Klasszikus

Beethoven: Asz-dúr zongoraszonáta

2015.05.05. 11:00
Ajánlom
A bécsi kultúrával foglalkozó sorozatunkban ezúttal Beethoven egyik kései alkotását, az opus 110-es Asz-dúr szonátát osztjuk meg Olvasóinkkal.

A mű felfedezéséhez ezúttal Alsvang Beethoven című könyvét hívjuk segítségül:

"Az utolsó öt zongoraszonáta 1816-1822 között készült. Egészen egyéniek, eltávolodnak az akkori idők klasszikus szonátaformájára jellemzőnek tartott szonátatípustól. (Az utolsó öt szonáta: A-dúr, op. 101; B-dúr, op. 106; E-dúr, op. 109; Asz-dúr, op.110; c-moll, op. 111 - a szerkesztő megjegyzése)

(...) Az Asz-dúr szonáta (1821) Beethoven egyik legmélyebb zongoraműve. Az első, ami az op. 110-es szonáta hallgatójának figyelmét megragadja, tételeinek rendkívüli változatossága; a szerző ezt a drámai cselekmény szakaszos tömörítésével éri el. A bensőséges első tétel, az izgatott második tétel, a harmadik tétel, a maga recitativójával és mindent lebíró dallamosságával, végül a zárótétel - fuga, diadalmas codával - egyetlen darabból kifaragott műről tanúskodik.

Méreteit tekintve, a szonáta nem nagy, de mély érzéssel, színültig telített. Az érzelmi tartalom ott csillog minden egyes kis részletében, s olyan jelentősen, hogy a gondolatok fejlődése során a hallgatóban egyre fokozódó feszültség támad."

Hallgassuk meg, hogy játszotta Richter ezt a művet:


További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.