Klasszikus

Beethoven a parkban

2006.07.20. 00:00
Ajánlom
A Brunszvik-kastély festői környezete és Beethoven emléke is hozzájárul ahhoz, hogy a Nemzeti Filharmonikusok hagyományos martonvásári Beethoven-estjei nagy népszerűségnek örvendenek. Idén ezek a koncertek július 22. és augusztus 5. között zajlanak.

A Nemzeti Filharmonikusok és jogelődjük, a Magyar Állami Hangversenyzenekar 1958 óta minden nyáron rendeznek Beethoven-koncerteket a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában. A kastélyban (amely ma az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének ad helyet) működik egy Beethoven Emlékmúzeum, amely a zeneszerző magyarországi – és közelebbről martonvásári – kapcsolatait, kötődését is bemutatja. Beethoven jó barátságban volt a Brunszvik családdal, többször időzött a kastélyukban, és néhány híres művét (pl. az Appassionata és a Holdfény szonátát) is itt komponálta.

A mostani koncertekre szokás szerint három egymást követő szombat este kerül sor. Az első, július 22-i hangversenyen a komponista egyetlen, ám annál közkedveltebb hegedűversenye hangzik el, a szólista a Nemzeti Filharmonikus Zenekar egyik koncertmestere, Koppándi Jenő lesz, aki június végén Franciaországban másodmagával képviselte Magyarországot a 80 ország muzsikusaiból verbuvált Világzenekarban. A versenymű után a viszonylag ritkábban játszott II. szimfónia szólal meg, az est karmestere a Nemzeti Filharmonikusok állandó vendégdirigense, Berkes Kálmán.

Július 29-én az együttes főzeneigazgatója, Kocsis Zoltán áll majd a karmesteri dobogón, s egy nagy tehetségű ifjú zongorista, Fejérvári Zoltán mutatkozik be a IV., G-dúr zongoraverseny szólistájaként. A művet két szimfónia, az I. és a VIII. foglalja keretbe. Az augusztus 5-i harmadik hangverseny műsorán két rendkívül népszerű szimfónia, az V. és a VII. szerepel, Antal Mátyás vezényletével.

Július 22., július 29., augusztus 5. Martonvásár, Brunszvik-kastély parkja (az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete), 19:00, a Nemzeti Filharmonikusok hangversenysorozata.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.