Klasszikus

Beethoven Budán

2011.04.21. 08:00
Ajánlom
Ahogy 2000 óta minden évben, idén is koncertsorozattal emlékeznek Beethoven hangversenyére, amit a Budai Várban adott.

Idén lesz 211 éve annak, hogy a német zeneszerző hangversenyt adott József Nádor első feleségének, Alexandra Pavlovna nagyhercegnőnek nevenapján. A Budavári Önkormányzat háromnapos eseménysorral tiszteleg a művész előtt.

Május 6-án este fél nyolctól Grego (Földvári Gergely) ad klasszikus és jazz zongorahangversenyt a budai Városháza tanácstermében, Beethoven-témákat feldolgozva. Május 7-én, az ünnepi évfordulón két rendezvény is várja az érdeklődő közönséget: délután fél öttől az MTA Zenetudományi Intézet Bartók-termében Beethoven teadélutánt rendeznek. Mácsai János vendége Somlai Petra, Hollandiában élő fortepianista lesz, aki művésztársaival korai Beethoven darabokat mutat be a múzeum Broadwood zongoráján. Este héttől a Budavári Önkormányzat koszorút helyez el Beethoven emléktáblájánál a Várszínháznál, majd fél nyolctól az angol Salomon Quartet lép fel a Várszínházban, Simon Standage vezetésével. A neves hegedű­művész neve minden bizonnyal ismerősen cseng a magyar zenekedvelő közönség számára is, hiszen a 17.-18. század zenéjének egyik specialistája. 

Május 8-án az MTA budavári kongresszusi dísztermében Ránki Dezső és Klukon Edit lép fel, akik Liszt Ferenc kétzongorás átiratát mutatják be Beethoven IX. szimfóniájából. A művet az előadóházaspár már nagy sikerrel játszotta világszerte, Magyarországon és külön öröm a szervezők számára, hogy ez alkalommal a „Beethoven Budán" sorozat Európa-napi koncertjének adhat rangot ezzel a különleges elő­adással.

További információk itt érhetők el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.