Klasszikus

Bécsi szalon Korcsolán Orsolyával

2011.08.16. 07:41
Ajánlom
Augusztus 30-án a Bécsben élő hegedűművész ez alkalommal is sokszínű programmal lepi meg a közönséget.

A hangversenyen, mely a császárváros egykori szalonjainak hangulatát idézi meg, a felcsendülő remekművek tolmácsolásában zongorán Florian Krumpöck, a Norddeutsche Philharmonie újonnan kinevezett zeneigazgatója, Daniel Barenboim pártfogoltja, valamint Sugár Gergely a Bécsi Szimfonikus Zenekar kürtművésze lesznek segítségére. Az est különös találkozások színhelye is egyben, hiszen ritka pillanat, hogy a világjáró Korcsolán-Sugár művészházaspár együtt, szülővárosában, Budapesten adjon koncertet, a virtuóz bécsi karmester és zongorista közreműködésével. Brahms, Kreisler és kortársaik kompozíciói felejthetetlen élményt ígérnek, csakúgy mint Korcsolán Orsolya személyes bevezetője és kommentárjai, melyek immáron hagyományos módon színesítik koncertjeit a Zsidó Nyári Fesztiválon.

Korcsolán Orsolya napjaink egyik legígéretesebb, legsokoldalúbb fiatal hangszeres művésze, akinek játékát a közelmúltban a TIME magazin kritikusai ugyanazzal a lelkesedéssel méltatták, mint egykor Sir Solti György, aki élete végéig egyengette kibontakozó karrierjét. Sir Solti tanácsára a budapesti Zeneakadémia elvégzése után a világ talán legrangosabb zenei intézményében, a New York-i Juilliard School-on Dorothy DeLay és Itzhak Perlman osztályában szerezte meg mesterdiplomáját, melyet az Oscar díjas színésztől, Morgen Freeman-től, az egyetem díszdoktorától vehetett át.

Sugár Gergely a Bécsi Szimfonikus zenekar kürtművésze, a zenekari társaság elnökeként, valamint a zenekar lemezkiadójának igazgatójaként is meghatározó szerepet vállal Európa ezen kiemelkedő hangszeres együttesének reprezentálásában. Mint a Konservatorium Wien Privatuniversität és a Graz-i Universität für Musik  professzora, előadói munkássága mellett különös hangsúlyt fektet az ifjú zenészgeneráció képzésére. Az idei koncertévadban nem csak kiváló zongoristák, Florian Krumpöck és Christopher Hinterhuber kamarapartnereként, de a Barockensemble der Wiener Symphoniker szólistájaként is hallhatja  majd a közönség hangversenyeit a bécsi Musikvereinsaal-ban.

Ravel: Kaddish

Km.: Korcsolán Orsoly (hegedű), Zsoldos Bálint (zongora)

Bécsi szalon - Korcsolán Orsolya kamarazenei estje

2011. augusztus 30. 19:30 Rumbach utcai zsinagóga

Zsidó Nyári Fesztivál

Km.: Sugár Gergely (kürt), Florian Krumpöck (zongora)

Brahms, Kreisler, Sulzer es Grunfeld művei

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.