazdasági projektet, a Music Immigration Office-t valamint építészeti és kulináris projekteket foglal magában.

További információ: www.newcrownedhope.org

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.