Klasszikus

Beethoven Budán

2009.05.04. 00:00
Ajánlom
Egy igazán különleges koncertre kerül sor május 7-én a Nemzeti Táncszínházban, ahol Várjon Dénes és Christoph Richter lép egy színpadra. A hangverseny a német zeneszerző Budán adott koncertjének 209. évfordulójának tiszteletére hangzik el.

Várjon Dénes és Christoph Richter

Ludwig van Beethoven magyarországi kötődései közismertek. A Martonvásári Brunszvik családdal jó kapcsolatot tartott fenn, nekik ajánlotta az Appassionata szonátáját is. A történeti dokumentumok sok tekintetben igen gazdagok a művész magyar kapcsolataira nézvést, ugyanakkor a Budán adott koncertjére hosszú ideig nem volt fellelhető írásos bizonyíték. 1926-ban publikálták először az első hiteles beszámolót erről az eseményről.

Ludwig van Beethoven 1800. május 7-én hangversenyezett Budán a mai Várszinházban. Erről a korabeli Magyar Kurir a következőképen számolt be: "…a budai Teatrumban Concert tartatott, amelyben egy Beethoven nevű híres muzsikus a Forte Pianon való mesterséges jádzása által mindeneknek magára vonta figyelmetességét". A cikket először Major Ervin a Zeitschrift für Musikwissenschaft 1926. májusi számában közölte, valamint Papp Viktor a Kolozsváron megjelenő Pásztortűz című folyóiratban tett közzé további adatokat.

A történethez további adalékot Dr. Molnár Dénestől, a martonvásári Beethoven múzeum vezetőjétől tudhattunk meg: "1799-ben, a két idősebbik Brunszvik grófkisasszonyt – az akkor 24 éves Terézt és a 21 éves Jozefint – az édesanyjuk a császárvárosba vitte, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy valamelyiküknek férjet szerezzen. Hogy az idő ne csak kellemesen, hanem hasznosan is teljen, elzarándokoltak Beethovenhez, hogy felkérjék a lányok taníttatására. Beethoven kicsit zavarban volt, mert a lakásában nem volt megfelelő szék sem, ahová le tudta volna ültetni a hölgyeket. 16 napig foglalkozott velük, főleg zongorázni tanította őket. Búcsúzóul még egy kis dalt is ajánlott nekik, melyet az emlékkönyvükbe rögzített. A lányok révén megismerkedett Brunszvik Ferenccel, a báttyal, aki Beethovennek nem csak mecénása, hanem barátja is lett. Azon kevesek közé tartozott, akivel a zeneszerző tegező viszonyban volt. Van olyan levél a birtokunkban, amelyik így kezdődik: "kedves Francom". 1800 májusában Beethoven meghívást kapott a Budai Várszínházba egy egyhetes óriási ünnepségsorozatra, melyen ő is föllépett. 1808-ig még vagy három alkalommal látogatott el Magyarországra. 1806-ban Martonvásáron fejezte be az Appassionata című művét, amit Ferencnek ajánlott."


Ludwig van Beethoven

Egyébként Magyarország nem bővelkedik Beethoven-relikviákban. A többszöri itt-tartózkodásának csekély számban maradtak fenn tárgyi emlékei. Ezek egyik legjelentősebbike a Nemzeti Múzeumban őrzött Broadwood zongora, melyet Liszt Ferenc adományozott a múzeumnak. Az említett martonvásári múzeumban is őriznek egy zongorát, amelyen feltehetőleg Beethoven is játszhatott. Ezen kívül a Nemzeti Múzeum kéziratgyűjteménye őriz egy lapot az István király nyitányának szólamanyagából.

A Budavári Önkormányzat évek óta megemlékezik a nevezetes napról. A Várszínházban évente megrendezett koncerteken olyan művészek léptek fel, mint a zongorista Malcolm Bilson, Bogányi Gergely, Lantos István vagy Paulik László hegedűművész és Máté Balázs csellista. Idén Várjon Dénes zongoraművész, valamint világhírű csellista művésztársa, Christoph Richter idézi meg a zeneszerzőóriás emlékezetét.

A május 7-i esten a hangverseny előtt Budavár polgármestere, Nagy Gábor Tamás koszorúzza meg "Beethoven Lajos" domborművét, melyet a hangverseny emlékére emeltek az esemény 200. évfordulóján a Várszínház bejáratánál.

(2009. május 7. 19:30 Nemzeti Táncszínház (Budapest) - Beethoven emlékest − Várjon Dénes (zongora), Christoph Richter (cselló); Beethoven: 12 variáció Handel Judás Maccabeus témájára; F-dúr szonáta, op. 5 No. 1; g-moll szonáta, op. 5 no. 2; 7 variáció Mozart Varázsfuvola "Bei Mannern, welche Liebe Fühlen" témájára)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Én ezt vittem haza David Helfgott koncertjéről

David Helfgott Budapesten lépett fel, természetesen Rahmanyinov III. zongoraversenyét is előadta. Meg sem próbálunk a koncertkritika keretein belül beszélni az előadásról.
Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.