Klasszikus

Bécsi újévi koncert – nem sok meglepetéssel

2011.12.31. 08:33
Ajánlom
Ismét a lett karmester Mariss Jansons dirigálja a Bécsi Filharmonikusokat és a Strauss-dinasztia remekműveit a Musikverein aranytermében, San Remo-i virágok között.

A 68 éves karmester irányításával főleg keringők, polkák és indulók hangzanak fel. A kiváló lett dirigenst ezúttal másodszor éri ez a megtiszteltetés: először 2006-ban állhatott az év első napján a Musikverein karmesteri pulpitusán.

A vasárnapi lesz a 72. az újévi koncertek sorában. Jansons igencsak szűk klub tagja: mindössze 15 dirigens mondhatja el magáról, hogy a Bécsi Filharmonikusok őt választották ki erre a feladatra. A muzsikusok a híres együttes megalakulásától fogva maguk igazgatják együttesüket, az újévi dirigensek személyéről is ők döntenek.

Jansons előtt olyan hírességek vezényelték ezeket a koncerteket, mint az osztrák Josef Krips, Willy Boskovsky, Herbert von Karajan, Carlos Kleiber, Nikolaus Harnoncourt, Franz Welser-Möst és Clemens Krauss, az amerikai Lorin Maazel, az olasz Claudio Abbado és Riccardo Muti, az indiai Zubin Mehta, a japán Szeidzsi Ozava, a francia Georges Pretre és az izraeli-argentin Daniel Barenboim.

Mariss Jansons 2003 óta áll a bajor rádió szimfonikus zenekarának élén, 2004 óta az amszterdami Concertgebouw zeneigazgatója is. Mesterei között mondhatja Herbert von Karajant (1908-1989) és az orosz Jevgenyij Mravinszkijt (1903-1988). Noha két infarktus nyomán több éve kímélnie kell egészségét, szerdai bécsi sajtóértekezletén arról biztosította a zenerajongókat, hogy „örömmel és lelkesen" fogja vezényelni „a hangverseny fantasztikus zenei műsorát az egyedülálló Bécsi Szimfonikusok élén a csodálatos koncertteremben".

A 2012-es műsorra felvették Pjotr Iljics Csajkovszkij Hamupipőke című balettjének két számát, mert a híres orosz zeneszerző a Strauss-dinasztia nagy tisztelője volt. 2012 első felében Dánia lesz az EU soros elnöke és az év során Londonban rendezik az olimpiai játékokat: erre utalva hangzik el majd  Hans Christian Lumbye dán komponista A koppenhágai gőzmozdony zakatolása című alkotása, illetve az ifjabb Johann Strauss Albion polkája, amelyet ő 1851-ben Viktória királynő férje, Albert szász-coburgi és gothai herceg tiszteletére szerzett.

A vasárnapi hangversenyen harmadszor szerepel a Wiener Sängerknaben gyermekkórusa és nem maradnak el a bécsi operaház balettkarának látványos betétszámai sem - ezúttal az olasz Davide Bombana koreográfiájára. A műsort a hagyományoknak megfelelően az ifjabb Johann Strauss Kék Duna-keringője zárja, ráadásként pedig, mint mindig, az idősebb Johann Strauss Radetzky-indulója következik.

A Musikverein híres újévi virágdekorációját ezúttal, 31-edszer is az itáliai San Remo kertészeteire bízták. Ami a jegyeket illeti, azok már jó egy éve előre elkeltek, a világ minden táján óriási volt az érdeklődés. A Bécsi Filharmonikusok számára az újévi koncert nem csupán a bécsi zene és keringő népszerűsítésére szolgáltat nagyszerű alkalmat, hanem egyben komoly bevételt is hoz a jegyeken túl a CD-, a DVD- és a Blue Ray-felvételek forgalmazásával is.

Az osztrák zenebarátok társasága által építtetett Musikverein zenepalota gyönyörűséges "aranytermét", ahonnan a hangversenyt közvetítik, 1870-ben adtak át. A muzsikát élő adásban, közép-európai idő szerint 11:15-től láthatják-hallhatják a zenerajongók öt földrész 74 országában - Albániától Uruguayig, Ausztráliától Kínáig, Indiától és Japántól az Egyesült Államokig, Oroszországig és Magyarországig. Sugározni fogják HD-minőségben és interneten is követhető lesz az osztrák közszolgálati rádió és televízió honlapjain.

Egy kis ismétlés tavalyról, Franz Welser-Möst vezényletével:

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.